Модель структури геоінформаційно-аналітичної системи органічного землеробства

Автор(и)

  • V. I. Pichura State Higher Educational Institution "Kherson State Agricultural University" , ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»
  • P. M. Scripchuk Національний університет водного господарства та природокористування image/svg+xml , Національний університет водного господарства та природокористування image/svg+xml
  • L. O. Potravka State Higher Educational Institution "Kherson State Agricultural University" , ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»
  • D. S. Breus State Higher Educational Institution "Kherson State Agricultural University" , ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.05.023

Анотація

Ведення традиційного землеробства характеризується високими показниками, але воно спричиняє зниження родючості ґрунту і забруднення навколишнього середовища синтетичними добривами і пестицидами, не надається достатнього значення біологічній якості продукції, яка оцінюється не тільки за привабливим зовнішнім виглядом, смаком і розмірами, але і здатністю підтримувати здоров’я людини. Тому питання екологізації сільського господарства та посилення вимог до екологічності отриманої продукції на сьогоднішній день є одним із головних пріоритетів еколого-економічної безпеки України. Це досягається шляхом стабілізації і поліпшення екологічного стану території, охорони, раціонального використання й відтворення земельних ресурсів. Невід’ємним інструментом реалізації цих завдань є геоінформаційно-аналітичної система (ГІАС) органічного землеробства, яка базується на використанні сучасних, потужних інструментів та методів обробки даних для супроводу агровиробників в перехідному періоді та постійної підтримки їх розвитку. Державна структура ГІАС органічного землеробства має включати локальний (підприємство), регіональний та національний (держаний) рівні або відповідно оперативний, тактичний та стратегічний рівні управління. Основою інформаційного забезпечення ГІАС є локальний рівень досліджень за рахунок накопичення та систематизації польових даних досліджень та даних дистанційного зондування Землі. Представлені основні етапи її реалізації на локальному рівні, які включають: проектування і створення бази геоданих, розробку картографічної основи, їх інформаційне насичення польовими даними досліджень та просторовими даними дистанційного зондування Землі, створення експертних систем на основі передового досвіду ведення органічного землеробства. Апробація моделі архітектури ГІАС органічного землеробства здійсненна на прикладі земель Інституту рису НААН Скадовського район Херсонської області.

Ключові слова: органічне землеробство, геоінформаційно-аналітична система, система управління базами даних, ГІС-технології, нейротехнології

Посилання

Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 concerning organic production and labeling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91 [Postanova Rady (JeS) № 834/2007 vid 28 chervnja 2007 roku stosovno organichnogo vyrobnyctva i markuvannja organichnyh produktiv, ta skasuvannja Postanovy (JeES) № 2092/91]. URL: http://organicstandard.com.ua/files

/standards/ua/ec/EU%20Reg_834_2007% 20Organic%20Production_UA.pdf. (in Ukrainian)

Commission Regulation (EC) No. 889/2008 "Detailed rules for organic production, labeling and control for the implementation of Council Regulation (EC) No.834 / 2007" [Reglamentu Komisii' (JeS) № 889/2008 «Detal'ni pravyla shhodo organichnogo vyrobnyctva, markuvannja i kontrolju dlja vprovadzhennja Postanovy Rady (JeS) №834/2007»]. URL: http://organicstandard.com.ua/files/standards/ua

/ec/EC_Reg_889_2008_Implementing_Rules _UA.pdf. (in Ukrainian)

Law of Ukraine No. 5448-д "On Basic Principles and Requirements for Organic Production, Turning and Marking of Organic Products" [Zakonu Ukrai'ny № 5448-d «Pro osnovni pryncypy ta vymogy do organichnogo vyrobnyctva, obigu ta markuvannja organichnoi' produkcii'»]. URL: http://zakon.rada.gov.ua

/laws/show/2496-19. (in Ukrainian)

