Вплив строків сівби на урожайність і якість зерна пшениці озимої
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.01.007Ключові слова:
сорт, пшениця озима, строк сівби, урожайність, вміст клейковини, якість клейковини.Анотація
У статті наведено результати досліджень, проведених на чорноземі типовому упродовж 2017 – 2019 рр. в умовах TOB «Золота нива» Лубенського району Полтавської області. Досліджено вплив попередника, фону мінерального живлення та передпосівної обробки насіння строків сівби на урожайність і якість насіння пшениці озимої. Визначено як формуються показники якості зерна сортів пшениці озимої у роки досліджень. Встановлено, що застосування різних строків сівби по різному впливать на формування продуктивного потенціалу рослин пшениці в роки досліджень.
Для отримання високого рівня врожайності сортів пшениці озимої, які ми досліджували, важливо передусім сформувати оптимальну кількість продуктивних стебел на 1 м² , максимальну масу зерна з 1 колоса та їх кількість у колосі.
За роки проведення досліджень внаслідок різного рівня метеорологічного забезпечення та різних строків сівби врожайність найвищу (5,36 т/га) забезпечив сорт Богемія за сівби 20 вересня та сорт Косовиця за строку сівби 30 вересня (5,29 т/га).
Відповідно, зерно найвищої якості формувалося у сортів: Богемія та Косовиця - вміст білка становив 13,1 %, а клейковини – 29 % та 29,8 %. Сорт Наталка - 12,2 % - білка та 28,1 % вміст клейковини. Дещо нижчої якості було зерно у сорту Подолянка – 12,2 % білка і 27,2 % клейковини.
Посилання
Lebid E. M. (2006). Grain production of Dnepropetrovsk region: state and prospects of development. Bul. Institute of Grain Management. Dnepropetrovsk 29, 143–150.
Plotnikova M. F. (2006). Methods of evaluation of the efficiency of the grain industry. Bulletin of agrarian science. Kyiv. 1, 75–77.
Lebid E. M. (2006). Factor of science in the problem of grain production. Bulletin of agrarian science. Kyiv. 4, 40–42.
Vrazhnov A. V. (2003). Grain quality and technology. Cereal farming. Moscow. 5, 2–5.
Panchenko I. A. (2001). Relationship between physical and biochemical parameters of wheat grain quality. Breeding and seed production. Kharkiv. 2, 15–19.
Shevchenko A. I. (2008). Winter cereals: technological perspectives. Agrivestnik of Ukraine. Kyiv. 8, 28–32.
Gemela G. P., Sidorenko A. V., Kulik M. I.(2003). The role of weather factors in improving the quality of winter wheat grain. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. Poltava. 2, 16–22.
Poperela F. A. (2002). Problems of grain quality of Ukrainian wheat. Grain storage and processing. Dnepropetrovsk. 6, 32―33.
Netis I. T. (2000). Increase of efficiency of use of resources at cultivation of winter wheat. Cereals. Dnepropetrovsk. 3, 28–30.
Tokarenko V. N., Sokolova N. A., Martinova G. O. (2010). Quality of winter wheat grain depending on the time of spring vegetation resumption. Scientific Bulletin of Lugansk NAU. Lviv. 12, 188–191.
Demidov O., Gavrilyuk M. I., Fedorenko V. I. (2010). High quality grain. Agrarian Week. Kyiv. 15, 7–8.
Polyanchikov S. P. (2009). The role of microfertilizers Reac in improving the quality of production. Kyiv. 2, 37–39.
Yaroshenko S. S. (2012). Influence of seed dressers on winter wheat productivity. Bulletin of the Institute of Agriculture of the steppe zone of NAAS of Ukraine. Dnepropetrovsk. 2, 137–139.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).