Вплив енергетичного живлення на продуктивність цьоголітків райдужної форелі

Автор(и)

  • V. Kondratiuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.05.008

Ключові слова:

райдужна форель, годівля риб, комбікорми, обмінна енергія, продуктивність, економічна ефективність.

Анотація

У статті розглянуто питання ефективності використання повнораціонних комбікормів з різним рівнем обмінної енергії за вирощування цьоголітків  райдужної форелі. Метою досліду передбачалося встановити вплив різних рівнів енергетичного живлення форелі на показники її продуктивності. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп цьоголітків. У зрівняльний період піддослідна риба споживала комбікорм контрольної групи. В основний період рівень обмінної енергії в комбікормах форелі коливався від 15 до 19 МДж у 1 кг. У результаті проведених досліджень встановлено, що використання у годівлі цьоголітків форелі комбікормів з підвищеною енергетичною поживністю (19 МДж) супроводжується збільшенням їхньої маси на 10,4 % (р<0,05) та інтенсивності росту – на 5,9-13,2 %, порівняно з аналогами, що споживали корм із поживністю 17 МДж. Зменшення цього показника до 15 МДж/кг сприяє вірогідному зменшенню (р<0,05) маси на 10,7 %, та зниженню інтенсивності росту на 5,3-12,7 %. Доведено, що витрати корму на 1 кг приросту маси у цьоголітків форелі, які отримували комбікорми із вмістом енергії на рівні 19 МДж, були меншими на 3,9 %, а за її вмісту 15 МДж – на 6,7 % більшими, порівняно з рибами, які споживали корм із вмістом енергії 17 МДж/кг. При цьому збереженість піддослідних риб упродовж усього досліду була на високому рівні 74,3-76,7 %. Аналізом отриманих рибницьких результатів встановлено, що найбільш економічно доцільним є вирощування цьоголітків форелі, які споживають комбікорм із поживністю 17 МДж обмінної енергії, порівняно із зниженням або підвищенням цього показника до 15 та 19 МДж відповідно.

Посилання

Yehorov B. V., Fihurska L. V. (2011). Stan ta perspektyvy rozvytku forelivnytstva u rybovodnykh hospodarstvakh Ukrainy. Zernovi produkty i kombikormy. № 2. S. 37-39.

Kanydev A. N. (1985). Ynstruktsyia po razvedenyiu raduzhnoi forely. Moskva : VNYYPRKh,. 59 s.

Plokhynskyi N. A. (1969). Rukovodstvo po byometryy dlia zootekhnykov. M. Kolos. 246.

Sherman I.M., Hrynzhevskyi M.V., Zheltov Yu.O. (2002). Naukove obhruntuvannia ratsionalnoi hodivli ryb: uchebnoe posobye. Vyshcha osvita. S. 128.

Shcherbyna M. A., Hamyhyn E. A. (2006.) Kormlenye ryb v presnovodnoi akvakulture. M.: VNYRO, 2006. 360 s.

Cowey C. B. (1992). Nutrition: estimating requirements of rainbow trout. Aquaculture. № 100. Р. 177-189.

https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90370-Z

Food and Agriculture Organization of the United Nations. El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Contribución a la seguridad alimentaria y la nutrición para todos. 2016. Roma: Food and Agriculture Organization of the United Nations. p. 224

Jobling M. (2016). Fish nutrition research: Past, present and future. Aquaculture International. № 24. Р. 767-786.

https://doi.org/10.1007/s10499-014-9875-2

Karabulut H. A., Yandi I., Aras N. M. (2010). Effects of different feed and temperature conditions on growth, meat yield, survival rate, feed conversion ratio and condition factor in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Journal of Animal and Veterinary Advances. № 9(22). P. 2818-2823. https://doi.org/10.3923/javaa.2010.2818.2823

Kim J. D., Кaushik S. J. (1992). Contribution of digestible energy from carbohydrates and estimation of protein/energy requirements for growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. № 106 (2). P. 161-169. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90200-5

Завантаження

Опубліковано

2020-10-26

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва