Вплив тривалого зберігання на показники якості меду бджолиного

Автор(и)

  • L.N. Lazareva National Science Center Beekeeping Institute them. PI Prokopovich , Національний науковий центр Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича
  • V.O. Postoienko National Science Center Beekeeping Institute them. PI Prokopovich , Національний науковий центр Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.017

Ключові слова:

мед, показники якості, масова частка води, активність діастази

Анотація

У статті наведено результати досліджень основних показників якості меду різного ботанічного походження після тривалого зберігання за умов кімнатної температури. Проведені нами дослідження показали зниження основних показників якості меду, а саме вмісту вологості від 0,72%(мед з акації) до 1,64% (мед з гречки). Встановлено, що протягом півроку активність діастази меду різного ботанічного походження в залежності від ботанічного складу змінюється на 2-3 % в межах одного виду меду. Показано,що вміст гідроксиметилфорфуролу (ГМФ) в меді з акації збільшився у 2,42 рази, з соняшника, різнотрав’я, липи та гречки – менше, ніж в 1,5 рази.Наступне проведення досліджень із визначення впливу умов і терміну зберігання є необхідним елементом системи контролю якості і безпеки меду бджолиного

 

Біографії авторів

  • автор L.N. Lazareva, афіліація National Science Center Beekeeping Institute them. PI Prokopovich, Національний науковий центр Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича
    ст. наук. співробітник
  • автор V.O. Postoienko, афіліація National Science Center Beekeeping Institute them. PI Prokopovich, Національний науковий центр Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича
    доктор сільськогосподарських наук

Посилання

Khorn Kh., Lyull'mann K. (2007). Vse o medi. M:AST:Astrel’,316.

Shkenderov S. V., Yvanov Ts.Y. (1985). Pchelynye produkty. Sofyya, 231.

Kovtun V. A., Machus'kyy O. V., Lazareva L. M. (2015). Rezul'taty vyvchennya fizyko-khimichnykh vlastyvostey medu oderzhannoho z riznykh regioniv Ukrayiny. Bdzhil'nytstvo Ukrayiny, 1, 50-55.

Sennykov Y. S.,(2008). Khranenyemeda. Pchelovodstvo,2,52.

Chernyhov V. D. (1992). Med. Mn.: Uradzhay.

Vatolyn, D. (2008). O mede y netol'ko o nem.Nauka y zhyzn',1, 56-59.

Tykhonov A.Y., Yarnykh T.A. (2010).Med natural'nyy v medytsyne y farmatsyy: monohrafyya. Kh.:Oryhynal,263.

Med natural'nyy. Tekhnichni umovy: DSTU 4497-2005- Uved. vpershe; chynnyyvid 2005-12-28. (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrayiny.111,22.

Mazur T. (1997). Konstantni metody matematychnoyi obrobky kil'kisnykh pokaznykiv. Vet. Medytsyna Ukrayiny, 9, 35-37.

Balakovskyy Y.S. (2005). Yspol'zovanye metodov teoryy veroyatnostey dlya otsenky kachestva laboratornуkh yssledovanyy po dannуm analyzov kontrol'nуkh materyalov. Klynycheskaya laboratornaya dyahnostyka, 10, 12-13.

Zakharov I. (2005). Vzayemne pererakhuvannya pokhybok ta nevyznachenosti vymiryuvan'. Standartyzatsiya. Sertyfikatsiya. Yakist', 5, 49-56.

Завантаження

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва