Сортові особливості формування врожайності та якості зерна пшениці м’якої озимої залежно від ґрунтово-кліматичних умов вирощування
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.014Ключові слова:
пшениця м’яка озима, сорт, урожайність, якість, азотне живлення, Україна, АвстріяАнотація
Викладено результати досліджень щодо взаємодії генотипу й ґрунтово-кліматичних умов вирощування, формування урожайності та якості зерна пшениці озимої у трьох польових дослідах в Україні та Австрії в 2012-2014 рр . Встановлено особливості формування урожайності та якості зерна шести різних за хлібопекарськими властивостями сортів пшениці української та австрійської селекції за оптимізації азотного живлення рослин – внесенні диференційно по 60 кг/га діючої речовини відповідно до мікростадій розвитку рослин – ВВСН 25-29; 30-31; 51-59. Ідентифіковано сорти, які в умовах України та Австрії, формують високу урожайність та якість зерна.
Посилання
Rozhkov, A. O. ed. (2016). Doslidna sprava v ahronomii.Кharkiv, Ukraine: Maidan, 298.
Vlasenko, N.S. (2013). Zbyrannia vrozhaiu silskohospodarskykh kultur ta provedennia inshykh polovykh robit stanom na 1 lystopada 2013 roku: statystychnyi biuleten. [Harvest crops and conducting other field work as of 1 November 2013 statistical bulletin]. State Statistics Service of Ukraine, 60.
Kalenska, S. M. Tokar, B. u., Tasheva, Iu. V. (2015). Upravlinnia stiikistiu roslyn zernovykh kultur do vyliahannia. [Managing plants resistant crops to lodging].Scientific Bulletin of NULES: Agronomy,1 (210), 22–30.
Lytvynenko, M. A. (2012). Sortova polityka yak vazhlyvyi faktor pidvyshchennia vyrobnytstva zerna ozymoi pshenytsi. [Varietal policy as an important factor in increasing grain production of winter wheat]. Posibnyk ukrainskoho khliboroba, 157 - 159.
Cherenkov, A. V., Hasanova, I. I., Solodushko M. M. (2014). Pshenytsia ozyma - rozvytok ta selektsiia kultury v istorychnomu aspekti. [Winter wheat - the development and selection of culture in historical perspective]. Bulletin of the Institute of Agriculture steppe zone.6, 3-6.
Shpaar, D., Draher, D., Kalenska, S., Rakhmetov, D. (2006). Vozobnovlyaemуe rastytelnуe resursу.[Renewable plant resources]. Sankt-Peterburh: Pushkyn,1, 415.
Shpaar D., Zakharenko, A., Kalenskaya, S., Yakushev V. (2009).Tochnoeselskoekhozyaystvo. [Exact agriculture].Sankt-Peterburh: Pushkyn, 397.
Brouwer, W. (1972). Handbuch des speziellen Pflanzenbaues: in 2 Bänder. Walther Brouwer. Berlin: VerlagPaulParey,. - Band 1 : Weizen - Roggen - Gerste - Hafer – Mais, 834.
Daten & Fakten der AgrarMarkt Austria für den Bereich Getreide und Ölsaaten. Stand Oktober 2015. Agrarmarkt Austria. Bericht. Stand Oktober 2015, 1-3.
Eitzinger J. (2010). Der Klimawandel – seine Auswirkungen auf agrarmeteorologische Aspekte und Anpassungsoptionen für die Landwirtschaft im europäischen Kontext. Online-Fachzeitschrift des Bundesministeriums für Land- und Forstwirtschaft, Umwelt und Wasserwirtschaft, 1 - 11.
Formayer H. (2008). Auswirkungen Klimawandels in Niederösterreich. Amt der Niederösterreichischen. Landesregierung, 367 .
Hänsel H. (1982). Getreidezüchtung. Erwartungen für das Jahr 2000 Wintertagung der Österr. Gesellschaft für Land- und Forstwirtschaftspolitik, 64 - 84.
Kalenska, S. (2012). Bioresourse potential of Ukraine in settling of production and energy security. Scientific Journal NULES Ukraine: Agronomy, 176, 25 – 33.
Liebhard, P., Eitzinger, J., Klaghofer, E. (1995). Einfluß der Primärbodenbearbeitung auf Aggregatstabilität und Eindringwiderstand im oberösterreichischen Zentralraum. Die Bodenkultur, 45 (1), 1-18.
Macholdt, J., Barthelmes, G., Ellmer, F., Baumecker, M. (2013). Zur Ökostabilität von Winterweizensorten unter Standortbedingungen Brandenburgs. Journal für Kulturpflanzen, 65 (11), 411 - 421.
Oberforster, M. (2011). Beiträge von Pflanzenzüchtung und Sortenzulassung zur Ernährungssicherung. Sichere Lebensmittel. Ernährungssicherung und Ernährungssicherheit Linz, 7-14.
Oberforster M. (1999). Ergebnisse und Perspektiven der Züchtung auf Standfestigkeit, Krankheitsresistenz und Ertrag bei Gerste und Weizen im Spiegel der österreichischen Wertprüfung 1960-1999. Arbeitstagung 1999 der Vereinigung österreichischer. Pflanzenzüchter, 33 - 43.
Sieling, K., Böttcher, U., Kage, H. (2011). Ertragsentwicklung von Winterweizn bei variirter N-Düngung. Journal für Kulturpflanzen, 63 (6), 163 – 178.
Toepfer, A. C. (2013). Statistische Informationenzum Getreide - und Futter mittelmarkt : Jahresbericht Hamburg : Selbstverlag, 63 .
Triboï, E. Martre, P., Triboï-Blondel, A. M. (2003). Environmentally-induced changes in protein composition in developing grains of wheat are related to changes in total protein content. Journal of experimental botany, 54 (388), 1731-1742. https://doi.org/10.1093/jxb/erg183
United states department of agriculture. (2014). World Agricultural Supply and Demand Estimates, 40. Available at: http:// www.usda.gov/oce /commodity /wasde /latest.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).