Аналіз мікробіому листкових поверхонь рослин закарпатського регіону

Автор(и)

  • L. M. Bugyna Ужгородський національний університет image/svg+xml
  • O.V. Pallah Ужгородський національний університет image/svg+xml
  • R.O. Rukavchuk Ужгородський національний університет image/svg+xml
  • N.V. Boyko Ужгородський національний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.003

Ключові слова:

епіфітна мікробіота, мікробіом сільськогосподарських рослин, Ужгородський, Берегівський, Міжгірський регіони.

Анотація

Дослідження співвідношень мікроорганізмів, що здатні існувати (персистують) на поверхні їстівних рослин і означені як їх мікробіом, є актуальними насамперед для передбачення його потенційного впливу на здоровʼя людини. Вивчення функціональних характеристик рослинної мікробіоти є важливим також для розробки і впровадження інноваційних технологій з метою збереження сільськогосподарських рослин та рослинної сировини. Мета: дослідити особливості формування поверхневої мікробіоти сільськогосподарських рослин регіону, пріоритетних за частотою вживання їх населенням і вирощених в різних агрокліматичних зонах Закарпатської області.  Для дослідження відбирали сільськогосподарські рослини і плоди, зібрані в трьох районах Закарпатської області (Ужгородському, Берегівському та Міжгірському), які найбільше використовуються для приготування страв у свіжому вигляді. Їх перелік включає: яблука (Malus domestica), виноград (Vitis vinifera), огірки (Cucumis sativus), томати (Solanum lycopersicum), червоний перець (Capsicum annuum L.), листя щавлю (Rumex acetosa),  петрушки (Petroselinum crispum), кропу (Anethum graveolens L.), буряку (Beta cicia), кропиви (Urtica dioica L.), капусти (Brassica oleracea), пера цибулі (Allium fitulosum L.) та часнику (Allium sativum). Ідентифікацію ізольованих із зелених поверхонь рослин мікроорганізмів здійснювали за допомогою біохімічних тест-систем. Десятикратні (серійні) розведення змивів листкових поверхонь висівали на диференційно-діагностичні та хромогенні середовища із наступним їх культивуванням при різних температурних режимах із використанням аеробних і анаеробних умов. За необхідності видову належність ізольованих штамів мікроорганізмів уточнювали шляхом протеомного аналізу за допомогою методу MALDI-TOF. Встановлено певну спорідненість у складі епіфітної мікробіоти сільськогосподарських рослин, вирощених в Ужгородському та Берегівському районах, що можна пояснити зосередженістю тут більшої кількості діючих підприємств області. Серед ізольованих мікроорганізмів із поверхонь їстівних рослин тут переважали штами Pseudomonas fluorescens, Enterobacter aerogenes, Enterococcus faecalis. На противагу, кількісний і якісний склад мікробіоти сільськогосподарських рослин, вирощених в Міжгірському районі, що відноситься до гірських і господарсько-малоосвоєних регіонів з низькими показниками промислового і сільськогосподарського виробництва, відрізнявся більшою різноманітністю ізолятів і домінуванням серед їх числа типових епіфітних бактерій, ізольованих зокрема з поверхні яблука, кропу, петрушки, червоного перцю та винограду. З вирощеного у цьому районі кропу було виділено штами Lactobacillus plantarum. Показано, що склад мікробіому рослин, який потенційно впливає на формування мікробіому людини, залежить від географічних, екологічних та антропогенних факторів навколишнього природного середовища. Показано, що фізико-хімічні умови грунтів, топологія рослинної поверхні і кліматичні умови, вміст біологічно-активних речовин (БАР) у рослинах і кількість антропогенного навантаження визначають якість та безпечність рослинної продукції. Рослини, крім власних механізмів захисту (сукупність процесів обміну речовин, а також здатність відповідати на дію пошкоджуючого чинника), володіють додатковим захисним резервом, який безпосередньо пов'язаний з генотипом рослини і залежить від складу епіфітного мікробіому, який надає стійкості до абіотичних та біотичних навантажень або допомагає росту та живленню рослин. Дані про мікробіом сільськогосподарських рослин є важливими для характеристики якості виготовленої з них продукції. З іншого боку ці відомості становлять інтерес  для можливого прогнозування результатів взаємодії мікроорганізмів асоційованих з рослинною сировиною та представників кишкового мікробіому людини.

