Аналіз ефективності технології заготівлі сінажу в полімерних рукавах
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.013Ключові слова:
корм, сінаж, тваринництво, технологія, полімерні рукави, економічна ефективністьАнотація
За вмістом поживних речовин сінаж займає проміжне місце між силосом і сіном, тому і дістав назву «сіносилос» або сінаж. На відміну від звичайного силосу, збереження якого обумовлюється накопиченням органічних кислот (головним чином – молочної), що утворюються внаслідок бродіння, консервація сінажу досягається завдяки фізичній сухості середовища.
Метою наших досліджень було довести ефективність та доцільність використання полімерних рукавів у порівнянні з класичною технологією заготівлі сінажу.
Матеріал та методика проведення досліджень. Для досягнення мети та вирішення окреслених завдань використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, які забезпечили об’єктивність та достовірність основних положень наукового дослідження і сформульованих висновків: метод системного аналізу – при формуванні теоретико-методологічної бази дослідження та теоретичного узагальнення, було використано також методи математичного моделювання та прогнозу. Використання методів індукції, дедукції, аналізу та синтезу, дали змогу узагальнити існуючі наукові підходи технології заготівля сінажу. Метод порівняльного аналізу – дав змогу виявити більш ефективний метод заготівлі сінажу.
Для проведення досліджень були використані річні звіти філії Рідний край ПрАТ «Зернопродукт МХП» з фінансової і виробничої діяльності, а також плани використання та виконання виробничих завдань господарства за останні роки.
BUDISSA BAG X-TREME – полімерні рукави виготовлені за новітньою 7-шаровою технологією екструзії та мають три роки бездоганних відгуків по всьому світу.
Враховуючи те, що при закладанні сінажу у полімерні рукави було отримано сінаж першого класу якості, а при закладанні в траншеї все ж таки другого класу, окрім економічної ефективності нами також було враховано показники якості та поживності корму. Отже, нами було отримано додатково 60 тисяч Мдж чистої енергії лактації та 1320 тисяч Мдж обмінної енергії, а також 25 тисяч кг сирого протеїну. В аналізі не було враховано те, що за рахунок цих поживних речовин було отримано додаткову кількість продукції від тварин, а отже додатковий прибуток.
Аналізуючи витрати, наведенні вище, слід відмітити, що за рахунок зменшення втрат при укладанні і кращій збереженості корму, не враховуючи втрат енергетичної поживності, технологія заготівлі в полімерних рукавах є економічно доцільною.Посилання
Butilo R. (2012). Economics of milk production at large complexes Milk and farm. №6 (December). pp. 46-48.
Zvigun A.T. et al. (2008). Production of milk on a small farm: practical. manual. Kamianets-Podilskyi: PE Medobory – 2006, 256 p.
Carriers M.G., etc. (2012). Milk production in Khmelnytskyi region: scientific and practical guide. Kamianets-Podilskyi: publisher of PE Zvoleyko D.G., 124 p.
Zigun А.Т. and others (2007.) Feeding of farm animals. Directory in Tables. Kamianets-Podilskyi: Axiom, 100 p.
DSTU 4684: 2006 Sinage. Specifications.
Kuznetsov S.G. (2012). Biochemical criteria for animal health and nutrition. Effective feed and feeding. № 6. S. 45-48.
(2013). Malinin II What can feed tell. Agricultural news. №3. https://agri-news.ru/zhurnal/2013/3/2013/korma/chto-mogut-rasskazat-korma.html
Petrichenko V.F. (2010). Actual problems of feed production in Ukraine. Effective feed and feeding. № 5. P. 12-15.
Tkachuk O. (2012). How to make quality haymaking. Milk and farm. № 5. P. 25-28.
(2016). What really happens in the silo. Agroexpert. №10. https://agroexpert.ua/so-naspravdi-vidbuvaetsa-u-silosi/
Yurkevich A. (2012). In the pursuit of quality. Agro-money. №7 (10). pp. 58-59.
http://www.ket-ukraine.com.ua/products/rukava/description/pravila-zagotivli-silosu-v-rukavah
https://ag-bag.ua/product/rukava-dlja-zberigannja-kormiv
https://shop.ag-bag.ua/p939367419-rukava-vudissa-bag.html
https://soft-agro.com/kormoproizvodstvo/plokhoe-kachestvo-silosa.html
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).