Використання клітинних технологій in vitro для добору стійкого до фузаріозного в’янення (Fusarium oxysporum) вихідного матеріалу огірка

Автор(и)

  • T. V. Ivchenko Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • T. I. Vitsenya Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • O. V. Sergienko Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.02.008

Ключові слова:

клітинна селекція, оцінка, апікальна меристема, скринінг, джерела стійкості, фільтрат культуральної рідини, поживне середовище

Анотація

. Ефективними шляхами створення фузаріозостійкого вихідного матеріалу огірка є лабораторні методи, застосування яких дозволяє суттєво скоротити строки селекції. Встановлено, що 40 % концентрація фільтрату культуральної рідини збудника F. оxysporum у поживному середовищі суттєво впливає на розвиток апікальних меристем огірка, що дозволяє диференціювати селекційні зразки за чутливістю до селективного середовища і шляхом цілеспрямованого індивідуального добору проводити селекцію стійких генотипів в культурі in vitro. Рекомендовано для використання у селекції перспективні форми: C.s. 22 C.s. 23, C.s. 27, C.s. 29, які за індексом резистентності перевищили еталонні генотипи з визначеною в польових умовах стійкістю до фузаріозного в’янення. Показано, що використаний методичний підхід, завдяки своїй швидкості і об’єктивності дозволяє за 9 місяців провести оцінку селекційного матеріалу на стійкість до фузаріозного в’янення, здійснити розмноження перспективних зразків, що дозволить суттєво зменшити об’єми польових досліджень і сприятиме покращенню екологічної ситуації.

Посилання

Nalobova, V. L. (2005). Selektsiya ogurtsa na ustoychivost k boleznyam [Selection of cucumber on disease resistance]. Minsk: «Belprint», 198.

Ignatova, S. A. (2004). Biotekhnologicheskie osnovy polucheniya gaploidov, otdalennykh gibridov i somaticheskikh regenerantov zernovykh i bobovykh kultur v razlichnykh sistemakh in vitro [Biotechnological bases of reception haploids and wide hybrids somatic regenerants cereals and legumes in different in vitro systems]. Yalta, 48.

Shayakhmetov, I. F., Surina, O. V., Mulyukova, G. A. (1994). Kletochnaya selektsiya yarovoy pshenitsy na ustoychivost k kornevym gnilyam [Cellular selection of spring wheat for resistance to root rot]. Genetika, 30, 181.

Lebeda, A., Svabova, L. (1997). Variation in response of several wild Pisum spp. to Fusarium solani and Fusarium oxysporum. Cereal Res Commun, 25, 845-846.

https://doi.org/10.1007/BF03543870

Tkacheva, A. A., Polyakov, A. B., Biryukova, N. K. (2004). Usovershenstvovannyy metod otsenki selektsionnogo materila ogurtsa na ustoychivost k fuzarioznomu uvyadaniyu [An improved method for evaluation of cucumber breeding material for resistance to Fusarium wilt]. Problems of scientific support for vegetable growing south of Russia: Materials of the International scientific-practical conference KNIIOKH RAAS, Krasnodar, 70-75.

EL-Kazzaz, A. A. EL-Mougy, Nehal, S. (2001). Inheritance of disease resistance in cucumber plants to root rot caused by Fusarium solani using tissue culture techniques. Egypt. J. Phytopathol, 29 (2), 57-68.

Rubin, B. A., Artsikhovskaya, Ye. V., Aksenov, V. A. (1975). Biokhimiya i fiziologiya immuniteta rasteniy [Biochemistry and physiology of plant immunity]. Moscow: Vysshaya shkola, 320.

Ivchenko, T. V., Korniienko, S. I., Kondratenko, S. I. et al. (2013). Klitynni tekhnolohii stvorennia vykhidnoho selektsiinoho materialu osnovnykh ovochevykh roslyn v kulturi in vitro (metodychni rekomendatsii) [Cellular technology of initial breeding material basic vegetables in culture in vitro (guidelines)]. Kharkiv: Pleiada, 47.

Murashige, T. F., Skoog, A. (1962). Revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue cultures. Plant Physiology, 15, 473-497.

https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1962.tb08052.x

Bilay, V. I. (1977). Fuzarii [Fusarium]. Kyiv: Naukova dumka, 443.

Завантаження

Номер

Розділ

Агрономія