Інтенсивність дихання, етилен-активність і тепловиділення груш сорту Яніс залежно від післязбирального охолодження й обробки інгібітором етилену

Автор(и)

  • O. Melnyk Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • O. Drozd Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.013

Ключові слова:

груші, строк збору, післязбиральне охолодження, 1-метилциклопропен, зберігання, етилен-активність, інтенсивність дихання, тепловиділення

Анотація

Досліджено вплив строку збору, затримки післязбирального охолодження й обробки 1-метилциклопропеном на етилен-активність, інтенсивність дихання і тепловиділення груш сорту Яніс під час шестимісячного зберігання. Дослідження впродовж сезонів 2013/2014 та 2014/2015 рр. проводили на кафедрі плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва. Груші сорту Яніс з дерев на підщепі айва А (2007 р. садіння) відбирали в зрошуваному плодоносному саду фермерського господарства «Яніс» Хотинського району Чернівецької області.

Встановлено, що незалежно від строку збору, своєчасно охолоджені плоди груші сорту Яніс наприкінці шестимісячного зберігання виділяють в 1,2–1,3 раза менше етилену. Обробка 1-МЦП ефективніше уповільнює синтез етилену продукцією масового збору зі зниженням показника в 1,8 раза для охолодженої із затримкою, а негайно охолодженої – у 2,2 раза, порівняно з необробленими плодами (для запізніло зібраних відповідно в 1,2 і 1,7 раза). Етилен-активність плодів масового збору у 1,4 раза нижча за негайного охолодження і 1,2–2,7 раза – за післязбиральної обробки 1-МЦП.

Зміна етилен-активності свіжозібраних груш визначається переважно строком збору (вплив чинника 51,5 %), післязбиральною обробкою 1-МЦП (24,6) і післязбиральним охолодженням (11,7 %), а після шестимісячного зберігання – головним чином обробкою 1-МЦП (44,6) й охолодженням (29,7 ) з суттєво меншим впливом строку збирання (14,5 %). Інтенсивність дихання і тепловиділення плодів наприкінці шестимісячного зберігання від строку збору і негайного охолодження суттєво не залежать. Обробка 1-МЦП знижує інтенсивність дихання плодів у 1,5 раза і в 1,6 раза – тепловиділення.

Біографії авторів

  • автор O. Melnyk, афіліація Уманський національний університет садівництва
    Кафедра плодівництва і виноградарства, професор
  • автор O. Drozd, афіліація Уманський національний університет садівництва
    інженерно-технологічний факультет, кафедра технології зберігання і переробки зерна, доцент

Посилання

Wawrzynczak, A., Rutkowski, K. P., Kruczynska, D. E. (2008). Jakosc owocow wybranych odmian gruszy w zaleznosci od temperatury przechowywania [Fruit quality of selected pear varieties depending on storage temperature]. Scientific notebooks of the Institute of horticulture and floriculture, 16, 153-162.

Melnyk, O. V., Melnyk, I. O. (2010). Zberihannia hrush [Storage of pears]. Gardening news, 2, 33-36.

Richardson, D. G., Kupferman, E. (1997). Controlled atmosphere storage of pears. Postharvest Horticulture series. University of California, Davis, 16, 31-35.

Folchi, V., Bertolini, P., Mazzoni, D. (2015). Preventing ripening blockade in 1-MCP treated Abate Fetel pears by storage temperature management. Acta Horticulturae, 1079 (24), 215-221. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2015.1079.24

McCormick, R., Neuwald, D. A., Streif, J. (2010). A case study: potential energy savings using 1-MCP with Gala apples in commercial CA storage. Acta Horticulturae, 877 (39), 323-326.

https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2010.877.39

Rutkowski, K. (2011). Zdolnosc przechowalnicza owocow [Fruit storage capacity]. Garden, 10, 15.

Dzheneev, S. Yu., Ivanchenko, V. I., Dzheneeva, E. L. (1998). Metodicheskie rekomendatsii po hraneniyu plodov, ovoschey i vinograda (organizatsiya i provedenie issledovaniy) [Guidelines for the storage of fruits, vegetables and grapes (organization and research)]. The Institute of Vine and Wine «Magarach », Yalta, 152.

Melnyk, O. V. (2010). Zbyralna styhlist iabluk: metod indukovanoho etylenu [Harvesting ripening of apples: the method of induced ethylene]. Gardening news, 3, 36-37.

Provedeniye issledovaniy po voprosam khraneniya i pererabotki plodov i iagod Metodicheskiye rekomendatsii (1980) [Conducting research on the storage and processing of fruits and berries. Guidelines]. Ukrainian Research Institute of Horticulture, Kiev, 57-61.

Saltveit, M. E. (2004). Respiratory metabolism. The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stock. USDA Agricultural Handbook / edited by E. K. Gross, C. Y. Wang, M. Saltweit. U. S. Department of Agriculture: Agriculture Research Service, Beltsville, MD, 66, 68-75.

Chiriboga, M. A., Saladie, M., Bordonaba, J. G, Recasens, I., Garcia-Mas, J., Larrigaudiere, C. (2013). Effect of cold storage and 1-MCP treatment on ethylene perception, signalling and synthesis: Influence on the development of the evergreen behaviour in 'Conference' pears. Postharvest Biology and Technology, 86, 212-220. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.07.003

Liu, R., Lai, T., Xu, Y., Tian, S. (2013). Changes in physiology and quality of Laiyang pear in long time storage. Scientia Horticulturae, 150, 31-36.

https://doi.org/10.1016/j.scienta.2012.10.017

Kurubas, M., Erkan, M. (2018). Impacts of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on postharvest quality of Ankara pears during long-term storage. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 42, 88-92. https://doi.org/10.3906/tar-1706-72

Kittemann, D., McCormick, R., Neuwald, D. A. (2015). Effect of high temperature and 1-MCP application or dynamic controlled atmosphere on energy savings during apple storage. European Journal of Horticultural Science, 80 (1), 33-38.

https://doi.org/10.17660/eJHS.2015/80.1.5

Завантаження

Опубліковано

2020-08-25

Номер

Розділ

Агрономія