Визначення впливу кип`ятіння на біологічні властивості водопровідної води засобами фітотестування
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.002Ключові слова:
біологічні властивості води, кип’ятіння води, проростки ячменю, фітотестуванняАнотація
Дозиметричний контроль виявив достовірне зниження фонового рівня іонізуючого випромінювання від водопровідної води після її кип’ятіння в різних побутових приладах. Оскільки відомо, що природні дози іонізуючого випромінювання є необхідними для нормального функціонування живих організмів, було висунуто припущення про можливий несприятливий вплив процесу кип’ятіння на біологічні властивості води.
Для підтвердження або спростування означеного припущення насіння ячменя (Hordeum vulgare) пророщували на водопровідній воді, яка пройшла кип’ятіння в одному з побутових приладів (мікрохвильова піч, електричний чайник, звичайний чайник), і вимірювали довжину коренів і епікотилів у 4-денних проростків. На підставі отриманих даних розраховували середні значення відповідних показників. Кількісні дані були отримані на репрезентативних об’ємах вибірок і є статистично достовірними з вірогідністю 0,05.
Проведені дослідження виявили позитивний вплив кип’ятіння водопровідної води на середню довжину коренів проростків. При цьому величина ефекту залежала від типу приладу, в якому проводили кип’ятіння води. Кип`ятіння дистильованої води також сприяло росту коренів проростків. Можливою причиною покращення ростових якостей води стало видалення або руйнування в процесі кип’ятіння газів і розчинних речовин, несприятливих для розвитку рослинного організму.
Посилання
Zakharov, S. D. (2013). Orto/pair spin-isomerism of H2O molecules as a leading factor in the formation of two structural motifs in water. Biophysics, 58(5), 904-909 (in Russian).
https://doi.org/10.1134/S0006350913050205
Zakharov S. D., Mosyagina I. V. (2011). Cluster structure of water (review). Physical Institute. PN Lebedev, RAS, Moscow. 1-24 (in Russian).
Pastushenko Ya. O., Kundelchuk O. P., Semenyuk S. K. (2018). Investigation of the ionizing effect of electromagnetic radiation of a microwave oven on drinking water. Scientific look into the future. 3(10), 80-88 (in Ukrainian).
Pershin S. M. (2012). Quantum differences of ortho and pair of spin isomers H2O as the physical basis of the anomalous properties of water. Nanostructures. Mathematical physics and modeling. 7 (2), 103-120 (in Russian).
Carbone M. C., Pinto M., Antonelli F., Balata M. (2010). Effects of deprivation of background environmental radiation on cultured human cells. Il Nuovo Cimento B. 125, 469-477.
Carrasco-Turigas G., Villanueva C. M., Goni F., Rantakokko P., Nieuwenhuijsen M. J. (2013). The effect of different boiling and filtering devices on the concentration of disinfection by-products in tap water. J. Environ. Public Health. 959480.
https://doi.org/10.1155/2013/959480
Carrillo A., Puente M. E., Bashan Y. (1996). Application of diluted chlorine dioxide to radish and lettuce nurseries insignificantly reduced plant development. Ecotoxicol. Environ. Saf. 35(1), 57-66.
https://doi.org/10.1006/eesa.1996.0081
Conter A., Dupouy D., Planel H. (1983). Demonstration of a biological effect of natural ionizing radiations. Int. J. Radiat. Biol. Relat. Stud. Phys. Chem. Med. 43, 421-432.
https://doi.org/10.1080/09553008314550481
Kawanishi M., Okuyama K., Shiraishi K., Matsuda Y., Taniguchi R., Shiomi N., Yonezawa M., Yagi T. (2012). Growth retardation of Paramecium and mouse cells by shielding them from background radiation. J. Radiat. Res. 53, 404-410.
https://doi.org/10.1269/jrr.11145
Rahman M. D., Driscoll T., Clements M., Armstrong B. K., Cowie C. T. (2011). Effects of tap water processing on the concentration of disinfection by-products. J. Water Health. 9(3), 507-514.
https://doi.org/10.2166/wh.2011.155
Shen L., Wu J. Y., Lin G. F., Shen J. H., Westendorf J., Huehnerfuss H. (2003). The mutagenic potentials of tap water samples in Shanghai. Chemosphere. 52(9), 1641-1646.
https://doi.org/10.1016/S0045-6535(03)00504-6
Shi W., Wang L., Chen B. (2017). Kinetics, mechanisms, and influencing factors on the treatment of haloacetonitriles (HANs) in water by two household heating devices. Chemosphere. 172, 278-285.https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.01.017
Wu W. W., Benjamin M. M., Korshin G. V. (2001). Effects of thermal treatment on halogenated disinfection by-products in drinking water. Water Res. Vol. 35(15), 3545-3550.
https://doi.org/10.1016/S0043-1354(01)00080-X
Zhang X. L., Yang H. W., Wang X. M., Karanfil T., Xie Y. F. (2015). Trihalomethane hydrolysis in drinking water at elevated temperatures. Water Res. 78, 18-27.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).