Технологічні засади впровадження опенька зимового Flammulina velutipes (Curtis) Singer у промислову культуру

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.05.004

Ключові слова:

опеньок зимовий, Flammulina velutipes, скринінг, технологічні засади, біологічна ефективність, технологічний цикл, субстрати, біохімічний склад, функціональні речовини, інтродукція штамів

Анотація

Опеньок зимовий – енокітаке або енокі один з найпоширеніших на планеті грибів, що культивуються штучно. В Україні цей гриб з успіхом вирощується в умовах малооб’ємних виробництв, але не впроваджений в промислову культуру. Метою роботи було визначення ефективних технологічних засад виробництва опенька зимового з використанням місцевих залишків рослинної сировини. Скринінгом 10 штамів з Колекції культур шапинкових грибів ІВК визначено три штами 2038 (біла раса), 2039 та 2337 (жовта раса), що є перспективними для інтродукції в індустріальні умови і їх основні технічні характеристики: біологічна ефективність та тривалість циклу першої хвилі плодоношення. Загальний термін отримання плодових тіл фламуліни складав у середньому 40 діб. Апробовано рецептури формул субстратів, які забезпечують технологічність процесу їх виготовлення і придатні для підвищення ефективності культивованих штамів. Знайдено технологічний інгредієнт субстратів – гранули з лушпиння соняшнику, що дозволяють прискорити процес підготовки субстрату та забезпечують необхідну щільність матеріалу. Виявлено, що біологічна ефективність штаму 2039 опенька зимового, вирощеного в  пакетах масою субстрату 1500 г була вищою в 1,6 рази порівняно з варіантом культивування у пакетах масою 3000 г. Потрібно зазначити, що морфологічні особливості відібраних штамів за умов вирощування на місцевих сільськогосподарських відходах, а також вплив мікрокліматичних умов на їхню продуктивність, стійкість до захворювань потребують подальших досліджень.

Посилання

Tang, C., Hoo, P. C. X., Tan, L. T. H., Pusparajah, P., Khan, T. M., Lee, L. H., Chan, K. G. Golden needle mushroom: a culinary medicine with evidenced-based biological activities and health promoting properties. Frontiers in pharmacology, 2016, vol. 7, 474.

https://doi.org/10.3389/fphar.2016.00474

Dowom, S. A., Rezaeian, S., Pourianfar, H. R. Agronomic and environmental factors affecting cultivation of the winter mushroom or Enokitake: achievements and prospects. Applied microbiology and biotechnology, 2019, vol. 103(6), pp. 2469-2481.

https://doi.org/10.1007/s00253-019-09652-y

Dudka, I.A., Bis'ko, N.A., Bilaj, V.T. (1992). Kul'tivirovanie s'edobnyh gribov [Cultivation of edible mushrooms]. Kiev, Urozhaj, 160 p. (In Russian).

Negruckij, S.F. (1993). Industrial cultivation of edible mushrooms. Sb. tezisov IV Soveshhanija, 5-6 oktjabrja 1993 g [Sat. abstracts of the Conference IV, October 5-6, 1993, Donetsk: Donetsk State University,]. Doneck: Doneckij gosudarstvennyj universitet,1993. 59 p. (In Russian).

Buhalo, A.S., Bis'ko, N.A., Solomko, Je.F., Poyedinok, N. L., Mykchaylova O. (2004). Kul'tivirovanie s'edobnyh i lekarstvennyh gribov [Cultivation of edible and medicinal mushrooms]. Kiev: Chernobyl'interinform, 128 p. (In Russian).

Popovich, V. P., Kozіko, N. O., Butkevich, T. A. Perspektivi vikoristannja lіkars'kogo griba Flammulina velutipes u medichnіj ta farmacevtichnіj prakticі [Prospects for the use of the medicinal fungus Flammulina velutipes in medical and pharmaceutical practice]. Farmacevtichnij zhurnal. [Pharmaceutical Journal], 2015, no. 1, pp. 70-75. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pharmazh_2015_1_11. (Accessed 27 March 2020).

Bisko, N. A., Lomberg, M. L., Mytropolska, N. Yu., Mykchaylova, O. B. (2016). The IBK mushroom culture collection [Kolekcija kul'tur shapynkovyh grybiv (IBK)]. Kyiv: M.G. Kholodny Institute of Botany, National Academy of Sciences of the Ukraine, Alterpres, 120 р. (In Russian).

Chen, G. T., Fu, Y. X., Yang, W. J., Hu, Q. H., Zhao, L. Y. Effects of polysaccharides from the base of Flammulina Velutipes stipe on growth of murine RAW264.7, B16F10 and L929 cells. International Journal of Biological Macromolecules. 2018, Feb;107(Pt B), pp. 2150-2156.

https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.10.090

Ko, J. L., Hsu, C. I., Lin, R. H., Kao, C. L., Lin, J. Y. A new fungal immunomodulatory protein, FIP‐fve isolated from the edible mushroom, Flammulina velutipes and its complete amino acid sequence. European Journal of Biochemistry, 1995, 228(2), pp. 244-249.

https://doi.org/10.1111/j.1432-1033.1995.0244n.x

Yeh, M.-Y., Ko, W.-C., Lin, L.-Y. Hypolipidemic and Antioxidant Activity of Enoki Mushrooms (Flammulina velutipes). BioMed Res. Int., 2014, vol. 2014. https://doi.org/10.1155/2014/352385

Jayachandran, M., Xiao, J., Xu, B. A. Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota: 9. Int. J. Mol. Sci. Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2017, vol. 18, № 9, pp. 1934. https://doi.org/10.3390/ijms18091934

Bao, H.N.D., Ochiai, Y., Ohshima, T. Antioxidative activities of hydrophilic extracts prepared from the fruiting body and spent culture medium of Flammulina velutipes. Bioresour. Technol., 2010, vol. 101, № 15, pp. 6248-6255. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2010.03.026

Chang, S.T., Hayes, W.A. (2013). The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms. Academic Press, 841 p.

Kern, V. D., Hock, B. Gravimorphogenesis and ultrastructure of the fungus Flammulina velutipes grown in space, on clinostats and under hyper-g conditions. Advances in Space Research, 1996, vol.17, issue 6-7, pp.183-186. https://doi.org/10.1016/0273-1177(95)00633-P

Zhang, Y., Geng, W., Shen, Y., Wang, Y., & Dai, Y. C. Edible mushroom cultivation for food security and rural development in China: bio-innovation, technological dissemination and marketing. Sustainability, 2014, May, vol. 6, issue 5. pp. 2961-2973.

https://doi.org/10.3390/su6052961

Li, M., Hu, J. Study on survival strategies of farmers engage in small-scale household cultivation of edible mushrooms: take Shandong Province as an example. Modern economy, 2014, vol. 5(12), pp. 1092-1100.

https://doi.org/10.4236/me.2014.512100

Mihajlova, O. B.; Poedinok, N. L. Nauchnye osnovy sozdanija perspektivnyh biotehnologij kul'tivirovanija lekarstvennyh makromicetov Piptoporus Betulinus (Bull.) P. Karst. I Flammulina Velutipes (Curtis) Singer [Scientific basics of creating promising biotechnologies for the cultivation of medicinal macromycetes Piptoporus Betulinus (bull.) P. Karst. and Flammulina Velutipes (curtis) Singer]. Uspehi medicinskoj mikologii [Advances in Medical Mycology], 2014, vol. 12. pp. 242-243. (In Russian).

Bilaj, V.I. (1982). Metody jeksperimental'noj mikologii [Methods of experimental mycology]. Kiev: Naukova dumka, 553 p. (In Russian).