Strategies for the development of the agrarian sector of the Ukrainian economy for the period up to 2020 [Strategii' rozvytku agrarnogo sektoru ekonomiky Ukrai'ny na period do 2020 roku]. URL: http://minagro.gov.ua/node/7644. (in Ukrainian)

Vovk V. Certification of organic agriculture in Ukraine: current state, prospects, strategy for the future [Sertyfikacija organichnogo sil's'kogo gospodarstva v Ukrai'ni: suchasnyj stan, perspektyvy, strategija na majbutnje]. URL: http://www.lol.org.ua/ukr/vegetables/showart.php? id=15634. (in Ukrainian)

Artysh V. I. (2006). Management aspects of development of production of ecologically pure products in agriculture of Ukraine [Upravlins'ki aspekty rozvytku vyrobnyctva ekologichno chystoi' produkcii' v sil's'komu gospodarstvi Ukrai'ny]. Scientific herald of the National Agrarian University, 102, 242–247. (in Ukrainian)

Kantemyrov R. F. (2007). Organizational-economic aspects of production of ecological agricultural products in the world [Organyzacyonno-эkonomycheskye aspektы proyzvodstva эkologycheskoj sel'skohozjajstvennoj produkcyy v myre]: abstract dissertation for the degree of candidate of economic sciences: specialty 08.00.14, Moscow, 19. (in Russian)

Buga N. Ju., Janenkova I. G. (2015). Prospects for the development of organic production in Ukraine [Perspektyvy rozvytku organichnogo vyrobnyctva v Ukrai'ni]. Actual problems of the economy, 2, 117–125. (in Ukrainian)

Stovolos N. B. (2015) Ecologization as a key element in the development of the AIC [Ekologizacija jak kljuchovyj element rozvytku APK]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Economics and Management", 5 (56), 170–174. (in Ukrainian)

Berlach N. A. (2014). Development of the organic direction in agriculture of Ukraine (administrative legal basis) [Rozvytok organichnogo naprjamu u sil's'komu gospodarstvi Ukrai'ny (administratyvnopravovi osnovy)]: abstract the dissertation for the degree of Doctor of Laws: 12.00.07 "Administrative law and process; finance law; information law", Kiev, 34. (in Ukrainian)

Slavgorods'ka Ju. V. (2016). Organic production in Ukraine: state and prospects [Vyrobnyctvo organichnoi' produkcii' v Ukrai'ni: stan ta perspektyvy]. Newsletter of the Poltava State Agrarian Academy, 4, 49–54. (in Ukrainian)

Tihonova N. O., Mezhyns'ka-Bruj O. Ju. (2014). Organic products: advantages and disadvantages [Organichna produkcija: perevagy i nedoliky]. Scientific works of the National University of Food Technologies, 5 (50), 98–104. (in Ukrainian)

Vieira L. M., Hoppe A. (2016). Organic Food: Production and Control. Encyclopedia of Food and Health, 6, 178–180. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00506-7

Wachter J. M., Reganold J. P. (2014). Organic Agricultural Production: Plants. Encyclopedia of Agriculture and Food Systems, 2, 265–286. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-52512-3.00159-5

Gélinas P., David C. (2016). Organic Grain Production and Food Processing. Encyclopedia of Food Grains (Second Edition), 4, 154-161. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394437-5.00195-9

Bernard L., Kanellopoulos I., Annoni A., Smits P. (2013). The European geoportal – one step towards the establishment of a European Spatial Data Infrastructure. Computers, Environment and Urban Systems, 2 (20), 15–31.

Maguire D. J., Longley P. A. (2015). The emergence of geoportals and their role in spatial data infrastructures. Computers, Environment and Urban Systems. 1 (29), 3–14.

Tait M. G. (2015). Implementing geoportals: applications of distributed GIS. Web Semantics: Science, Services and Agents on the World Wide Web, 32, 1-15.

Завантаження

Опубліковано

2018-10-31

Номер

Розділ

Агрономія