Білковий профіль крові свиней за згодовування їм ГМ-сої
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.027Ключові слова:
свині, соя, ГМО, кров, метаболізм, загальний білок, білкові фракціїАнотація
Дослідження проводились на поголів’ї свиней-аналогів з живою масою та породністю у кількості 24 голови (8 свинок та 4 кнурця в групі). В раціон свиней входило за масою 10 % повножирової екструдованої сої, в контрольній групі сорту «Ворскла» без генетично-модифікованих організмів (ГМО), а в дослідній – за наявності ГМО (RR, GTS 40.3.2).
За умов тривалого згодовування ГМ-сої спостерігаються вірогідні зміни концентрації білкових фракцій у крові 8-місячних свиней дослідної групи: вміст α2 глобулінів знизився на 21,54 % (р = 0,001), а кількість γ глобулінів підвищився на 24,33 % (р = 0,0005) порівняно з контролем, що опосередковано свідчить про зниження рівня естрогенів в їх крові.
Зміни окремих показників, що характеризують резистентність, можуть у подальшому негативно позначитись на функціональній діяльності репродуктивної системи організму свині. Отже, за умов використання генетично-модифікованої сої в раціонах свиней, призначених для відтворення, необхідно вести контроль за біохімічним складом крові, зокрема її білковим профілем.
Посилання
Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity. Montreal, 29 January 2000
Chesnokov Yu.V. (2011) GMO i geneticheskiye resursy rasteniy: biologicheskaya i agrotekhnicheskaya bezopasnost' [Genetically modified organisms and genetic pools of plants: environmental and agricultural safety] RUSSIAN JOURNAL OF GENETICS: APPLIED RESEARCH, 15 (4), 818-827
James, Clive. 2015. 20th Anniversary (1996 to 2015) of the Global Commercialization of Biotech Crops and Biotech Crop Highlights in 2015. ISAAA Brief No. 51. ISAAA: Ithaca, NY.
Malatesta M, Caporaloni C, Gavaudan S, Rocchi MB, Serafini S, Tiberi C, Gazzanelli G. (2002) Ultrastructural morphometrical and immunocytochemical analyses of hepatocyte nuclei from mice fed on genetically modified soybean. Cell Struct Funct. 27(5):399.
https://doi.org/10.1247/csf.27.173
Malatesta M, Tiberi C, Baldelli B, Battistelli S, Manuali E, Biggiogera M. (2005) Reversibility of hepatocyte nuclear modifications in mice fed on genetically modified soybean Eur. J. Histochem, 49. 237-242.
Malatesta, M., Caporaloni, C., Rossi, L., Battistelli, S., Rocchi, M. B., Tonucci, F., & Gazzanelli, G. (2002). Ultrastructural analysis of pancreatic acinar cells from mice fed on genetically modified soybean. Journal of Anatomy, 201(5), 409-415.
https://doi.org/10.1046/j.0021-8782.2002.00103.x
Malatesta M, Biggiogera M, Manuali E, Rocchi MB, Baldelli B, Gazzanelli G. (2003) Fine structural analyses of pancreatic acinar cell nuclei from mice fed on genetically modified soybean Eur J Histochem. 47(4):385-8.
Javier A. Magaña-Gómez, Guillermo López Cervantes, Gloria Yepiz-Plascencia, Ana M. Calderón de la Barca (2008) Pancreatic response of rats fed genetically modified soybean. J Appl Toxicol. 28(2): 217-226.
https://doi.org/10.1002/jat.1319
Konovalova M.A. Blinov V.A. (2007) Morfometricheskiyepokazateli i osobennosti spektra fermentov krovi myshey, poluchavshikh geneticheski modifitsirovannuyu soyu [Morfometric indicators and features of a spectrum of enzymes of mice's blood receiving genetically modified soya] // All-Russia Symposium TRANSGENIC PLANTS AND BIOSAFETY, 48.
Javier A. Magaña-Gómez, Ana M. Calderón de la Barca (2008) Risk assessment of genetically modified crops for nutrition and health. Nutr Rev. 67(1): 1-16.
https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2008.00130.x
Dolaychuk O.P., Fedoruk R.S., Kovalchuk I.I., Khrabko M.I. (2013) Physiological effects of soybeans native and transgenic varieties on the body of the third generation female rats The Animal Biology, 15 (3), 22-30
https://doi.org/10.15407/animbiol15.03.022
Qi X., He X., Luo Y., Li S., Zou S., Cao S., Tang M., Delaney B., Xu W., Huang K. (2012) Subchronic feeding study of stacked trait genetically-modified soybean (3?5423 × 40-3-2) in Sprague-Dawley rats. Food and Chemical Toxicology, 50 (9), 3256-3263.
https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.06.052
Angelika Hilbeck, Rosa Binimelis, Nicolas Defarge, Ricarda Steinbrecher, András Székács, Fern Wickson, Michael Antoniou, Philip L Bereano, Ethel Ann Clark, Michael Hansen, Eva Novotny, Jack Heinemann, Hartmut Meyer, Vandana Shiva and Brian Wynne (2015) No scientific consensus on GMO safety. Environmental Sciences Europe 27:4
https://doi.org/10.1186/s12302-014-0034-1
Carman, J., Vlieger, H., Ver Steeg, L., Sneller, V., Robinson, G., Clinch-Jones, C., Haynes, J. and Edwards, J. (2013). A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet. Journal of Organic Systems, 8(1), 38-54
Barrows, G., Sexton, S. and Zilberman, D. (2014). Agricultural Biotechnology: The Promise and Prospects of Genetically Modified Crops. Journal of Economic Perspectives, 28(1), pp.99-120
https://doi.org/10.1257/jep.28.1.99
European convention for the protection of vertebrate animals used for experiment and other scientific purposes. Coun. of Europe, Strasbourg, 1986, P. 53.
Pochernyayev F.K. ed (1977) Metodiki issledovaniy po svinovodstvu [Research methods in pig breeding]. Kharkov: Agricultural Sciences, Southern Branch, 151.
Reagents for the study of protein metabolism. - TU 24.4-24607793-018-2003. - Certificate of state registration number 2218/2003
Stanton A. Glantz (2005) Primer of biostatistics: sixth edition. McGraw-Hill Professional, 520
Makarova N.V. 2002 Statistika v Excel [Statistics in Excel], Moscow: Finance and statistics, 368.
Rebrovа O. 2003 Statisticheskiy analiz meditsinskikh dannykh. Primeneniye paketa prikladnykh programm STATISTICA. [Statistical analysis of medical data Application software package STATISTICA] M. Mediasphere, 312.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).