.

Біографії авторів

  • автор L. M. Bugyna, афіліація Ужгородський національний університет
    асистент кафедри мікробіології, вірусології та епідеміології з курсом інфекційних хвороб, медичний факультет
  • автор O.V. Pallah, афіліація Ужгородський національний університет
    асистент кафедри клініко-лабораторної діагностики та фармакології, стоматологічний факультет
  • автор R.O. Rukavchuk, афіліація Ужгородський національний університет
    аспірант
  • автор N.V. Boyko, афіліація Ужгородський національний університет
    доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри клініко-лабораторної діагностики та фармакології, стоматологічний факультет

Посилання

Suárez-Moreno, Z. R., Caballero-Mellado, J., Coutinho, B. G., Mendonça-Previato, L., James, E. K., & Venturi, V. (2012). Common features of environmental and potentially beneficial plant-associated Burkholderia. Microbial ecology, 63(2), 249-266.

https://doi.org/10.1007/s00248-011-9929-1

Vacher C., Hampe A., Porté A., Sauer U., Compant S., Morris, C. The Phyllosphere: Microbial Jungle at the Plant-Climate Interface. Annual Review Of Ecology, Evolution, And Systematics. 2016. Vol. 47(1), P. 1-24.

https://doi.org/10.1146/annurev-ecolsys-121415-032238

Demianiuk, O. S., Symochko, L. Yu., Tertychna, O. V. Suchasni metodychni pidkhody do otsiniuvannia ekolohichnoho stanu gruntu za aktyvnistiu mikrobiotsenozu. Pytannia bioindykatsii ta ekolohii. 2017 № 1. S. 127-142.

Hadzalo Ya.M.. Patyka N.V., Zaryshniak A.S. Ahrobyolohyia ryzosfery rastenyi: monohrafyia K. Ahrarna nauka, 2015. 386 s.

Venturi V., Keel C. Signaling in the rhizosphere. Trends in plant science. 2016. Vol 21(3). P. 187-198.

https://doi.org/10.1016/j.tplants.2016.01.005

Haroon M., Zaidi A., Ahmed B., Rizvi A., Khan M. S., Musarrat J. Effective inhibition of phytopathogenic microbes by eco-friendly leaf extract mediated silver nanoparticles (AgNPs). Indian journal of microbiology. 2019 Vol. 59 (3). P. 273-287.

https://doi.org/10.1007/s12088-019-00801-5

Clark Ashley K., Kelly N. Haas, Raja K. Sivamani. "Edible plants and their influence on the gut microbiome and acne." International journal of molecular sciences. 2017 Vol 18(5). P. 1070.

https://doi.org/10.3390/ijms18051070

Mudryk M. R. Plant-Isolated Pantoea agglomerans-New Look into Potential Pathogenicity. Mikrobiolohichnyi zhurnal. 2012. № 6.S. 53-57 s.

Yong YH, Dai CC, Gao FK, Yang QY, Zhao M. Effects of endophytic fungi on growth and two kinds of terpenoids for Euphorbia pekinensis. Chin. Trad. Herbal Drugs. 2009. Vol 40. P. 18-22.

Shkrabak V. S., Lukovnykov A. V., Turhyev A. K. Bezopasnost zhyznedeiatelnosty v selskokhoziaistvennom proyzvodstve. M.: Kolos, 2003. 512 s.

