Забійні та м’ясо-сальні якості молодняку свиней залежно від режиму годівлі

Автор(и)

  • S. M. Gryshchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.02.015

Ключові слова:

відгодівельний молодняк, продуктивність, режим годівлі, забійні та м’ясо-сальні якості

Анотація

Подано результати досліджень із вивчення забійних та м’ясо-сальних якостей відгодівельного молодняку свиней залежно від режиму годівлі. У 63-добовому віці було відібрано 150 поросят та за методом аналогів сформовано п’ять груп поросят по 30 голів у кожній. У зрівняльний період досліду, який тривав два тижні, усі піддослідні тварини отримували рідкі повнораціонні кормосуміші два рази на добу, тоді як у основний період тривалістю 14 тижнів, молодняк 2-, 3-, 4- та 5-ї дослідних груп годували відповідно чотири, шість, вісім та дванадцять разів на добу. У результаті досліджень встановлено, що за відгодівлі молодняку свиней рідкими повнораціонними кормосумішами шість, вісім і дванадцять разів на добу порівняно із двохразовою годівлею існують тенденції до збільшення забійної маси, площі «м’язового вічка» та вмісту у туші м’яса та його вологоутримуючої здатності за одночасного зменшення вмісту протеїну в ньому, проте суттєвої достовірної різниці за показниками фізико-хімічних властивостей та хімічного складу продуктів забою не встановлено.

Посилання

Myaso ta myasni produkty. Vyznachennya рН. (Kontrolnyj metod) [Meat and meat products. Determining pH. (Control method)]: DSTU ISO 2917-2001. Kyiv: Derzhstandart Ukrayiny, 10.

Durst, L., Vittman, M. (2003) Kormlenie selskohozyaystvennyih zhivotnyih [Feeding of farm animals]. Per. s nem. pod red. I. I. Ibatullina, G. V. Provatorova. Vinnytsia: The New Book, 384.

Kovalenko, V. A. (1987) Metodicheskie rekomendatsii po otsenke myasnoy produktivnosti, kachestva myasa i podkozhnogo zhira sviney [Methodical recommendations on the evaluation of meat productivity, quality of meat and subcutaneous fat of pigs style. Moscow: VASHNIL, 64.

Metodicheskie ukazaniya po izucheniyu kachestva tush, myasa i podkozhnogo zhira uboynyih sviney (1978) [Methodical instructions for studying the quality of carcasses, meat and subcutaneous fat slaughter pigs]. Moscow: VASHNIL., 43.

Plohinskiy, N. A. (1969). Rukovodstvo po biometrii dlya zootehnikov [Guide to biometrics for livestock specialists]. Moscow: Kolos, 246.

Polivoda, A. M., Strobyikina R. V., Lyubetskiy M. D. (1977). Metodika otsenki kachestva produktov uboya u sviney. Metodiki issledovaniy po svinovodstvu [Method for assessing the quality of slaughter products in pigs. Methods of research on pigs]. Harkov, 56.

Bahelka, I. Fl'ak, P. (2000). Effects of genotype and plane of nutrition in fattening pigs on fattening, carcass and meat quality traits. Czech Journal of Animal Science, Vol. 45, 9, 421-428.

Chae, B. J., Han, I. K., Kim, J. H. Yang C. J. Effects of Feed Processing and Feeding Methods on Growth and Carcass Trails for Growing-Finishing Pigs (1997). Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, Vol. 10, 2, 164-169.

https://doi.org/10.5713/ajas.1997.164

Millet, S., Hesta, M., Seynaeve, M., Ongenae, E. (2004). Performance, meat and carcass traits of fattening pigs with organic versus conventional housing and nutrition. Livestock Production Science, Vol. 87, 2-3, 109-119.

https://doi.org/10.1016/j.livprodsci.2003.10.001

Rasmussen, D., Weber, R., Wechsler, B. (2006). Performance, lean meat proportion and behaviour of fattening pigs given a liquid diet at different animal/feeding-place ratios. Animal Science, Vol. 82, 4, 575-580.

https://doi.org/10.1079/ASC200668

Spencer J., D., Allee G., L., Sauber, T., E. (2000). Growing-finishing performance and carcass characteristics of pigs fed normal and genetically modified low-phytate corn. Journal of Animal Science, Vol. 78, 6, 1529-1536.

https://doi.org/10.2527/2000.7861529x

Thacker, P., A., Soita, H. W., Rossnagel, B. ,G. (2004). Performance of growing-finishing pigs fed barley-based diets supplemented with normal or high-fat oat. Canadian Journal of Animal Science, Vol. 84, 2, 229-236.

https://doi.org/10.4141/A03-082

Завантаження

Опубліковано

2017-04-21

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва