Вплив гібереліну на культуральні та ростові ознаки вегетативного міцелію штамів грибів роду Pleurotus за культивування на агаризованих живильних середовищах

Автор(и)

  • O. V. Kuznetsova Український державний хіміко-технологічний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.004

Ключові слова:

Pleurotus pulmonarius, Pleurotus eryngii, гіберелін, лаг-фаза, середня швидкість радіального росту міцелію, фенолоксидази

Анотація

У статті розглядаються питання застосування стимулятору росту гібереліну для можливого керування процесами розвитку вегетативного міцелію видів їстівних грибів, що дуже мало представлені на споживчому ринку України. Метою дослідження було вивчення характеру впливу гібереліну на культуральні та ростові ознаки вегетативного міцелію штамів роду Pleurotus, що відносяться до середньо- та повільнозростаючих, на агаризованих живильних середовищах. Об’єктами дослідження були промислові штами Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél. (штам ІВК–230) (середньозростаючий), Pleurotus eryngii (DC.) Quél. (штам ІВК–2011 та ІВК–1972) (повільнозростаючі), отримані із Колекції шапинкових грибів Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України. Проводили поверхневе культивування у чашках Петрі на агаризованих живильних середовищах: кукурудзяному агарі, агарі з меленого лушпиння соняшника, глюкозо-амонійному та глюкозо-аспарагіновому агарі з різними концентраціями гібереліну (1, 10, 50, 100 мг/дм3). Було встановлено скорочення лаг-фази росту міцелію на середовищах з гібереліном у середньому від 8 до 18 %, збільшення середньої швидкості радіального росту міцелію від 16,8 до 57,9 % – для P. pulmonarius, і від 10,5 до 60 % – для штамів P. eryngii, підвищення фенолоксидазної активності міцелію. Найбільш ефективними концентраціями гібереліну виявлено 10 і 50 мг/дм3, що підтверджує дані інших дослідників, встановлені раніше для Pleurotus ostreatus.

Посилання

Nesterenko, N. (2011). Virobnictvo i spozhivannya kultivovanih gribiv v Ukrayini [Production and consumption of cultivated mushrooms in Ukraine]. Goods and markets, 2, 61-68.

Tsaryk, N. P. (2013). Kultivovani gribi v gribivnictvi ta medicini. Odin iz narisiv situaciyi v Ukrayini [Cultivated mushrooms in mushroom growing and medicine. One of the sketches of the situation in Ukraine]. Food science and technology, 4(25), 104-107.

Agravery: https://agravery.com/uk/posts/show/direktor-gs-ukrgribprom-rentabelnist-virobnictva-gribiv-stanovit-vid-15-do-40 (08.08.2019)

Medvedev, S. S. (2004). Fiziologiya rastenij [Plant physiology]. SPb.: S.-P. un-t, 336.

Tan, Y. H., Chang, S. T. (1989). Effect of growth regulators, enzyme inhibitors and stimulatory additives on the vegetative development and fructification of Lentinus edodes. Mushroom Science XII (Part II). Brauschweig, Germany, 267-276.

Hong, J. S. (1978). Studies on the physio-chemical properties and the cultivation of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). J. Korean Agr. Chem. Soc., 21, 1-40.

Krishna, A., Sharma, B. K. (1989). Effect of various growth regulators on the mycelial yield of Pholiota destruens (Brond) Gillet. Mushroom Science XII (Part II), 469-477.

Jauhri, K. S., Sen, A. (1978). Production of protein by fungi from agricultural wastes. V. Effect of various organic acids and growth promoters on the efficiency of substrate utilization and protein production by Rhizoctonia melongina, Pleurotus ostreatus, and Coprinus aratus. Zbl. Bakt. II, 133, 614-618.

https://doi.org/10.1016/S0323-6056(78)80062-7

Tan, Y. H., Chang, S. T. (1989). Effect of growth regulators, enzyme inhibitors and stimulatory additives on the vegetative development and fructification of Lentinus edodes. Mushroom Science XII (Part II), Brauschweig, Germany, 267-276.

Hong, J. S. (1978). Studies on the physio-chemical properties and the cultivation of the oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). J. Korean Agr. Chem. Soc., 21, 1-40.

Mayr, R., Nicolaidis, G., Waldrish, U. et al. (1984). Untersuchungen zum Einflub von Phytohormonen auf das Myzelwachstum und die Fruchtkörperbildung einiger Makromyceten. Zeitschrift für Mykologie, 50 (1), 101-103.

Sarker, R. R., Chowdhury, A.K.M.S.H. (2013). Effect of different doses of GA3 application at primordial initiation stage on the growth and yield of Oyster mushroom. J. Bangladesh Agril. Univ., 11 (1), 5-10. https://doi.org/10.3329/jbau.v11i1.18196

Kuznetsova, O. V. (2011). Vpliv stimulyatoriv rostu na rozvitok vegetativnogo miceliyu [Influence of growth stimulants on the development of vegetative mycelium of Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm.]. Biotechnology, 4 (3), 82-89.

Bisko, N. A., Lomberh, M. L., Mytropolska, N. Yu., Mykhailova, O. B. (2016). Kolekciya kultur shapinkovih gribiv (IBK) [Collection of cultures of mushrooms (IBK)]. Kiev: M.G. Kholodny Institute of Botany National Academy of Sciences of Ukraine, "Alterpress", 120.

Dudky, Y. A. ed. (1983). Vysshie sedobnye bazidiomicety v poverhnostnoj i glubinnoj culture [Higher edible basidiomycetes in surface and deep culture]. Kiev: Naukova dumka, 312.

Bylai, V. Y. ed. (1982). Metody eksperimentalnoj mikologii: spravochnik [Methods of experimental mycology: a handbook]. Kiev: Naukova dumka, 552.

Solomko, E. F., Lomberh, M. L., Mytropolska, N. Yu., Cholovska, O. V. (2000). Rist okremih vidiv likarskih makromicetiv na pozhivnih seredovishah riznogo skladu [Growth of certain species of medicinal macromycetes on nutrient media of different composition]. Ukr. bot. j., 57 (2), 119-126.

Atramentova, L. O., Utevska, O. M. (2014). Statistika dlya biologiv [Statistics for biologists]. Kharkiv, Ukraine: NTMT, 331.

Завантаження

Опубліковано

2020-12-24

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія