Якість меду натурального після обробки бджолиних сімей нітрофураном (AOZ)
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.021Ключові слова:
мед з липи, нітрофуран (AOZ), показники якості медуАнотація
Мед – це натуральний підсолоджувач із складною структурною композицією. Характеристики меду різняться залежно від ботанічного та географічного походження, а також від кліматичних умов, умов обробки та зберігання. Мед являє собою біомонітор для збору інформації про навколишнє природне середовище, стан та оцінку рівня забруднення ґрунту, води, рослин і повітря. Нині гостро постає проблема дотримання якості і безпечності меду у якості харчового продукту, незамінного за умов профілактики хвороб і лікування людини. Деякими пасічниками і нині застосовуються антибіотики для профілактики та лікування хвороб бджіл. Тому, під час формулювання мети дослідження брали до уваги проблему проведення належного контролю безпечності меду натурального в умовах акредитованих лабораторій вимагає наукового оцінювання фізико-хімічних показників меду натурального за впливу обробок бджіл розчинами чи згодовування їм антибіотиків.
Експериментальне дослідження проводили з використанням 25 груп бджолиних сімей, які знаходилися за природних умов на пасіці лабораторії технологічних і спеціальних заходів профілактики хвороб бджіл ННЦ «Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича».
У результаті проведеного дослідження встановили, що динаміка фізико-хімічних показників у меді з липи на 10 добу експерименту та після 30 і 120 доби зберігання залежала від способу обробки бджолиних сімей нітрофураном (AOZ).
Більшість фізико-хімічних показників відповідали вимогам ДСТУ 4497:2005. «Мед натуральний. Технічні умови», окрім масової частки води та масової частки сахарози за згодовування сиропу з 0,1 %-м розчином нітрофурану (AOZ).
Посилання
Zakon Ukrainy Pro bdzhilnytstvo (2000) [Law of Ukraine On Beekeeping] - Rezhym dostupu:http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1492-14.
Ponomarev, A. (2006) Kontrol': kachestva meda v mirovom pchelovodstve. [Control: the quality of honey in the world beekeeping]. Pchelovodstvo. № 7. S. 60-63.
Bilotserkivets, T. I., Henhalo, N. O., Mykhalska, O. M., Adamchuk, L. O. Otsiniuvannia medu za pokaznykamy yakosti vidpovidno do chynnykh normatyviv (2015) [Evaluation of honey by quality indicators in accordance with current regulations] Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. № 223. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Tekhnologiya/article/view/5845/5753.
Kupreichuk, V. A. (2014) Yakist medu vyznachaie riven rentabelnosti medovoi haluzi [The quality of honey determines the level of profitability of the honey industry]. Bdzholiarskyi kruh. №3. P.. 20-23.
Boukraâ, L.(2013) Honey in Traditional and Modern Medicine Edited Tann. CRC Press: New York. 439 р.
https://doi.org/10.1201/b15608
Pearce, C. J. (2015) Review of Honey in Traditional and Modern Medicine. // Journal Natural product. 78(4). Р. 967. [Electronic resource] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jnatprod.5b00127.
Council Directive 2001/110/EC of 20 December 2001 relating to honey. Official journal of the European union. 2002. L 010. P. 0047-0052.
Bal-Prylypko, L. V., Vasylkivska, T. Yu., Lesnitska, O. A. (2018) Harmonizatsiia fizyko-khimichnykh pokaznykiv yakosti medu naturalnoho normovanykh v Ukraini i za kordonom [Harmonization of physical and chemical quality indicators of natural honey standardized in Ukraine and abroad]. Tekhnolohii: standartyzatsiia, sertyfikatsiia, protsesy ta obladnannia. № 2(109). P. 109-114.
https://doi.org/10.31180/2524-0102/2018.2.06.14
Med naturalnyi. Tekhnichni umovy DSTU 4497:2005 [Natural honey. Specifications. DSTU 4497: 2005]. - K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. 2007. 21 s. - Natsionalnyi standart Ukrainy.
Kilic, О., Kutlu, M. A., Ozdemir, F. А. (2016) Examination of the various chemical properties of the Hizan region (Bitlis-Turkey) honey types. Journal of nutrition and internal medicine. V. 18. No 4. P. 411-420.
Lazarieva, L. M. (2012) Kontrol yakosti ta bezpechnosti medu [Quality control and safety of honey]. Pasika. № 6. P. 10-11.
Halatiuk, O. Ye., Tykhonova, T. M. (2013) Vyznachennia vmistu invertazy ta diastazy dlia otsinky yakosti medu [Determination of invertase and diastase content to assess the quality of honey]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. V. 4(75). Т. 2, P. 1. P. 48-54.
Gulera, A., Bakan, А., Nisbet, C., Yavuz, O. (2007) Determination of important biochemical properties of honey to discriminate pure and adulterated honey with sucrose (Saccharum officinarum L.) syrup. Food Chemistry. V. 105. I. 3. P. 1119-1125.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.02.024
Pascual-Maté, A., Osés, S. M, Fernández-Muiño, M. A., Sancho, M. T. (2018) Methods of analysis of honey (Métodos analíticos en mieles). Journal of Apicultural Research. V. 57. I. 1. P. 38-740.
https://doi.org/10.1080/00218839.2017.1411178
Gonzalez-Miret, M. L., Terrab, А., Hernanz, D., Fernandez-Recamales, M. A. (2005) Multivariate correlation between color and mineral composition of honey and their botanical origin. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53. Р. 2574-2580.
https://doi.org/10.1021/jf048207p
Glybochko, P. V. (2010) Nitrofurany: himicheskoe stroenie i biologicheskaya aktivnost' [Nitrofurans: chemical structure and biological activity]. Saratov: Iz-vo Saratovskogo medicinskogo universiteta. 221.
Vass, M, Hruska, K., Franek, M. (2008) Nitrofuran antibiotics: a review on the application, prohibition and residual analysis. Veterinarni Medicina. 53. Р. 469-500.
https://doi.org/10.17221/1979-VETMED
Mottier, P. (2004) Analysis of matrixbound nitrofuran residues in worldwideoriginated honeys by isotope dilution high-performance liquid chromatographytandem mass spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52. Р. 5309-5315.
https://doi.org/10.1021/jf0401118
Lazarieva, L. M., Kovtun, V. O., Shapoval, Zh. V., Koval, O. S. (2017) Dynamika pokaznykiv yakosti medu riznoho botanichnoho pokhodzhennia pry tryvalomu zberihanni [Dynamics of honey quality indicators of different botanical origin during long-term storage]. Bdzhilnytstvo Ukrainy. Vyp. 2. S. 146-151. [Elektronnyi resurs]. - Rezhym dostupu: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bdjukr_2017_2_19.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).