Вплив густоти рослин на ріст і урожайність гібриду помідору індетермінантного типу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.05.005

Ключові слова:

помідор, захищений ґрунт, плівкові теплиці, густота рослин, гібрид, урожайність

Анотація

У статті висвітлено залежність урожайності та якісних показників помідора від густоти рослин гібриду  помідора в умовах Лівобережного Лісостепу України, дослідження проводилося впродовж двох років. Для виконання запланованих завдань досліджень використовували наступну схему досліду: 2,5 росл./м2 (15 росл.); 3,0 росл./м2 (18 рослин на ділянці - контроль); 3,5 росл./м2 (21 росл.); 4,0 росл./м2 (24 росл.). Посів насіння на розсаду проводили в ящики в останній декаді лютого. У фазі першого-другого справжніх листків проводили пікіровку рослин в горщики об'ємом 0,5 літра. Розсаду помідора вирощували в плівковій теплиці з обігрівом. У віці 3-5 справжніх листків розсаду висаджували на дослідну ділянку у плівкову теплицю без обігріву.

Встановлено, що параметри рослин помідора мали суттєві відмінності біометричних показників розвитку вже у фазі цвітіння. Далі рослини розвивалися з деякими відмінностями і до кінця вегетаційного періоду мали значну різницю в біометричних показниках і виходу продукції з одиниці площі. Встановлено оптимальну густоту рослин – 3,5 шт/м2, для отримання максимального врожаю помідора (15,8 кг/м2), за умови вирощування  помідора у весняній плівковій теплиці.

Біографія автора

  • автор V. Sievidov, афіліація Institute of Vegetable and Melon Growing of NAAS, Iнститут овочiвництва i баштанництва НААН
    Докторант Iнституту овочiвництва i баштанництва НААН

Посилання

Barabash O.Yu., Semenchuk P.S., Vizelman A.I. (1974). Ovochivnytstvo Prykarpattia. [Vegetable growing in Prykarpattia]. Lviv.: Kameniar, 116.

Beksieiev Sh.H. (1989) Vyroshchuvannia rannikh tomativ. - 2-e vyd., pererob. i dop. [Growing early tomatoes. - 2nd ed., Reworked. and ext.]. L.: Ahropromizdat. Leninhr. vidd-nia, 272.

Hurin M.V. (2012). Stvorennia novykh vysokopektynovykh linii tomatu. [Creation of new high-pectin tomato lines]. Henetychni resursy roslyn. №10, 147-159.

Zhuk O.Ya., Syvoraksha O.A., Fedosii I.O. (2014). Pomidor: biolohiia ta nasinnytstvo: monohrafiia. [Tomato: biology and seed production: monograph]. Vinnytsia: TOV «Nilan-LTD», 160.

Kravchenko V.A. Prylipko O.V. (2007). Pomidor: selektsiia, nasinnytstvo, tekhnolohii. [Tomato: selection, seed production, technologies]. K.: Ahrar. nauka, 424.

Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi (2001). [Methods of research in vegetable growing and melon growing]. / Za red. H.L. Bondarenka, K.I. Yakovenka. Kharkiv: Osnova, 369.

Pastukhov V.I. (2011). Perspektyvy rozvytku promyslovoho vyrobnytstva ovochiv v Kharkivskomu rehioni. [Prospects for the development of industrial vegetable production in the Kharkiv region]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva im. Petra Vasylenka. Vypusk 124, t.1 Kharkiv, 308-313.

Putsenko D.V. (2008). Vplyv sposobiv polyvu, dobryv ta zahushchennia roslyn na vrozhai i yakist plodiv posivnykh tomativ: [Influence of methods of watering, fertilizers and thickening of plants on yield and quality of fruits of sowing tomatoes]. avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia kand. s.-g. nauk:spets. 06.01.02. Kherson, 18.

Sievidova I.O. (2013) Vplyv yakosti ovochevoi produktsii na konkurentospromozhnist ovochivnytstva. [The impact of vegetable quality on the competitiveness of vegetable growing]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ser : Ekonomika APK. № 20(1), 302-306.

Kharchuvannia liudyny i suchasne dovkillia: teoriia i praktyka (2002) [Human nutrition and the modern environment: theory and practice] / M.I. Peresichnyi, M.F. Kravchenko, V.N. Korzun, O.M. Hryhorenko. K. : KNTEU, 526.

Belhoroev Ja. (2000) K. Ovoshhevodstvo zashhishhennogo grunta. [Protected ground vegetable growing]. M. : ANO redakcii zhurnala "Agrarnaja nauka", 94.

Gadzhieva A.M. i dr. (2014) Ispol'zovanie innovacionnyh tehnologij kompleksnoj pererabotki tomatnogo syr'ja. [Use of innovative technologies for complex processing of tomato raw materials]. Scientific Journal of KubSAU. №5. URL: https://ntk.kubstu.ru/data/mc/0006/0221.pdf (data zvernennja: 01.09.2020).

Grigorov M., Shmakova L. (2009). Tomaty v zashhishhennom grunte. [Tomatoes in protected ground]. Ovoshhevodstvo i teplichnoe hozjajstvo. №5, 10-14.

Dospehov B.A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). [Field experiment technique (with the basics of statistical processing of research results)]. 5 izd., pererab. i dop. M.: Agropromizdat, 351.

Knysh V., Naumov V. (2017). Promyshlennaja tehnologija vyrashhivanija tomata na kapel'nom oroshenii. [Industrial technology for growing tomato on drip irrigation]. Ovoshhevodstvo. № 2, 26-30.

Kovach T. (2017). Tomaty novogo pokolenija. [New generation tomatoes]. Ovoshhevodstvo. № 4. 44-46.

Ovoshhevodstvo. Novye podhody - real'naja pribyl'. Prakticheskoe posobie. (2012). [Vegetable growing. New approaches are real profits. A practical guide]. / Ju.I. Sologub, I.M. Streljuk, A.S. Maksimjuk. K.: OOO «Poligraf pljus», 200.

Paponov A.N., Zaharchenko E.P. (2000). Vse ob ovoshhah. [All about vegetables]. M. : Ripoll-Klassik, , 404.

Periodicheskij al'manah. Vmeste s Bejo. [Periodic almanac. Together with Bejo]. (2017). №7, 48. URL: https://www.bejo.com/sites/default/files/ wysiwyg-images/almanac07_2016-2017.pdf (data zvernennja: 01.09.2020).

Sevidova I.A. (2018). Tendencii razvitija promyshlennogo ovoshhevodstva v agrarnyh predprijatijah. [Development trends in industrial vegetable growing in agricultural enterprises]. Efektivna ekonomіka. №1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6057 (data zvernennja: 01.09.2020).

Tarakanov G.I., Muhin V.D. i dr. (1993). [Vegetable growing]. Ovoshhevodstvo. M.: Kolos, 177.

Jansen J. (1994). Geschmack von Tomaten. Gernuse n.4, 253-255.

Завантаження

Опубліковано

2020-10-26

Номер

Розділ

Агрономія