Порівняльне оцінювання оптимальних показників якості яловичини NOR, PSE і DFD

Автор(и)

  • V. P. Lyasota Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • N. M. Bogatko Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • N. V. Bukalova Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • L. M. Bogatko Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • T. M. Prilipko Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml
  • L. B. Savchuk Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.06.019

Ключові слова:

яловичина, NOR-, PSE-, DFD-м’ясо, безпечність, якість, критерії оцінювання, експрес-методи

Анотація

Програмою Кабінету Міністрів України № 14 від 10.01.2002 року «Здоров'я нації» щодо поліпшення стану здоров'я населення, передбачено актуальність наукового обґрунтування ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою тваринництва, особливо за визначенні якості м'яса (NOR, PSE і DFD) відповідно до міжнародних вимог в процесі його сортування в перші години після забою тварин для запобігання його псування під час зберігання.

Проведена ветеринарно-санітарна експертиза яловичини в умовах агропромислового ринку за використання органолептичних, фізико-хімічних, біохімічних, мікроскопічних, морфологічних та біометричних методів дослідження. Удосконалені та розроблені експресні методи визначення яловичини якості NOR, PSE та DFD.

Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено необхідність проведення ветеринарно-санітарного оцінювання яловичини NOR, PSE та DFD (отриманої від бичків чорно-рябої породи віком 24–36 місяців) після її дозрівання. Визначено оптимальні показники якості яловичини NOR, PSE та DFD. Для запобігання втрат м’ясної сировини за її обробки та виробництва м’ясних продуктів експериментально і теоретично обґрунтована необхідність визначення яловичини NOR, PSE та DFD за органолептичними, морфологічними показниками, величиною рН і вмістом пігментів. Для експресного та ефективного визначення яловичини NOR і PSE у державній лабораторії ветеринарно-санітарній експертизи на агропродовольчому ринку використовувати запатентовані фотометричні методи визначення якості яловичини, що мають перевагу над існуючими тим, що результати мають конкретне та достовірне кількісне значення.

Посилання

Regulation (EC) of the European Parliament and of the Council on 29.04. 2004 №852/2004 "Оn the hygiene of foodstuffs". https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0852

Regulation (EC) of the European Parliament and of the Council on 28.01.2002 №178/2002, laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authorityand laying down procedures in matters of food safety. http://www.reachteam.eu/chinese/REACH-ME/engine/sources/regulations/launch-178-2002-EC.html

Ahn-DU, Nam-KC, Du-M. (2015) Volatile production in irradiated normal, pale soft exudative (PSE) and dark firm dry (DFD) beef under different packaging and strorage conditions. Meat Science. Vol. № 57, № 4, S. 419-426.

https://doi.org/10.1016/S0309-1740(00)00120-0

Krzysztoforski, K., Kolczak, T. (2017) Transaminase (GOT and GPT) activity in skeletal muscles of cattle, pigs and poultry (PSE and DFD quality). Polish Journal of Food and Nutrition Science. Vol. № 9, № 4, S. 69-72.

Groegaert, T., van Hoof, J. (2015) Colour development in cured normal and DFD-porc boston shoulders. 35-th International Congress of Meat Science and Technology. Vol. 5, № 2, S. 710-715.

Bohatko, N. (2006) Vplyv defektiv yalovychyny PSE ta DFD na yii yakisni pokaznyky pry zberihanni [Influence of PSE and DFD beef defects on its quality during storage]. Ahrarnyi forum. Materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf. (Sumy, 25−29 veresnia). С. 65.

Belk, K. E., George, M. H., Tatum, J. D. (2002) Volatile production in irradiated palesoft exudative (PSE) and dark firm dry (DFD) beef under different packaging and storage conditions. Journal Animal Science. Vol. 79, Issue 3, S. 688-697.https://doi.org/10.1016/S0309-1740(00)00120-0.

Kozak, V. L. (2014) Vliyanie osnovnyh faktorov na kachestvo govyadiny. [The influence of the main factors on the quality of beef]. Molochnaya i myasnaya promyshlennost'. № 5, S. 21-23.

Berman, N. G. (2015) Vergleiche postmortaler veranderumgen der ultrastruktur in M. masseter und M. long dorsi bei schwein meat PSE fleisch. Archives Experimental Veterinarmed. № 29. S. 717- 720.

Sposib vyznachennia intensyvnosti koloru yalovychyny yakostei NOR, PSE, DFD fotometrychnym metodom: pat. 23139 Ukraina: [The method of determining the color intensity of beef qualities NOR, PSE, DFD photometric method. Declarative patent of Ukraine for utility model 23139] MPK G01N 33/12. u 2007 03348; zaiavl. 22.02. 07; opubl. 12.06.2007, Biul. № 8. 3 s.

Sposib vdoskonalennia vyznachennia zahalnoho vmistu pihmentiv v yalovychyni yakostei NOR, PSE, DFD fotometrychnym metodom: pat. 23140 Ukraina: [A method of improving the determination of the total content of pigments in beef qualities NOR, PSE, DFD photometric method. Declarative patent of Ukraine for utility model 23140] MKP 7 G01N 33/12. № u 2007 03349; zaiavl. 22.02. 2007; opubl. 12.06. 07, Biul. № 8. 3 s.

Yakubchak, O. M. (2013) Metody vyznachennia yakosti miasa. [Methods for determining the quality of meat] Veterynarna medytsyna Ukrainy. 2013. № 12. S. 27- 29.

Завантаження

Опубліковано

2020-12-24

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва