Вплив пори року на реалізацію відтворювальної здатності кролематок породи полтавське срібло
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi.3(109).2024.014Ключові слова:
Key words, rabbits, breed, season, multifertility, high fertility, live weightАнотація
За результатами дослідження показників відтворювальної здатності кролематок породи полтавське срібло (n=50 гол.) в умовах кролеферми Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН встановлено особливості реалізації потенціалу відтворювальної здатності кролів залежно від сезону розмноження. Отримані дані дають змогу стверджувати, що не дивлячись на утримання кролів в приміщенні з регульованим мікрокліматом, ступінь реалізації показнику відтворювальної здатності кролематок породи сріблястий у значній мірі залежить від сезону розмноження. За результатами дослідження встановлено що при порівнянні середніх значень показнику багатоплідності зареєстровано вірогідне переважання кількісних параметрів досліджуваних гнізд у кролематок у весняний та осінній періоди – 7,1 голів, а найнижчим – взимку (5,9 гол.) (p<0,001). Середнє значення показнику в літній період склав – 6,9 голів. Результати дослідження показнику маси гнізда в різні періоди постнатального розвитку молодняку засвідчили наявність різниці середніх значень залежно від сезону року. Встановлено, що мінімальним цей показник маси гнізда зареєстровано взимку (350,4 г), а максимальним – восени (434,9 г), весною та влітку – відповідно 432,4 г та 422,1 г, різниця при порівнянні до мінімального значення виявилася істотною (p<0,001). Аналогічна тенденція спостерігалася впродовж усього періоду дослідження. Перевагу за показниками зміни живої маси гнізда мав молодняк отриманий від весняних та осінніх окролів. Результати дослідження частки збереженості молодняку за період від народження до відлучення засвідчили, що цей показник у залежності від сезону року мав незначну мінливість і становив для досліджуваних самок: взимку – 94,9 %, весною – 93,0 %, влітку – 92,9 % та восени – 94,4 %, що варто враховувати при плануванні роботи з відтворення поголів’я.
Посилання
Bashchenko, M., Luchyn, I., Boyko, O., Darmograi, L., Gonchar, O., & Gavrish, O. (2019). Designing intensive production of rabbit meat in Ukraine: monograph. Cherkasy Research Station of Bioresources of the National Academy of Sciences.
Gonchar, O., Boyko, O., & Gavrish, O. (2020). Analysis of the state of the rabbit breeding industry in Ukraine. Collection of scientific works "Effective rabbit breeding and animal husbandry", (6), 47–58. https://doi.org/10.37617/2708- 0617.2020.6.47-58
"UkrNIIagroproekt" Institute. (2007). Animal breeding and rabbit breeding enterprises (VNTP-APK-05.07). https://online.budstandart.com/ru/catalog/doc-page.html?id_doc=67808
Ibatullin, I., & Zhukorskyi, O. (Eds.). (2017). Methodology and organization of scientific research in animal husbandry. Agrarian science.
Kotsyubenko, G. (2013). Scientific and practical methods of increasing the productivity of rabbits: Monograph. MNAU
Kotsyubenko, G., Kotsyubenko, V., & Protskiv, O. (2017). Prospects for the development of ecological mini-farms for growing rabbits. Collection of scientific works "Effective rabbit breeding and animal husbandry", (3), 52–60.
Kotsyubenko, G., & Petrova, O. (2011). Reproductive and productive qualities of rabbits depending on the breeding season. Scientific bulletin of the Lviv NUVMB named after S.Z. Gzytskyi: coll. of science works, 13(4 (50)), 150–154.
Kotsyubenko, G., & Pogorelova, A. (2016). The influence of the breeding season on the degree of manifestation, duration and periodicity of hunting in rabbits of specialized meat breeds. Bulletin of the Sumy National Agrarian University, (5 (29)), 186–189.
Luchyn, I. (2022). Selection justification of the technology of intensive production of rabbit meat. Animal Husbandry of the Steppe of Ukraine, 1(2), 171–179.
Petrovska, I., Saliga, Yu., & Vudmaska, I. (2022). Statistical methods in biological research: educational and methodological manual.
Petrovska I, Salyha Yu, Vudmaska I. Statystychni metody v biolohichnykh doslidzhenniakh: navchalno-metodychnyi posibnyk. Kyiv: Ahrarna nauka; 2022. 172 s.
Zamaratskaia, G., Havrysh, O., Korzeniowska, M., & Korzeniowska, A. (2023). Potential and limitations of rabbit meat in maintaining food security in Ukraine. Meat Science, (Vol.204), 109293. DOI: 10.1016/j.meatsci.2023.109293
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).