Xuan, W., Beeckman, T., Xu, G. Plant nitrogen nutrition: sensing and signaling. Current Opinion in Plant Biology. 2017. Vol 39. P. 57-65. https://doi.org/10.1016/j.pbi.2017.05.010

Gnanamanickam S. S. Immanuel J. E. Epiphytic bacteria, their ecology and functions. Plant-associated bacteria. Springer: Dordrecht. 2007. P. 131-153.

https://doi.org/10.1007/978-1-4020-4538-7_4

Pishchik, V. N., Mokrousov, I. V., Lazarev, A. M., Vorobyev, N. I., Narvskaya, O. V., Chernyaeva, I. I., Koval, G. N. (1998). Biological properties of some nitrogen-fixing associative enterobacteria. Plant and soil, 202(1), 49-59.

https://doi.org/10.1023/A:1004356431849

Compant, S., Samad, A., Faist, H., & Sessitsch, A. (2019). A review on the plant microbiome: ecology, functions and emerging trends in microbial application. Journal of advanced research.

https://doi.org/10.1016/j.jare.2019.03.004

Silske hospodarstvo Zakarpattia za 2010-2017 roky. Statystychnyi zbirnyk /Za redaktsiieiu H.D. Hrynyk. Uzhhorod: Holovne upravlinnia statystyky u Zakarpatskii oblasti, 2018. 61 s.

Natsionalnyi atlas Ukrainy / NAN Ukrainy, Instytut heohrafii, Derzhavna sluzhba heodezii, kartohrafii ta kadastru; holov. red. Natsionalnoho atlasu Ukrainy L. H. Rudenko ; holova red. kol. B. Ye. Paton. - K. : DNVP «Kartohrafiia», 2007. - 435 s

http://www.basefood-fp7.eu/www.basefood-fp7.eu/index.html

Thapa R., Chatterjee A., Abbey W., Butcher K. Carbon dioxide and nitrous oxide emissions from naturally occurring sulfate-based saline soils at different moisture contents. Pedosphere. 2017. Vol 27(5). P. 868-876.

https://doi.org/10.1016/S1002-0160(17)60453-3

Kniel K. E., Kumar D., Thakur S. Understanding the complexities of food safety using a "One Health" approach. Microbiology spectrum. 2018. Vol. 6(1) PFS-0021.

https://doi.org/10.1128/9781555819644.ch22

Czavkelova E. A., Klimova S. Yu., Cherdy'nczeva T. A., Netrusov A. I. Mikroorganizmy' - produczenty' stimulyatorov rosta rastenij i ikh prakticheskoe primenenie (obzor). Prikladnaya biokhimiya i mikrobiologiya. 2006. T. 42, № 2. S. 133-143.

Pallah, O. V., Meleshko, T. V., Bati, V. V., & Boyko, N. V. (2019). EXTRACTS OF EDIBLE PLANTS STIMULATORS FOR BENEFICIAL MICROORGANISMS. Biotechnologia Acta, 12(3), 67-74.

https://doi.org/10.15407/biotech12.03.067

Pallah, O., Meleshko, T., Tymoshchuk, S., Yusko, L., & Bugyna, L. (2019). Âk uniknuti eskape patogenìv vikoristovuûči ekstrakti ïstìvnih roslin. ScienceRise: Biological Science, (5-6 (20-21)), 30-37. https://doi.org/10.15587/2519-8025.2019.193155

Schlechter, R. O., Miebach, M., & Remus-Emsermann, M. N. (2019). Driving factors of epiphytic bacterial communities: A mini-review. Journal of advanced research.

https://doi.org/10.1016/j.jare.2019.03.003

Jarvis, K. G., Daquigan, N., White, J. R., Morin, P. M., Howard, L. M., Manetas, J. E., Grim, C. J. (2018). Microbiomes associated with foods from plant and animal sources. Frontiers in microbiology, 9, 2540. https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.02540

Завантаження

Додаткові файли

Опубліковано

2020-08-25

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія