Визначення впливу кип`ятіння на біологічні властивості водопровідної води засобами фітотестування

Автор(и)

  • Ya.O. Pastushenko Херсонський державний унiверситет image/svg+xml
  • O.P. Kundelchuk Херсонський державний унiверситет image/svg+xml
  • S.K. Semenyuk Херсонський державний унiверситет image/svg+xml
  • M.M. Sidorovich Херсонський державний унiверситет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.002

Ключові слова:

біологічні властивості води, кип’ятіння води, проростки ячменю, фітотестування

Анотація

Дозиметричний контроль виявив достовірне зниження фонового рівня іонізуючого випромінювання від водопровідної води після її кип’ятіння в різних побутових приладах. Оскільки відомо, що природні дози іонізуючого випромінювання є необхідними для нормального функціонування живих організмів, було висунуто припущення про можливий несприятливий вплив процесу кип’ятіння на біологічні властивості води.

Для підтвердження або спростування означеного припущення насіння ячменя (Hordeum vulgare) пророщували на водопровідній воді, яка пройшла кип’ятіння в одному з побутових приладів (мікрохвильова піч, електричний чайник, звичайний чайник), і вимірювали довжину коренів і епікотилів у 4-денних проростків. На підставі отриманих даних розраховували середні значення відповідних показників. Кількісні дані були отримані на репрезентативних об’ємах вибірок і є статистично достовірними з вірогідністю 0,05.

Проведені дослідження виявили позитивний вплив кип’ятіння водопровідної води на середню довжину коренів проростків. При цьому величина ефекту залежала від типу приладу, в якому проводили кип’ятіння води. Кип`ятіння дистильованої води також сприяло росту коренів проростків. Можливою причиною покращення  ростових якостей води стало видалення або руйнування в процесі кип’ятіння газів і розчинних речовин, несприятливих для розвитку рослинного організму.  

 

Біографія автора

  • автор O.P. Kundelchuk, афіліація Херсонський державний унiверситет
    доцент кафедри географії та екології

Посилання

Zakharov, S. D. (2013). Orto/pair spin-isomerism of H2O molecules as a leading factor in the formation of two structural motifs in water. Biophysics, 58(5), 904-909 (in Russian).

https://doi.org/10.1134/S0006350913050205

Zakharov S. D., Mosyagina I. V. (2011). Cluster structure of water (review). Physical Institute. PN Lebedev, RAS, Moscow. 1-24 (in Russian).

Pastushenko Ya. O., Kundelchuk O. P., Semenyuk S. K. (2018). Investigation of the ionizing effect of electromagnetic radiation of a microwave oven on drinking water. Scientific look into the future. 3(10), 80-88 (in Ukrainian).

Pershin S. M. (2012). Quantum differences of ortho and pair of spin isomers H2O as the physical basis of the anomalous properties of water. Nanostructures. Mathematical physics and modeling. 7 (2), 103-120 (in Russian).

Carbone M. C., Pinto M., Antonelli F., Balata M. (2010). Effects of deprivation of background environmental radiation on cultured human cells. Il Nuovo Cimento B. 125, 469-477.

Carrasco-Turigas G., Villanueva C. M., Goni F., Rantakokko P., Nieuwenhuijsen M. J. (2013). The effect of different boiling and filtering devices on the concentration of disinfection by-products in tap water. J. Environ. Public Health. 959480.

https://doi.org/10.1155/2013/959480

Carrillo A., Puente M. E., Bashan Y. (1996). Application of diluted chlorine dioxide to radish and lettuce nurseries insignificantly reduced plant development. Ecotoxicol. Environ. Saf. 35(1), 57-66.

https://doi.org/10.1006/eesa.1996.0081

Conter A., Dupouy D., Planel H. (1983). Demonstration of a biological effect of natural ionizing radiations. Int. J. Radiat. Biol. Relat. Stud. Phys. Chem. Med. 43, 421-432.

https://doi.org/10.1080/09553008314550481

Kawanishi M., Okuyama K., Shiraishi K., Matsuda Y., Taniguchi R., Shiomi N., Yonezawa M., Yagi T. (2012). Growth retardation of Paramecium and mouse cells by shielding them from background radiation. J. Radiat. Res. 53, 404-410.

https://doi.org/10.1269/jrr.11145

Rahman M. D., Driscoll T., Clements M., Armstrong B. K., Cowie C. T. (2011). Effects of tap water processing on the concentration of disinfection by-products. J. Water Health. 9(3), 507-514.

https://doi.org/10.2166/wh.2011.155

Shen L., Wu J. Y., Lin G. F., Shen J. H., Westendorf J., Huehnerfuss H. (2003). The mutagenic potentials of tap water samples in Shanghai. Chemosphere. 52(9), 1641-1646.

https://doi.org/10.1016/S0045-6535(03)00504-6

Shi W., Wang L., Chen B. (2017). Kinetics, mechanisms, and influencing factors on the treatment of haloacetonitriles (HANs) in water by two household heating devices. Chemosphere. 172, 278-285.https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.01.017

Wu W. W., Benjamin M. M., Korshin G. V. (2001). Effects of thermal treatment on halogenated disinfection by-products in drinking water. Water Res. Vol. 35(15), 3545-3550.

https://doi.org/10.1016/S0043-1354(01)00080-X

Zhang X. L., Yang H. W., Wang X. M., Karanfil T., Xie Y. F. (2015). Trihalomethane hydrolysis in drinking water at elevated temperatures. Water Res. 78, 18-27.

https://doi.org/10.1016/j.watres.2015.03.027

Завантаження

Опубліковано

2020-12-24

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія