Вплив кармоїзину на енергію проростання та лабораторну схожість насіння сої

Автор(и)

  • К.P. Kukol Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine , Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
  • N.A. Vorobey Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine , Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
  • S.Ya. Kots Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine , Інститут фізіології рослин і генетики НАН України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.003

Ключові слова:

соя, кармоїзин, енергія проростання, лабораторна схожість, барвники, бактеріальні препарати

Анотація

Зростання попиту на сипкі форми бактеріальних добрив, виготовлених на основі активних штамів мікроорганізмів-азотфіксаторів, зумовлює пошук способів контролю якості нанесення біологічних препартів на насіння. Актуальними є дослідження можливості використання з цією метою фарбувальних агентів, відібраних серед сполук хімічної природи не токсичних для посівного матеріалу. Тому метої роботи було дослідити вплив на енергію проростання і лабораторну схожість насіння сої (згідно чинного ДСТУ) різних концентрацій кармоїзину, що пропонується як барвник-ідентифікатор контролю якості обробки насіння твердофазними бактеріальними препаратами. У результаті проведених досліджень було встановлено відсутність негативного впливу синтетичного барвника кармоїзину у концентраціях 0,5 та 1,0 % на енергію проростання та лабораторну схожість насіння сої сортів Алмаз і Васильківська. Незначене пригнічення ростових процесів відмічено у варіантах із обробкою насіння сої сорту Васильківська використаними розчинами барвника, як наслідок довжина коренів у 5 та 8-ми денних проростків була на 3,4–10,2% меншою порівняно з контролем. При цьому отримані дані вказують на відсутність або слабкий рівень фітотоксичності синтетичного барвника кармоїзину на проростання насіння сої сортів, які належать до різних груп стиглості.

Біографії авторів

  • автор К.P. Kukol, афіліація Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
    Науковий співробітник відділу симбіотичої азотфіксації
  • автор N.A. Vorobey, афіліація Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
    Старший науковий співробітник відділу симбіотичної азотфіксації
  • автор S.Ya. Kots, афіліація Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
    Провідний науковий співробітник

Посилання

Petrychenko, V.F., Lykhochvor, V.V. & Ivaniuk, S.V. ta in. (2016). Soуa [Soybean].Vinnytsia: Dilo, 400 p. [in Ukrainian]

Kots, S.Ya., Vorobey, N.A., Kyrychenko, O.V. ta in. (2016). Mikrobiolohichni preparaty dlia silskoho hospodarstva. Instytut fiziologii roslyn i genetyky NAN Ukrainy [Microbiological preparations for agriculture. Institute of Plant Physiology and Genetics NAS of Ukraine]. Kyiv: Logos, 48 p. [in Ukrainian]

Morgun, V.V. & Kots, S.Ya. (2018). Rol biolohichnoho azotu v azotnomu zhyvlenni roslyn [The role of biological nitrogen in nitrogen nutrition of plants]. Visnyk NAN Ukrainy. № 1. P. 62-74. [in Ukrainian] URL: https://doi.org/10.15407/visn2018.01.062

Kurdish, I.K. (2001). Granulirovannyie mikrobnyie preparaty dlya rastenievodstva: nauka i praktika [Granular microbial preparations for crop production: science and practice]. Kiev: Kvits, 142 p. [in Russian]

Graham-Weiss, L., Lynn-Bennett, M. & Alan S. Paau (1987). Production of bacterial inoculants by direct fermentation on nutrient-supplemented vermiculite. Appl. and Environ. Microbiology. 53, N 9. P. 2138-2141. [in English]

https://doi.org/10.1128/AEM.53.9.2138-2141.1987

Smirnov, E.V. (2009). Pischevyie krasiteli: spravochnik [Food colors: a guide]. SPb.: Professiya, 352 p. [in Russian]

Gomes, K.M.S., Oliveira, M.V.G.A.D., Carvalho, F.R.D.S., Menezes, C.C. & Peron, A.P. (2013). Citotoxicity of food dyes sunset yellow (E-110), bordeaux red (E-123), and tatrazine yellow (E-102) on Allium cepa L. root meristematic cells. Food Science and Technology, 33(1), P. 218-223. [in English] URL:

https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000012

Dikilitaş, S. & Aksoy, Ö. (2018). The genotoxic effects of some food colorants on Zea mays L. var. saccharata Sturt. Caryologia. T. 71. N 4. P. 438-445. [in English] URL: https://doi.org/10.1080/00087114.2018.1503494

Nasinnia silskogospodarskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti: DSTU 4138-2002 [Chynnyi vid 2004-01-01]. [Seeds of agricultural crops. Quality assurance methods: State specifications 4138-2002]. Vyd. ofits. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2003. 173 s. [in Ukrainian]

Lastukhin, Yu.O. (2009). Kharchovi dobavky. E-kody. Budova. Oderzhannia. Vlastyvosti. Navchalnyi posibnyk [Nutritional supplements. E-codes. The structure. Obtaining. Properties]. Lviv: Tsentr Yevropy, 836 p. [in Russian]

Chabanyuk, Ya.V., Klymenko, A.M. & Yashchuk, V.U. (2015). Ekolohichni aspekty peredposivnoi obrobky nasinnia biopreparatamy [Environmental aspects of pre-sowing seed treatment with biological products]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia. № 2. P. 136-138. [in Ukrainian]

Koziakova, N.O. (2003). Fitotoksykolohichna otsinka vplyvu Cd, Pb, Zn, Cu u systemi «hrunt-roslyna» [Phytotoxicological evaluation of the influence of Cd, Pb, Zn, Cu in the soil-plant system]. Topical problems of toxicology of hygiene and analytical chemistry of pesticides and agrochemicals: abstracts of scientific-practical. Conf. (Kyiv, October 16-17, 2003). Kyiv, P.517-519. [in Ukrainian]

Beshley, Z.M., Beshley, S.V., Baranov, V.I. & Terek, O.I. (2014). Vykorystannia roslynnykh test-system dlia otsinky toksychnosti tekhnogenno zabrudnenykh substrativ [Use of plants system for assess the toxicity of polluted substrates]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnogo agrarnogo universytetu. Ser.: Biologiia. № 1. P. 97-102. [in Ukrainian]

Macioszek, V.K. & Kononowicz, A.K. (2004). The evaluation of the genotoxicity of two commonly used food colors: Quinoline Yellow (E 104) and Brilliant Black BN (E 151). Cellular and Molecular Biology Letters, 9 (1), P. 107-122. [in English]

Mikheev, O.M., Gushcha, M.I., Shilina, Yu.V. & Ovsyannikova, L.G. (2006). Zastosuvannya roslinnikh test-sistem dlya otsinki kombinovanoi dii stresoriv riznoi prirodi na ekosistemi [The use of plant test systems to evaluate the combined effect of stressors of different nature]. Nauk. pratsi. Ekologiya. 53(40). P. 56-64. [in Ukrainian].

Завантаження

Опубліковано

2020-06-22

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія