Протеїнограма крові тварин в стані штучного гіпобіозу за ешерихіозу

Автор(и)

  • I. Tekdemir Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. Tsvilikhovskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.020

Ключові слова:

гіпобіоз, ешерихіоз, стадії хвороби, протеїнограма

Анотація

Дослідження особливостей фракційного розподілу протеїнів плазми крові хворих на ешерихіоз тварин на різних стадіях прояву інфекції, а також вплив гіпобіозу на організм піддослідних тварин, введених в режим штучного сну на різних етапах розвитку хвороби і через добу після виходу із стану штучного гіпобіозу важливі для терапевтичного використання практики гіпобіозу при бактеріальному інфікуванні організму. Також ці відомості значущі як діагностичний елемент провокованих гіпобіозом функціональних змін. Відносний вміст білкових фракцій крові вивчали нефелометричним методом. Експерименти проведені із молодими щурами, хворими на ешерихіоз, у стані гіпобіозу і через добу після виходу із нього. Встановлено, що інфекція по мірі розвитку в організмі провокує різноспрямовані зміни білків плазми крові (підвищення рівня глобулінів і зниження відносного вмісту альбуміну на початку хвороби та протилежну тенденцію в період тотального виснаження організму). Введення хворих тварин у стан гіпобіозу зумовлює підвищення неспецифічної резистентності організму рівня за рахунок підвищення вмісту γ-глобулінової фракції і зниженням рівня альбумінів, що покращує виживаність тварин після виведення із гіпобіозу. Показники протеїнограми крові тварин, що були введені у стан гіпобіозу на початковій стадії хвороби і етапі прогресуючої симптоматики повертаються до контрольних величин вже на першу добу після усунення чинників гіпобіозу. Подальші дослідження мають бути спрямовані на комплексне вивчення функціональних зрушень в організмі за пропонованої моделі.

Посилання

Andjus, R.К, Smith, A.U. (1956). Reanimation of adult rats from body temperatures between 0 and +2 °С. Journal of Physiology, 128(3), 446 472. https://doi.org/10.1113/jphysiol.1955.sp005318

ATCC Escherichia coli (Migula) Castellani and Chalmers (ATCC® 25922™) Strain Designations: FDA strain Seattle 1946 [DSM 1103, NCIB 12210] /Type Strain: no/ Biosafety Level: 1. Available at: https://www.lgcstandards-atcc.org/products/all/25922.aspx?geo_country=ru 9.

Bettelheim, K., Goldwater P. (2004). Outbreak of Shiga Toxin-Producing Escherichia coli O111:H8 Infection. Clinical Infectious Diseases, 39(1), 148-149. https://doi.org/10.1086/421781

McFarlad Standart -For in vitro use only- Catalogue No. TM50-TM60. Available at: http://www.dalynn.com/dyn/ck_assets/files/tech/ TM53.pdf

Piercefield, E.W., Bradley, K.K., Coffman, R.L., Mallonee, S.M. (2010). Hemolytic Uremic Syndrome After an Escherichia coli O111 Outbreak. Archive International Medicine, 170(18): 1656-1663.

https://doi.org/10.1001/archinternmed.2010.346

Unilab 2020 Available at: https://www.unilab.com.ua/index.php/ua/lista-badan/product/52

Zaias, J., Mineau, M., Cray, C., Yoon, D., Altman NH. (2009). Reference values for serum proteins of common laboratory rodent strains. Journal of American Association of Laboratory Animal Sciences, 48(4):387 - 390.

Bodnar P.M., Mykhalchyshyn H.P., Komisarenko Yu.I. (2013) Endokrynolohiia: dlia studentiv vyshchykh med.navch. zakladiv [Endocrinology: for students of higher medical education. institutions]. Vinnytsia: Nova Knyha, 480.

Karpov Y.A., Astapov A.A., Sebut N.S., Semenov V.M., Dmytrochenko T.Y., Burakovskyi N.Y., Protasov S.A. (2003) Diagnostika i lecheniye ostrykh kishechnykh infektsiy. Instruktsiya po primeneniyu [Diagnosis and treatment of acute intestinal infections. Instructions for use] Belarus, 25.

Kondrakhyn, Y.P. (2004) Metody veterinarnoy klinicheskoy laboratornoy diagnostiki: Spravochnik [Methods of Veterinary Clinical Laboratory Diagnostics: A Handbook]. Moscow, Kolos, 520.

Lakin G.F. (1990) Biometriya. [Biometrics] M.: Vysshaya shkola. 352.

Makarenko T.M., Radchenko O.M. (2017). The ratio of biochemical parameters of blood in medical practice: clinical and diagnostic value. Practitioner. V. 6(2). P. 49-53.

Melnychuk S.D., Vykhovanets V.I. (2005). Influence of artificial hypobiosis conditions on energy metabolism in rats. Ukrainian Biochemical Journal. № 77 (3). P. 131-135.

Melnychuk S.D., Khyzhniak S.V., Morozova V.S., Boiko V.V., Babich L.V., Voitsitskyi V.M. (2013). Biochemical parameters of blood of rats under conditions of artificial hypobiosis. Bioresources and nature management. V.5 (3-4). P. 5-11.

Olkhovska O.M. (2011). Features of the clinical course and ways to improve the treatment of intestinal infections in children at the present stage. Annals of Mechnikov Institute. № 4. P. 258-261.

Popov V.S. (2015). Scientific and practical substantiation of means and methods of immunometabolic correction in pigs. Kursk, 274 p.

Timofeyev N.N. (1983) Iskusstvennyy gipobioz: monografiya [Artificial hypobiosis: monograph]. Moscow: Medicine, 192.

Umanska A.O., Melnychuk D.O., Kalachniuk L.H. (2017). Hematological parameters of rats with artificial hypobiosis. Scientific Journal «ScienceRise:Biological Science». №6(9). P. 7-9.

https://doi.org/10.15587/2519-8025.2017.118786

Umanska A.O., Melnychuk D.O., Melnychuk L.G., Kalachniuk L.H., Morozova D.O. (2017). Indicators of the fatty acid spectrum of serum lipids of rats in artificial hypobiosis. Animal biology. V.19(2). P. 115-120. https://doi.org/10.15407/animbiol19.02.115

Tsvilikhovskyi V.I., Tekdemir I.O., Makhendirarasa L.P. (2019). The state of hypobiosis in Escherichia coli: time frame of survival of animals and the success of the method in the early and late diagnosis of the disease. Bulletin of problems of biology and medicine. Issue 4, V.2 (154). P. 62-67.

https://doi.org/10.29254/2077-4214-2019-4-2-154-62-67

Cherkessova D.U. (2013). Physiological aspects of cellular and molecular patterns of adaptation of animal organisms to extreme situations. Astrakhan, 32 p.

Завантаження

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва