Вирощування личинок і мальків райдужної форелі за різного амінокислотного живлення

Автор(и)

  • V. Kondratiuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.012

Ключові слова:

райдужна форель, молодь, годівля риб, комбікорми, лізин, метіонін, продуктивність, економічна ефективність

Анотація

У статті розглянуто питання ефективності використання повнораціонних комбікормів з різними рівнями лізину і метіоніну за вирощування личинок і мальків райдужної форелі. Метою досліду передбачалося встановити вплив різних рівнів амінокислотного живлення молоді форелі на показники її продуктивності. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп. Дослід тривав 35 діб і поділявся на два періоди: зрівняльний (5 діб) та основний (30 діб). У зрівняльний період піддослідна риба споживала комбікорм контрольної групи. В основний період рівень лізину і метіоніну в експериментальних комбікормах для різних піддослідних груп форелі коливався від 2,9 до 3,3 % та від 0,95 до 3,15 % відповідно. Доведено, що збільшення вмісту лізину і метіоніну у комбікормі для личинок і мальків  райдужної форелі до рівнів 3,2 і 1,1 % відповідно сприяє збільшенню їхньої маси на 10,7 % (р<0,01) та інтенсивності росту – на 6,4-11,1 %, тоді як подальше підвищення вмісту у кормі цих амінокислот зменшує показники продуктивності риб. Розраховані поліноміальні рівняння визначення маси молоді риб на будь-якому етапі вирощування за високого рівня детермінації для кожної з піддослідних груп. Встановлено, що зі збільшенням вмісту лізину і метіоніну у кормі до рівнів 3,2 і 1,1 % відповідно зменшуються витрати корму на 1 кг приросту маси у личинок і мальків форелі на 4,1 %, а подальше підвищення рівнів цих амінокислот до 3,3 і 1,15 % відповідно збільшують цей показник на 1,1 %. При цьому збереженість піддослідних риб знаходилась у межах від 83,9 до 85,1 %. За виробництва продукції форелівництва за критеріями максимальної продуктивності та економічними критеріями оптимізації рекомендується для годівлі личинок і мальків форелі використовувати повнораціонні комбікорми з рівнем лізину  3,2 % та метіоніну 1,1 %.

Посилання

Kanydev A. N. (1985). Ynstruktsyia po razvedenyiu raduzhnoi forely. Moskva : VNYYPRKh, 59 s.

Plokhynskyi N. A. (1969). Rukovodstvo po byometryy dlia zootekhnykov. M. : Kolos, 246 c.

Sherman I.M., Hrynzhevskyi M.V., Zheltov Yu.O. (2002). Naukove obhruntuvannia ratsionalnoi hodivli ryb: uchebnoe posobye. Vyshcha osvita. S. 128.

Shcherbyna M.A., Hamyhyn E.A. (2006). Kormlenye ryb v presnovodnoi akvakulture. M.A. Shcherbyna,. M.: VNYRO, 360 s.

Bae J.‐Y. Ok I.‐H., Lee S., Hung S. S. O. еt al (2011). Reevaluation of dietary methionine requirement by plasma methionine and ammonia concentrations in surgically modified rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences- № 24(7). Р. 974-981.

https://doi.org/10.5713/ajas.2011.10189.

Barnes М.Е., Brown M. L., Rosentrater K. A. (2012). Juvenile rainbow trout responses to diets containing distillers dried grain with solubles, phytase, and amino acid supplements. Open Journal of Animal Sciences.№ 2 (2). P. 69 -77.

https://doi.org/10.4236/ojas.2012.22011.

Bureau D. P., Encarnação P. M. (2006). Adequately Defining the Amino Acid Requirements of Fish: The Case Example of Lysine. Materiales del VIII Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. 15-17 Noviembre. Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, Nuevo León, México. Р. 29-54.

Cowey C. B. (1992). Nutrition: estimating requirements of rainbow trout. Aquaculture. № 100. Р. 177-189.

https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90370-Z.

(2016). Food and Agriculture Organization of the United Nations. El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Contribución a la seguridad alimentaria y la nutrición para todos. Roma: Food and Agriculture Organization of the United Nations. p. 224.

Jobling M. (2016). Fish nutrition research: Past, present and future. Aquaculture International. № 24. Р. 767-786.

https://doi.org/10.1007/s10499-014-9875-2.

Завантаження

Опубліковано

2020-12-24

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва