Забійні та м’ясо-сальні якості молодняку свиней залежно від режиму годівлі
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.02.015Ключові слова:
відгодівельний молодняк, продуктивність, режим годівлі, забійні та м’ясо-сальні якостіАнотація
Подано результати досліджень із вивчення забійних та м’ясо-сальних якостей відгодівельного молодняку свиней залежно від режиму годівлі. У 63-добовому віці було відібрано 150 поросят та за методом аналогів сформовано п’ять груп поросят по 30 голів у кожній. У зрівняльний період досліду, який тривав два тижні, усі піддослідні тварини отримували рідкі повнораціонні кормосуміші два рази на добу, тоді як у основний період тривалістю 14 тижнів, молодняк 2-, 3-, 4- та 5-ї дослідних груп годували відповідно чотири, шість, вісім та дванадцять разів на добу. У результаті досліджень встановлено, що за відгодівлі молодняку свиней рідкими повнораціонними кормосумішами шість, вісім і дванадцять разів на добу порівняно із двохразовою годівлею існують тенденції до збільшення забійної маси, площі «м’язового вічка» та вмісту у туші м’яса та його вологоутримуючої здатності за одночасного зменшення вмісту протеїну в ньому, проте суттєвої достовірної різниці за показниками фізико-хімічних властивостей та хімічного складу продуктів забою не встановлено.
Посилання
Myaso ta myasni produkty. Vyznachennya рН. (Kontrolnyj metod) [Meat and meat products. Determining pH. (Control method)]: DSTU ISO 2917-2001. Kyiv: Derzhstandart Ukrayiny, 10.
Durst, L., Vittman, M. (2003) Kormlenie selskohozyaystvennyih zhivotnyih [Feeding of farm animals]. Per. s nem. pod red. I. I. Ibatullina, G. V. Provatorova. Vinnytsia: The New Book, 384.
Kovalenko, V. A. (1987) Metodicheskie rekomendatsii po otsenke myasnoy produktivnosti, kachestva myasa i podkozhnogo zhira sviney [Methodical recommendations on the evaluation of meat productivity, quality of meat and subcutaneous fat of pigs style. Moscow: VASHNIL, 64.
Metodicheskie ukazaniya po izucheniyu kachestva tush, myasa i podkozhnogo zhira uboynyih sviney (1978) [Methodical instructions for studying the quality of carcasses, meat and subcutaneous fat slaughter pigs]. Moscow: VASHNIL., 43.
Plohinskiy, N. A. (1969). Rukovodstvo po biometrii dlya zootehnikov [Guide to biometrics for livestock specialists]. Moscow: Kolos, 246.
Polivoda, A. M., Strobyikina R. V., Lyubetskiy M. D. (1977). Metodika otsenki kachestva produktov uboya u sviney. Metodiki issledovaniy po svinovodstvu [Method for assessing the quality of slaughter products in pigs. Methods of research on pigs]. Harkov, 56.
Bahelka, I. Fl'ak, P. (2000). Effects of genotype and plane of nutrition in fattening pigs on fattening, carcass and meat quality traits. Czech Journal of Animal Science, Vol. 45, 9, 421-428.
Chae, B. J., Han, I. K., Kim, J. H. Yang C. J. Effects of Feed Processing and Feeding Methods on Growth and Carcass Trails for Growing-Finishing Pigs (1997). Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, Vol. 10, 2, 164-169.
https://doi.org/10.5713/ajas.1997.164
Millet, S., Hesta, M., Seynaeve, M., Ongenae, E. (2004). Performance, meat and carcass traits of fattening pigs with organic versus conventional housing and nutrition. Livestock Production Science, Vol. 87, 2-3, 109-119.
https://doi.org/10.1016/j.livprodsci.2003.10.001
Rasmussen, D., Weber, R., Wechsler, B. (2006). Performance, lean meat proportion and behaviour of fattening pigs given a liquid diet at different animal/feeding-place ratios. Animal Science, Vol. 82, 4, 575-580.
https://doi.org/10.1079/ASC200668
Spencer J., D., Allee G., L., Sauber, T., E. (2000). Growing-finishing performance and carcass characteristics of pigs fed normal and genetically modified low-phytate corn. Journal of Animal Science, Vol. 78, 6, 1529-1536.
https://doi.org/10.2527/2000.7861529x
Thacker, P., A., Soita, H. W., Rossnagel, B. ,G. (2004). Performance of growing-finishing pigs fed barley-based diets supplemented with normal or high-fat oat. Canadian Journal of Animal Science, Vol. 84, 2, 229-236.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).