Інтер'єрні показники продуктивності свиней у міжпородному схрещуванні

Автор(и)

  • V. G. Pelykh Kherson State Agrarian University , ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»
  • S. V. Ushakova Kherson State Agrarian University , ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»
  • M. V. Levchenko Kherson State Agrarian University , ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.01.010

Ключові слова:

кров, білок, АЛТ, АСТ, ферменти, свині, схрещування

Анотація

Широке використання порід свиней зарубіжного походження у системах схрещування і гібридизації є передумовою для продовження досліджень зв’язку складових крові з показниками продуктивних якостей у помісних тварин. Метою даної роботи було дослідити рівень білку, аланінамінотрансферази і аспартатамінотрансферази у крові свиней та визначити рівень кореляційного зв’язку з продуктивністю. Вивчення інтер’єрних особливостей свиней проводили у 4-місячному віці за методом Рейтмана і Френкеля. Кров для дослідження брали зранку до годівлі шляхом проколу орбітального венозного синуса ока. Результати досліджень свідчать про більш високий рівень білку у сироватці крові тварин, в яких присутня частка крові порід дюрок та п’єтрен. Свині групи ♀(ВБ×Л)×♂(Д×П) і ♀(ВБ×Л)×♂(П×Д) перевищували за даним показником контрольну групу на 4,80 г/л і на 3,0 г/л відповідно. За величиною АЛТ свині генотипу ♀(ВБ×Л)×♂(Д×П) вірогідно переважали чистопородних тварин на 0,33 мккат/л. Встановлена кореляційна залежність між вмістом білку та віком досягнення живої маси 100 кг. Рівень білку та ферментів крові, визначені у ранньому віці, дають змогу прогнозувати майбутню продуктивність тварин.

Посилання

Lodianov, V. V., & Hanzenko, E. A. (2014). Byokhymycheskye pokazately krovy svynei spetsyalyzyrovannykh typov. Polytematycheskyi setevoi elektronnyi nauchnii zhurnal Kubanskoho hosudarstvennoho ahrarnoho unyversyteta, (97). URL: http://ej.kubagro.ru/2014/03/pdf/93.pdf

Shcherbatov, V. Y. (2014). Metody kompleksnoi otsenky y rannei dyahnostyky produktyvnosty selskokhoziaistvennykh zhyvotnykh: uchebnyk. Stavropol.-2013.-91 s.

Horyn, V. T. (1983). Dynamyka byokhymycheskykh testov syvorotky krovy svynei pry mezhporodnom skreshchyvanyy y hybrydyzatsyy. Nauchn. osnovy razvytyia zhyvotnovodstva v BSSR, (13), 36-41.

Pelykh, V. H., Chernyshov, I. V., Levchenko, M. V., & Ushakova, S. V. (2016). Interierni pokaznyky svynei riznykh henotypiv. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Silskohospodarski nauky, (96), 151-155.

Provatorov, H. V. (2007). Normy hodivli, ratsiony i pozhyvnist kormiv dlia riznykh vydiv silskohospodarskykh tvaryn: dovidnyk. Sumy: Universytetska knyha.

Menshykov, V. V. (1987). Laboratornye metody yssledovanyia v klynyke: Spravochnyk. M., 1987. Rostovskyi hosudarstvennyi medytsynskyi unyversytet 17 maia 2006 h.

Pond, U. D., & Khaupt, K. A. (1983). Byolohyia svyny / Per. s anhl. y predysl. VV Popova. M.: Kolos.

Huhn, R. G., Osweiler, G. D., & Switzer, W. P. (1969). Application of the orbital sinus bleeding technique to swine. Laboratory animal care, 19(3), 403.

Kovalenko, V. P., Riabko, V. M., & Pelykh, V. H. (2000). Perspektyvy svynovodstva. Kherson: Ailant.

Ushakova, S. V. (2016). Uboinye y miaso-salnye kachestva svynei v dvukhporodnom skreshchyvanyy. Vestnyk Donskoho hosudarstvennoho ahrarnoho unyversyteta, (1-1), 9-13.

Chernyshov, I. V., & Levchenko, M. V. (2018). Suchasnyi stan vyrobnytstva svynyny v Ukraini ta Khersonskii oblasti zokrema. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, (1), 91-98.

Завантаження

Опубліковано

2020-02-20

Номер

Розділ

Тваринництво