Harith, N., Abdullah, N., Sabaratnam, V. Cultivation of Flammulina velutipesmushroom using various agro-residues as a fruiting substrate. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 2014, vol. 49(3), pp. 181-188. Available at: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-04X2014000300181&script=sci_arttext. (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.1590/S0100-204X2014000300004

Rezaeian, S., Pourianfar, H.R. A Comparative Study on Bioconversion of Different Agro Wastes by Wild and Cultivated Strains of Flammulina velutipes. Waste Biomass Valorization, 2017. vol. 8, № 8, pp. 2631-2642. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s12649-016-9698-7. (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.1007/s12649-016-9698-7

Osińska-Jaroszuk, M. O. N. I. K. A., Jaszek, M., Sulej, J., Stefaniuk, D., Urbaniak, M., Siwulski, M., Janusz, G. Complex biochemical analysis of fruiting bodies from newly isolated Polish Flammulina velutipes strains. Polish J Microbiol, 2016, vol. 65, №3, pp. 295-305. Available at: https://pdfs.semanticscholar.org/f8bd/dd0392ec0ba97ea7dc22091661c5a6badad6.pdf. (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.5604/17331331.1215609

Leifa F., Pandey, A., Soccol, C.R. Production of Flammulina velutipes on coffee husk and coffee spent-ground. Braz. Arch. Biol. Technol. Tecpar, 2001. vol. 44, № 2, pp. 205-212.

https://doi.org/10.1590/S1516-89132001000200015

Pochinok, H.N. (1976). Metody biohimicheskogo analiza rastenij [Methods of biochemical analysis of plants]. Kiev: Izdatel'stvo "Naukova dumka," 336 p.

Tararіko, O.G., Baljuk, S.A., Kisіl', V.І. (2005). Metodika agrohіmіchnogo obstezhennja teplichnih gruntіv і substratіv ta osoblivostі zastosuvannja dobriv [Methods of agrochemical examination of greenhouse soils and substrates and features of fertilizer application]. K.: DІA, 205 p.

Chen, Y., Xiaobin, L., Jing, L., Zhuliang, Y. (2005). Flammulina velutipes variety, and cultivation method thereof. Patent EU, no. CN105248285.

Xie, C., Gong, W., Yan, L., Zhu, Z., Hu, Z., Peng, Y. Biodegradation of ramie stalk by Flammulina velutipes: mushroom production and substrate utilization. AMB Express. 2017, vol. 7, № 1, pp. 171-171. Available at: https://amb-express.springeropen.com/articles/10.1186/s13568-017-0480-4. (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.1186/s13568-017-0480-4

Ushkarenko, V.O., Vozhegova, R.A., Goloborodko, S.P., Kokovikhin, S.V. (2013). Programno-informacijnyj kompleks "Agrostat New" [«Agrostat New» software and information complex]. Kherson: Island.

Han, H. S., Jhune, C. S., Cheong, J. C., Oh, J. A., Kong, W. S., Cha, J. S., Lee, C. J. Occurrence of black rot of cultivated mushrooms (Flammulina velutipes) caused by Pseudomonas tolaasii in Korea. European journal of plant pathology, 2012, vol. 133, № 3, pp. 527-535. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s10658-012-9941-4 (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.1007/s10658-012-9941-4

Liu, Z. H., Sossah, F. L., Li, Y., Fu, Y. P. First Report of Ewingella americana Causing Bacterial Brown Rot Disease on Cultivated Needle Mushroom (Flammulina velutipes) in China. Plant Dis. Scientific Societies, 2018, vol. 102, № 12, pp. 2633-2633. Available at: https://apsjournals.apsnet.org/doi/full/10.1094/ PDIS-02-18-0351-PDN (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.1094/PDIS-02-18-0351-PDN

Wright, L., Boundy, B., Perlack, B., Davis, S., & Saulsbury, B. (2006). Biomass Energy Data Book, Volume 1., University of Nebraska - Lincoln, 189 p. Available at: https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article= 1000&context=usdoepub. (Accessed 27 March 2020).

https://doi.org/10.2172/930823

Завантаження

Опубліковано

2020-10-26

Номер

Розділ

Агрономія