Гігієнічне обстеження води та грунту птахогосподарств України
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.019Ключові слова:
санітарія, гігієна, пасовища, якість води, утримання птиці, органічне виробництво, птицяАнотація
Здоров’я і продуктивність птиці залежить не тільки від генетичного потенціалу, а й від дотримання санітарно-гігієнічних настанов з утримання і вирощування птиці, якісних кормів та води. Метою дослідження було санітарно-гігієнічне і екологічне обстеження чотирьох господарств, три з яких займаються органічним виробництвом, для подальшого проведення досліджень на птиці у цих господарствах. Оскільки органічне вирощування птиці має свої особливості, зокрема щодо наявності вигульних майданчиків – було досліджено санітарно-гігієнічний стан ґрунтів, що відведені під них. Дослідження води та ґрунтів здійснювали мікробіологічними та фізико-хімічними методами. Параметри утримання птиці оцінювали візуально та перевіряли на відповідність до гігієнічних настанов. За результатами дослідження виявлено належну якість води для напування птиці в усіх господарствах. Разом з тим у пробах води з господарства № 4 відзначено достовірно вищий рівень сухого залишку, сульфатів і хлоридів, однак їх значення не перевищували максимально допустимий рівень. Щодо ґрунтів на вигульних майданчиках у господарстві № 1 встановлено високий вміст гумусу – 5,8 %, значну концентрацію азоту як амонійного (11 мг/кг) так і нітратного (34,8 мг/кг), та обмінного калію – 191,8 мг/кг. На нашу думку, високі рівні цих речовин пов’язані із застосуванням хімічно синтезованих азотистих, калійних та інших добрив. Отже такий ґрунт є непридатним для облаштування пасовища (вигульного майданчику) для органічної птиці. Загальне мікробне число ґрунту було найменшим у господарства №3 та 4, де використовуються ротаційні пасовища для птиці. Наявність пасовищ при вирощуванні органічної птиці є одним із основних критеріїв благополуччя. Отже, проведеним гігієнічним аналізом господарств № 2, 3 та 4 встановлено придатність їх ґрунтів до облаштування пасовищ для органічного птахівництва, а води – для напування птиці.
Посилання
Orіschuk O.S., Milostiviy R.V., Ruban N.O., Tihonenko V.A. (2017) Zabezpechennya bezpeki ta yakostі vodi v tvarinnitstvі: normativno-pravovі aspekti [Ensuring water safety and quality in animal husbandry: regulatory aspects] Naukovo-tehnіchniy byuleten NDTs bіobezpeki ta ekologіchnogo kontrolyu resursіv APK 5 (1), 80-84.
Fiquepvon J. (2013) Land use impact on water quality: Valuny forest services in terms of the water supply sector / J. Fiquepron, S. Garcia, A. Stenger // Jornal of Environmental Management. 126, 15 September,113-121.
https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.04.002
Law of Ukraine On basic principles and requirements for organic production, circulation and labeling of organic products. Verkhovna Rada (BBR) Notices, 2018, No. 36 (in Ukainian).
Zubets M.V., Medvedev V.V., Balyuk S.A. (2000) Rozvytok i naukove zabezpechennia orhanichnoho zemlerobstva v yevropeiskykh krainakh [Development and scientific support of organic farming in European countries]. Bulletin of agrarians science 10., 5-8 (in Ukrainian).
Kucheruk M.D., Zasekin D.A., Dimko R.A., Shcherbina O.A. (2017) Sanitarno-gigienichni umovi utrimannya ptitsi za organschnogo viroschuvannya yak chinnik produktivnosti [Sanitary and hygienic conditions of keeping poultry for organic cultivation as a factor of productivity]. Bioresources and nature management of Ukraine. 5-6 (9). (in Ukrainian) Access Mode:http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605.
DSTU 4362: 2004 Yakist gruntu. Pokazniki rodyuchosti gruntiv [Soil quality. Soil fertility rates]. Access mode: http://online.budstandart.com/en/catalog/doc-page?id_doc=67099 (in Ukrainian).
DSTU ISO 15586: 2012 Water quality. Determination of trace elements by graphite furnace atomic absorption spectrometry (ISO 15586: 2003, IDT) [Electronic resource]. Access mode: http://online.budstandart.com/en/catalog/doc-page?id_doc=52304 (in Ukrainian).
Hadzal Ya. M., Kaminsky V.F. (2016) Naukovi osnovi virobnitstva organichnoyi produktsiyi v Ukrayini : monografiya [Scientific bases of organic production in Ukraine: monograph] National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine, National Science Center"; NAAS Institute of Agriculture", Kyiv: Agrarian Science, 592 (in Ukrainian).
Crandall S. P., Seideman G. S., Ricke C. A. (2009) Organic poultry: Consumer perceptions, opportunities, and regulatory issues, The Journal of Applied Poultry Research. 18(4), 795-802
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).