Поверхневі ліпіди та стійкість рослин зернобобових культур до стресових чинників в умовах Правобережного Лісостепу України

Автор(и)

  • S. Kalenska Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. V. Nidzelskiy Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Pylypenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • N. Taran Київський національний університет імені Тараса Шевченка image/svg+xml
  • V. Storozhenko Київський національний університет імені Тараса Шевченка image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.03.005

Ключові слова:

поверхневі ліпіди, вид, сорт, горох вусатий, соя, кормові боби, удобрення, посухостійкість

Анотація

У статті наведено результати досліджень щодо видової специфічності зернобобових культур, впливу системи удобрення на формування площі листкової поверхні, вмісту поверхневих ліпідів та посухостійкість рослин зернобобових культур, в тому числі гороху вусатого, в умовах Правобережного Лісостепу України.

 

Біографії авторів

  • автор S. Kalenska, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    доктор сільськогосподарських наук, професор
  • автор V. V. Nidzelskiy, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    кандидат сільськогосподарських наук, доцент
  • автор V. Pylypenko, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    аспірантка*



    *Науковий керівник – доктор с.- г.  наук, професор, чл.-кор. НААН України С. М. Каленська

  • автор N. Taran, афіліація Київський національний університет імені Тараса Шевченка
    доктор біологічних наук, професор
  • автор V. Storozhenko, афіліація Київський національний університет імені Тараса Шевченка
    кандидат біологічних наук, науковий співробітник

Посилання

V. A. Nidzelskyi (2010). PhD dissertation. (Agriculture)Definition of assimilation surface area peas mustache. Scientific Bulletin of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kiev. (in Ukrainian)

Kates M (1990). Glycolipids of higher plants, algae,yeasts, and fungi. In: Kates M. (Ed.), Handbook of lipid research 6. - Plenum Press, New York. 235 -320.

https://doi.org/10.1007/978-1-4899-2516-9_3

Taran N.Yu., Kosyk O.I., Okanenko O.A., Batsmanova L.M. (2006). Plant lipids. Kiev: Lenvit. 85-103. (in Ukrainian)

The calculation of the area of figures of arbitrary shape. IpSquare, from http://lprosoft.at.ua/load/1-1-0-4.

Taran N.Iu., Okanenko O.A., Storozhenko V.O (2013). Biochemistry of plant lipids., Kiеv: AVEHA. 262. (in Ukrainian)

Sajjad Ahmada, Simerjeet Kaura, Neil Dylan Lamb-Palmera, Mark Lefsrudb, Jaswinder Singha (2015). Genetic diversity and population structure of Pisum sativum accessions for marker-trait association of lipid content. The Crop Journal. Volume 3, Issue 3. 238-245.

https://doi.org/10.1016/j.cj.2015.03.005

M. Solis, A. Patel, V. Orsat, J. Singh, M. Lefsrud (2013). Fatty acid profiling of the seed oils of some varieties of field peas (Pisum sativum) by RP-LC/ESI-MS/MS: towards the development of an oilseed pea. Food Chem, 139. 986-993.

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.12.052

E. Khodapanahi, M. Lefsrud, V. Orsat, J. Singh, T.D (2012). Warkentin Study of pea accessions for development of an oilseed pea. Energies, 5. 3788-3802.

https://doi.org/10.3390/en5103788

Kalenska S.M., Novytska N.V., Strykhar A.E (2009). Effect of mineral nutrition and nitrahinu the performance and quality of soybean grain under steppes of Ukraine. Seeds,8, Kiev. 23-25. (in Ukrainian)

Завантаження

Номер

Розділ

Агрономія