Застосування комбікормів із різним рівнем протеїну у годівлі страусів

Автор(и)

  • N. M. Fedoruk Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.02.013

Ключові слова:

сирий протеїн, повнораціонні комбікорми, страуси африканські, яєчна продуктивність, маса яйця, несучість самок страусів, годівля страусів

Анотація

Нарощування галузі страусівництва та попит на продукцію цієї птиці вимагає науково обґрунтованих підходів щодо вмісту сирого протеїну у комбікормах в умовах біогеохімічних зон України, оскільки яєчна продуктивність птиці, у тому числі і страусів африканських, залежить від його вмісту у кормі.

Експериментально встановлено оптимальну масову частку протеїну у складі комбікормів для страусів африканських у період яйцекладки. Найвища яєчна продуктивність була виявлена у дослідній групі птиці, яка споживала комбікорм із вмістом сирого протеїну 17 %. Показник несучості на одну самку був вищим від контрольного варіанту на 17,5 %. Валовий збір яєць від самок страусів, які споживали комбікорм із вмістом 17 % сирого протеїну різнився із контролем на 16,8 %.

Виявлено, що маса яєць була майже однаковою за умов споживання страусами корму із вмістом 17 і 18 % сирого протеїну.

Посилання

Bakhmut A.A., Morozov N. P. (2002). Razvedenye strausov v Rossyy [Breeding ostriches in Russia]. Zootehnіya, 3, 8-10.

Vinnychuk D.T. (2004). Vyrobnytstvo produktiv ptakhivnytstva v Ukraini [Production of poultry in Ukraine]. Modern poultry, 4, 10.

Volynska T. (2003). Buty - chy ne buty? Chy rozvyvatymetsia v Ukraini strausivnytstvo [To be or not to be? Will develop in Ukraine ostrich breeding]. Modern poultry, 8, 1-3.

Haluzina L., Stepchenko L. (2014). Zhyrnokyslotnyi sklad m'iasa chornykh afrykanskykh strausiv za vplyvu kormovoi dobavky «Humilid» [Fatty acid composition of meat black African ostriches feed additive for impact "Humilid"]. Livestock Ukraine, 8-9, 61-65.

Ibatullin I. I., Melnychuk D. O., Bohdanov H. O. (2007). Hodivlia silskohospodarskykh tvaryn [Feeding farm animals]. Vinnitsa, Ukreynia: New book, 616.

Ibatulin I. I., Slobodianiuk N. M., Nedashkivskyi V. M. (2005). Produktyvni yakosti kurchat-broileriv za riznykh rivniv proteinu, lizynu ta metioninu u kombikormi [Productive as broiler chickens at different levels of protein, lysine and methionine in animal feed]. Scientific Journal KSAU, 42, 105-112.

Polat U (2003). Effects of different dietary protein levels on the biochemical and production parameters of ostriches (Struthio camelus). Vet. Arhiv, 73-80.

Hezberg G., Sheerin H., Lerner J., Hezberg G. (1971). Cationic amino acid transport in chicken small intestine. Comp. Biochem. and Physiol, 41, (1), 229-247.

https://doi.org/10.1016/0300-9629(71)90163-0

Завантаження

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва