Інтенсивність дихання, етилен-активність і тепловиділення груш сорту Яніс залежно від післязбирального охолодження й обробки інгібітором етилену
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.013Ключові слова:
груші, строк збору, післязбиральне охолодження, 1-метилциклопропен, зберігання, етилен-активність, інтенсивність дихання, тепловиділенняАнотація
Досліджено вплив строку збору, затримки післязбирального охолодження й обробки 1-метилциклопропеном на етилен-активність, інтенсивність дихання і тепловиділення груш сорту Яніс під час шестимісячного зберігання. Дослідження впродовж сезонів 2013/2014 та 2014/2015 рр. проводили на кафедрі плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва. Груші сорту Яніс з дерев на підщепі айва А (2007 р. садіння) відбирали в зрошуваному плодоносному саду фермерського господарства «Яніс» Хотинського району Чернівецької області.
Встановлено, що незалежно від строку збору, своєчасно охолоджені плоди груші сорту Яніс наприкінці шестимісячного зберігання виділяють в 1,2–1,3 раза менше етилену. Обробка 1-МЦП ефективніше уповільнює синтез етилену продукцією масового збору зі зниженням показника в 1,8 раза для охолодженої із затримкою, а негайно охолодженої – у 2,2 раза, порівняно з необробленими плодами (для запізніло зібраних відповідно в 1,2 і 1,7 раза). Етилен-активність плодів масового збору у 1,4 раза нижча за негайного охолодження і 1,2–2,7 раза – за післязбиральної обробки 1-МЦП.
Зміна етилен-активності свіжозібраних груш визначається переважно строком збору (вплив чинника 51,5 %), післязбиральною обробкою 1-МЦП (24,6) і післязбиральним охолодженням (11,7 %), а після шестимісячного зберігання – головним чином обробкою 1-МЦП (44,6) й охолодженням (29,7 ) з суттєво меншим впливом строку збирання (14,5 %). Інтенсивність дихання і тепловиділення плодів наприкінці шестимісячного зберігання від строку збору і негайного охолодження суттєво не залежать. Обробка 1-МЦП знижує інтенсивність дихання плодів у 1,5 раза і в 1,6 раза – тепловиділення.
Посилання
Wawrzynczak, A., Rutkowski, K. P., Kruczynska, D. E. (2008). Jakosc owocow wybranych odmian gruszy w zaleznosci od temperatury przechowywania [Fruit quality of selected pear varieties depending on storage temperature]. Scientific notebooks of the Institute of horticulture and floriculture, 16, 153-162.
Melnyk, O. V., Melnyk, I. O. (2010). Zberihannia hrush [Storage of pears]. Gardening news, 2, 33-36.
Richardson, D. G., Kupferman, E. (1997). Controlled atmosphere storage of pears. Postharvest Horticulture series. University of California, Davis, 16, 31-35.
Folchi, V., Bertolini, P., Mazzoni, D. (2015). Preventing ripening blockade in 1-MCP treated Abate Fetel pears by storage temperature management. Acta Horticulturae, 1079 (24), 215-221. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2015.1079.24
McCormick, R., Neuwald, D. A., Streif, J. (2010). A case study: potential energy savings using 1-MCP with Gala apples in commercial CA storage. Acta Horticulturae, 877 (39), 323-326.
https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2010.877.39
Rutkowski, K. (2011). Zdolnosc przechowalnicza owocow [Fruit storage capacity]. Garden, 10, 15.
Dzheneev, S. Yu., Ivanchenko, V. I., Dzheneeva, E. L. (1998). Metodicheskie rekomendatsii po hraneniyu plodov, ovoschey i vinograda (organizatsiya i provedenie issledovaniy) [Guidelines for the storage of fruits, vegetables and grapes (organization and research)]. The Institute of Vine and Wine «Magarach », Yalta, 152.
Melnyk, O. V. (2010). Zbyralna styhlist iabluk: metod indukovanoho etylenu [Harvesting ripening of apples: the method of induced ethylene]. Gardening news, 3, 36-37.
Provedeniye issledovaniy po voprosam khraneniya i pererabotki plodov i iagod Metodicheskiye rekomendatsii (1980) [Conducting research on the storage and processing of fruits and berries. Guidelines]. Ukrainian Research Institute of Horticulture, Kiev, 57-61.
Saltveit, M. E. (2004). Respiratory metabolism. The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stock. USDA Agricultural Handbook / edited by E. K. Gross, C. Y. Wang, M. Saltweit. U. S. Department of Agriculture: Agriculture Research Service, Beltsville, MD, 66, 68-75.
Chiriboga, M. A., Saladie, M., Bordonaba, J. G, Recasens, I., Garcia-Mas, J., Larrigaudiere, C. (2013). Effect of cold storage and 1-MCP treatment on ethylene perception, signalling and synthesis: Influence on the development of the evergreen behaviour in 'Conference' pears. Postharvest Biology and Technology, 86, 212-220. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.07.003
Liu, R., Lai, T., Xu, Y., Tian, S. (2013). Changes in physiology and quality of Laiyang pear in long time storage. Scientia Horticulturae, 150, 31-36.
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2012.10.017
Kurubas, M., Erkan, M. (2018). Impacts of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on postharvest quality of Ankara pears during long-term storage. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 42, 88-92. https://doi.org/10.3906/tar-1706-72
Kittemann, D., McCormick, R., Neuwald, D. A. (2015). Effect of high temperature and 1-MCP application or dynamic controlled atmosphere on energy savings during apple storage. European Journal of Horticultural Science, 80 (1), 33-38.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).