Вплив густоти рослин на ріст і урожайність гібриду помідору індетермінантного типу
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.05.005Ключові слова:
помідор, захищений ґрунт, плівкові теплиці, густота рослин, гібрид, урожайністьАнотація
У статті висвітлено залежність урожайності та якісних показників помідора від густоти рослин гібриду помідора в умовах Лівобережного Лісостепу України, дослідження проводилося впродовж двох років. Для виконання запланованих завдань досліджень використовували наступну схему досліду: 2,5 росл./м2 (15 росл.); 3,0 росл./м2 (18 рослин на ділянці - контроль); 3,5 росл./м2 (21 росл.); 4,0 росл./м2 (24 росл.). Посів насіння на розсаду проводили в ящики в останній декаді лютого. У фазі першого-другого справжніх листків проводили пікіровку рослин в горщики об'ємом 0,5 літра. Розсаду помідора вирощували в плівковій теплиці з обігрівом. У віці 3-5 справжніх листків розсаду висаджували на дослідну ділянку у плівкову теплицю без обігріву.
Встановлено, що параметри рослин помідора мали суттєві відмінності біометричних показників розвитку вже у фазі цвітіння. Далі рослини розвивалися з деякими відмінностями і до кінця вегетаційного періоду мали значну різницю в біометричних показниках і виходу продукції з одиниці площі. Встановлено оптимальну густоту рослин – 3,5 шт/м2, для отримання максимального врожаю помідора (15,8 кг/м2), за умови вирощування помідора у весняній плівковій теплиці.Посилання
Barabash O.Yu., Semenchuk P.S., Vizelman A.I. (1974). Ovochivnytstvo Prykarpattia. [Vegetable growing in Prykarpattia]. Lviv.: Kameniar, 116.
Beksieiev Sh.H. (1989) Vyroshchuvannia rannikh tomativ. - 2-e vyd., pererob. i dop. [Growing early tomatoes. - 2nd ed., Reworked. and ext.]. L.: Ahropromizdat. Leninhr. vidd-nia, 272.
Hurin M.V. (2012). Stvorennia novykh vysokopektynovykh linii tomatu. [Creation of new high-pectin tomato lines]. Henetychni resursy roslyn. №10, 147-159.
Zhuk O.Ya., Syvoraksha O.A., Fedosii I.O. (2014). Pomidor: biolohiia ta nasinnytstvo: monohrafiia. [Tomato: biology and seed production: monograph]. Vinnytsia: TOV «Nilan-LTD», 160.
Kravchenko V.A. Prylipko O.V. (2007). Pomidor: selektsiia, nasinnytstvo, tekhnolohii. [Tomato: selection, seed production, technologies]. K.: Ahrar. nauka, 424.
Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi (2001). [Methods of research in vegetable growing and melon growing]. / Za red. H.L. Bondarenka, K.I. Yakovenka. Kharkiv: Osnova, 369.
Pastukhov V.I. (2011). Perspektyvy rozvytku promyslovoho vyrobnytstva ovochiv v Kharkivskomu rehioni. [Prospects for the development of industrial vegetable production in the Kharkiv region]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva im. Petra Vasylenka. Vypusk 124, t.1 Kharkiv, 308-313.
Putsenko D.V. (2008). Vplyv sposobiv polyvu, dobryv ta zahushchennia roslyn na vrozhai i yakist plodiv posivnykh tomativ: [Influence of methods of watering, fertilizers and thickening of plants on yield and quality of fruits of sowing tomatoes]. avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia kand. s.-g. nauk:spets. 06.01.02. Kherson, 18.
Sievidova I.O. (2013) Vplyv yakosti ovochevoi produktsii na konkurentospromozhnist ovochivnytstva. [The impact of vegetable quality on the competitiveness of vegetable growing]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ser : Ekonomika APK. № 20(1), 302-306.
Kharchuvannia liudyny i suchasne dovkillia: teoriia i praktyka (2002) [Human nutrition and the modern environment: theory and practice] / M.I. Peresichnyi, M.F. Kravchenko, V.N. Korzun, O.M. Hryhorenko. K. : KNTEU, 526.
Belhoroev Ja. (2000) K. Ovoshhevodstvo zashhishhennogo grunta. [Protected ground vegetable growing]. M. : ANO redakcii zhurnala "Agrarnaja nauka", 94.
Gadzhieva A.M. i dr. (2014) Ispol'zovanie innovacionnyh tehnologij kompleksnoj pererabotki tomatnogo syr'ja. [Use of innovative technologies for complex processing of tomato raw materials]. Scientific Journal of KubSAU. №5. URL: https://ntk.kubstu.ru/data/mc/0006/0221.pdf (data zvernennja: 01.09.2020).
Grigorov M., Shmakova L. (2009). Tomaty v zashhishhennom grunte. [Tomatoes in protected ground]. Ovoshhevodstvo i teplichnoe hozjajstvo. №5, 10-14.
Dospehov B.A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). [Field experiment technique (with the basics of statistical processing of research results)]. 5 izd., pererab. i dop. M.: Agropromizdat, 351.
Knysh V., Naumov V. (2017). Promyshlennaja tehnologija vyrashhivanija tomata na kapel'nom oroshenii. [Industrial technology for growing tomato on drip irrigation]. Ovoshhevodstvo. № 2, 26-30.
Kovach T. (2017). Tomaty novogo pokolenija. [New generation tomatoes]. Ovoshhevodstvo. № 4. 44-46.
Ovoshhevodstvo. Novye podhody - real'naja pribyl'. Prakticheskoe posobie. (2012). [Vegetable growing. New approaches are real profits. A practical guide]. / Ju.I. Sologub, I.M. Streljuk, A.S. Maksimjuk. K.: OOO «Poligraf pljus», 200.
Paponov A.N., Zaharchenko E.P. (2000). Vse ob ovoshhah. [All about vegetables]. M. : Ripoll-Klassik, , 404.
Periodicheskij al'manah. Vmeste s Bejo. [Periodic almanac. Together with Bejo]. (2017). №7, 48. URL: https://www.bejo.com/sites/default/files/ wysiwyg-images/almanac07_2016-2017.pdf (data zvernennja: 01.09.2020).
Sevidova I.A. (2018). Tendencii razvitija promyshlennogo ovoshhevodstva v agrarnyh predprijatijah. [Development trends in industrial vegetable growing in agricultural enterprises]. Efektivna ekonomіka. №1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6057 (data zvernennja: 01.09.2020).
Tarakanov G.I., Muhin V.D. i dr. (1993). [Vegetable growing]. Ovoshhevodstvo. M.: Kolos, 177.
Jansen J. (1994). Geschmack von Tomaten. Gernuse n.4, 253-255.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).