Застосування комбікормів із різним рівнем протеїну у годівлі страусів
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.02.013Ключові слова:
сирий протеїн, повнораціонні комбікорми, страуси африканські, яєчна продуктивність, маса яйця, несучість самок страусів, годівля страусівАнотація
Нарощування галузі страусівництва та попит на продукцію цієї птиці вимагає науково обґрунтованих підходів щодо вмісту сирого протеїну у комбікормах в умовах біогеохімічних зон України, оскільки яєчна продуктивність птиці, у тому числі і страусів африканських, залежить від його вмісту у кормі.
Експериментально встановлено оптимальну масову частку протеїну у складі комбікормів для страусів африканських у період яйцекладки. Найвища яєчна продуктивність була виявлена у дослідній групі птиці, яка споживала комбікорм із вмістом сирого протеїну 17 %. Показник несучості на одну самку був вищим від контрольного варіанту на 17,5 %. Валовий збір яєць від самок страусів, які споживали комбікорм із вмістом 17 % сирого протеїну різнився із контролем на 16,8 %.
Виявлено, що маса яєць була майже однаковою за умов споживання страусами корму із вмістом 17 і 18 % сирого протеїну.
Посилання
Bakhmut A.A., Morozov N. P. (2002). Razvedenye strausov v Rossyy [Breeding ostriches in Russia]. Zootehnіya, 3, 8-10.
Vinnychuk D.T. (2004). Vyrobnytstvo produktiv ptakhivnytstva v Ukraini [Production of poultry in Ukraine]. Modern poultry, 4, 10.
Volynska T. (2003). Buty - chy ne buty? Chy rozvyvatymetsia v Ukraini strausivnytstvo [To be or not to be? Will develop in Ukraine ostrich breeding]. Modern poultry, 8, 1-3.
Haluzina L., Stepchenko L. (2014). Zhyrnokyslotnyi sklad m'iasa chornykh afrykanskykh strausiv za vplyvu kormovoi dobavky «Humilid» [Fatty acid composition of meat black African ostriches feed additive for impact "Humilid"]. Livestock Ukraine, 8-9, 61-65.
Ibatullin I. I., Melnychuk D. O., Bohdanov H. O. (2007). Hodivlia silskohospodarskykh tvaryn [Feeding farm animals]. Vinnitsa, Ukreynia: New book, 616.
Ibatulin I. I., Slobodianiuk N. M., Nedashkivskyi V. M. (2005). Produktyvni yakosti kurchat-broileriv za riznykh rivniv proteinu, lizynu ta metioninu u kombikormi [Productive as broiler chickens at different levels of protein, lysine and methionine in animal feed]. Scientific Journal KSAU, 42, 105-112.
Polat U (2003). Effects of different dietary protein levels on the biochemical and production parameters of ostriches (Struthio camelus). Vet. Arhiv, 73-80.
Hezberg G., Sheerin H., Lerner J., Hezberg G. (1971). Cationic amino acid transport in chicken small intestine. Comp. Biochem. and Physiol, 41, (1), 229-247.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).