Якість меду натурального після обробки бджолиних сімей нітрофураном (AOZ)

Автор(и)

  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • K. S. Myagkoy State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Sanitary Examination , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи
  • V. P. Lyasoty Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • L. B. Savchuk Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.021

Ключові слова:

мед з липи, нітрофуран (AOZ), показники якості меду

Анотація

Мед – це натуральний підсолоджувач із складною структурною композицією. Характеристики меду різняться залежно від ботанічного та географічного походження, а також від кліматичних умов, умов обробки та зберігання. Мед являє собою біомонітор для збору інформації про навколишнє природне середовище, стан та оцінку рівня забруднення ґрунту, води, рослин і повітря. Нині гостро постає проблема дотримання якості і безпечності меду у якості харчового продукту, незамінного за умов профілактики хвороб і лікування людини. Деякими пасічниками і нині застосовуються антибіотики для профілактики та лікування хвороб бджіл. Тому, під час формулювання мети дослідження брали до уваги проблему проведення належного контролю безпечності меду натурального в умовах акредитованих лабораторій вимагає наукового оцінювання фізико-хімічних показників меду натурального за впливу обробок бджіл розчинами чи згодовування їм антибіотиків.

Експериментальне дослідження проводили з використанням 25 груп бджолиних сімей, які знаходилися за природних умов на пасіці лабораторії технологічних і спеціальних заходів профілактики хвороб бджіл ННЦ «Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича».

У результаті проведеного дослідження встановили, що динаміка фізико-хімічних показників у меді з липи на 10 добу експерименту та після 30 і 120 доби зберігання залежала від способу обробки бджолиних сімей нітрофураном (AOZ).

Більшість фізико-хімічних показників відповідали вимогам ДСТУ 4497:2005. «Мед натуральний. Технічні умови», окрім масової частки води та масової частки сахарози за згодовування сиропу з 0,1 %-м розчином нітрофурану (AOZ).

Посилання

Zakon Ukrainy Pro bdzhilnytstvo (2000) [Law of Ukraine On Beekeeping] - Rezhym dostupu:http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1492-14.

Ponomarev, A. (2006) Kontrol': kachestva meda v mirovom pchelovodstve. [Control: the quality of honey in the world beekeeping]. Pchelovodstvo. № 7. S. 60-63.

Bilotserkivets, T. I., Henhalo, N. O., Mykhalska, O. M., Adamchuk, L. O. Otsiniuvannia medu za pokaznykamy yakosti vidpovidno do chynnykh normatyviv (2015) [Evaluation of honey by quality indicators in accordance with current regulations] Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. № 223. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Tekhnologiya/article/view/5845/5753.

Kupreichuk, V. A. (2014) Yakist medu vyznachaie riven rentabelnosti medovoi haluzi [The quality of honey determines the level of profitability of the honey industry]. Bdzholiarskyi kruh. №3. P.. 20-23.

Boukraâ, L.(2013) Honey in Traditional and Modern Medicine Edited Tann. CRC Press: New York. 439 р.

https://doi.org/10.1201/b15608

Pearce, C. J. (2015) Review of Honey in Traditional and Modern Medicine. // Journal Natural product. 78(4). Р. 967. [Electronic resource] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jnatprod.5b00127.

Council Directive 2001/110/EC of 20 December 2001 relating to honey. Official journal of the European union. 2002. L 010. P. 0047-0052.

Bal-Prylypko, L. V., Vasylkivska, T. Yu., Lesnitska, O. A. (2018) Harmonizatsiia fizyko-khimichnykh pokaznykiv yakosti medu naturalnoho normovanykh v Ukraini i za kordonom [Harmonization of physical and chemical quality indicators of natural honey standardized in Ukraine and abroad]. Tekhnolohii: standartyzatsiia, sertyfikatsiia, protsesy ta obladnannia. № 2(109). P. 109-114.

https://doi.org/10.31180/2524-0102/2018.2.06.14

Med naturalnyi. Tekhnichni umovy DSTU 4497:2005 [Natural honey. Specifications. DSTU 4497: 2005]. - K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. 2007. 21 s. - Natsionalnyi standart Ukrainy.

Kilic, О., Kutlu, M. A., Ozdemir, F. А. (2016) Examination of the various chemical properties of the Hizan region (Bitlis-Turkey) honey types. Journal of nutrition and internal medicine. V. 18. No 4. P. 411-420.

Lazarieva, L. M. (2012) Kontrol yakosti ta bezpechnosti medu [Quality control and safety of honey]. Pasika. № 6. P. 10-11.

Halatiuk, O. Ye., Tykhonova, T. M. (2013) Vyznachennia vmistu invertazy ta diastazy dlia otsinky yakosti medu [Determination of invertase and diastase content to assess the quality of honey]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. V. 4(75). Т. 2, P. 1. P. 48-54.

Gulera, A., Bakan, А., Nisbet, C., Yavuz, O. (2007) Determination of important biochemical properties of honey to discriminate pure and adulterated honey with sucrose (Saccharum officinarum L.) syrup. Food Chemistry. V. 105. I. 3. P. 1119-1125.

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.02.024

Pascual-Maté, A., Osés, S. M, Fernández-Muiño, M. A., Sancho, M. T. (2018) Methods of analysis of honey (Métodos analíticos en mieles). Journal of Apicultural Research. V. 57. I. 1. P. 38-740.

https://doi.org/10.1080/00218839.2017.1411178

Gonzalez-Miret, M. L., Terrab, А., Hernanz, D., Fernandez-Recamales, M. A. (2005) Multivariate correlation between color and mineral composition of honey and their botanical origin. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53. Р. 2574-2580.

https://doi.org/10.1021/jf048207p

Glybochko, P. V. (2010) Nitrofurany: himicheskoe stroenie i biologicheskaya aktivnost' [Nitrofurans: chemical structure and biological activity]. Saratov: Iz-vo Saratovskogo medicinskogo universiteta. 221.

Vass, M, Hruska, K., Franek, M. (2008) Nitrofuran antibiotics: a review on the application, prohibition and residual analysis. Veterinarni Medicina. 53. Р. 469-500.

https://doi.org/10.17221/1979-VETMED

Mottier, P. (2004) Analysis of matrixbound nitrofuran residues in worldwideoriginated honeys by isotope dilution high-performance liquid chromatographytandem mass spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52. Р. 5309-5315.

https://doi.org/10.1021/jf0401118

Lazarieva, L. M., Kovtun, V. O., Shapoval, Zh. V., Koval, O. S. (2017) Dynamika pokaznykiv yakosti medu riznoho botanichnoho pokhodzhennia pry tryvalomu zberihanni [Dynamics of honey quality indicators of different botanical origin during long-term storage]. Bdzhilnytstvo Ukrainy. Vyp. 2. S. 146-151. [Elektronnyi resurs]. - Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bdjukr_2017_2_19.

Завантаження

Опубліковано

2020-12-24

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва