Зберігання плодів абрикоса у модифікованому газовому середовищі за попередньої обробки хітозаном

Автор(и)

  • L. V. Bal-Prylypko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • M. S. Nikolaienko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • A. M. Omelian Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi1(101).2023.009

Ключові слова:

Тривалість зберігання, метаболічні процеси, суха речовина, цукри, органічні кислоти

Анотація

Абрикос (Prunus armeniaca L.) має тонкі покривні тканини і ніжну соковиту м’якоть, що сприяє механічним пошкодженням і призводить до подальших втрат в післязбиральний період. Крім того, абрикос – клімактеричний плід, характеризується високою інтенсивністю дихання та метаболізму, і найбільшою чутливістю до етилену серед усіх кісточкових плодів, тому після збору врожаю процес дозрівання відбувається швидко, що призводить до обмеження терміну зберігання. Для гальмування метаболічних процесів застосовують зберігання в модифікованій атмосфері, проте у такий спосіб не завжди можна отримати необхідний результат та уникнути грибкових, гнильних та інших ознак псування. Тому сьогодні дослідження присвячені вивченню альтернативних методів і способів покращення збереження якості плодів абрикоса об’єктивно набувають актуальності. Мета досліджень – обґрунтування доцільності попередньої обробки плодів абрикоса хітозаном та визначення найбільш ефективної його концентрації для збереженості якісних показників. У дослідженні використано фізико-хімічні методи досліджень та методологічні основи процесів накопичення, систематизації, аналізу, узагальнення та синтезу даних. Для проведення досліджень використовували споживчо стиглі плоди абрикоса оброблені 1,0; 2,0; та 3,0 % розчинами низькомолекулярного хітозану. Дані показали, що масова частка сухих розчинних речовин наприкінці зберігання у контролі становила 7,0 %, що на 0,4–1,0 % менше порівняно із зразками, які були попередньо оброблені розчинами хітозану. Масова частка цукрів на двадцять п’яту добу зберігання коливалась у межах 5,9–7,0 %, що на 0,9–2,0 % більше від контролю, а втрати органічних кислот у кінці зберігання були меншими від контролю на 0,16–0,36 %. Отримані результати практично дають можливість подовжити якість, свіжість вигляду і товарну придатність плодів абрикоса, уникнути великих втрат зібраного урожаю за період зберігання плодів.

Біографія автора

  • автор A. M. Omelian, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    Відділ докторантури та атестації наукових кадрів, провідний фахівець.

    Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК, доцент кафедри.

     

Посилання

Vasylyshyna O. V. (2019). Optimization of storage fruit foods with preparing processing by hytosan solution. Ukrainian Black Sea region agrarian science, Iss. 3, Р. 80–87.

SSU UNECE STANDARD FFV-02:2017. (2017). Concerning the marketing and commercial quality control of apricots. [Valid from 01.01.2018]. Kyiv. 13 p.

SSU 8402:2015. (2015). Products of Fruit and Vedetables Processing. Refractometric method for determination of soluble dry substances content. [Valid from 01.07.2017]. Kyiv. 13 p.

SSU 4954:2008. (2008). Fruits and Vegetables Products. Methods for Determination of Sugars. [Valid from 01.01.2009]. Kyiv. 22 p.

SSU 4957:2008. (2008). Fruits and Vegetables Products. Methods for determination of titratable acidity. [Valid from 01.07.2009]. Kyiv. 12 p.

Serdiuk M. Ye., Kiurcheva L. M., Andrushchenko M. V., Zhukova V. F. (2019). Influence of Nanometal Solutions on the Intensity of Oxidation-Reduction Processes in the Storage of Pear Fruit. Scientific bulletin of the Tavria State Agrotechnological University, Vol. 9, №. 1, Р. 1−17.

Chen C., Nie Z., Wan C., Chen J. (2019). Preservation of xinyu tangerines with an edible coating using ficus hirta vahl. fruits extractincorporated chitosan. Biomolecules, Vol. 9, Iss. 46. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6406423/

FDA. Generally Recognized As Safe. (2021) Discussion of the Available Safety Information on Chitosan, № 997, Р. 73–75.

Hesami А., Kavoosi S., Khademi R. (2021). Effect of Chitosan Coating and Storage Temperature on Shelf-Life and Fruit Quality of Ziziphus Mauritiana. International Journal of Fruit Science, Vol. 21, Iss. 1, P. 509–518.

Jurić S., Bureš M. S., Vlahoviček-Kahlina K., Stracenski K. S., Fruk G., Jalšenjak N., Bandić L. M. (2023). Chitosan-based layer-by-layer edible coatings application for the preservation of mandarin fruit bioactive compounds and organic acids. 2023. Vol. 17. Р. 1–10.

Lee D., Shayan M., Gwon J., Picha D., Wu Q. (2022). Effectiveness of cellulose and chitosan nanomaterial coatings with essential oil on postharvest strawberry quality. Carbohydrate Polymers, Vol. 298. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861722010062

Li Y., Zhao Y., Zhang Z., He H., Shi L., Zhu X., Cui K. (2022). Near-freezing temperature storage improves shelf-life and suppresses chilling injury in postharvest apricot fruit (Prunus armeniaca L.) by regulating cell wall metabolism. Food Chemistry, Vol. 387. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35413549/

Popescu P. A., Palade L. M., Nicolae I. C., Popa E. E., Miteluț A. C., Drăghici M. C., Matei F., Popa M. E. (2022). Chitosan-Based Edible Coatings Containing Essential Oils to Preserve the Shelf Life and Postharvest Quality Parameters of Organic Strawberries and Apples during Cold Storage. Foods, Vol. 11, Iss. 21, P. 1–18.

Pusey Р. L., Wilson C., Wisniewski M. E. (2018). Management of Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables: Strategies to Replace Vanishing Fungicides. Pesticide Interactions in Crop Production, P. 477–492.

Rajestary R., Xylia P., Chrysargyris A., Romanazzi G., Tzortzakis N. (2022). Preharvest Application of Commercial Products Based on Chitosan, Phosphoric Acid Plus Micronutrients, and Orange Essential Oil on Postharvest Quality and Gray Mold Infections of Strawberry. International Journal of Molecular Sciences, Vol. 23, № 24. URL: https://www.mdpi.com/1422-0067/23/24/15472.

You Y., Zhou Y., Duan X., Mao X. (2022). Research progress on the application of different preservation methods for controlling fungi and toxins in fruit and vegetable. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Р. 1–12.

Zhao J., Xing T., Li Q., Chen Yu, Yao W., Jin S, Chen S. (2020). Preparation of chitosan and carboxymethylcellulose-based polyelectrolyte complex hydrogel via SD-A-SGT method and its adsorption of anionic and cationic dye. Journal of Applied Polymer Science, Vol. 137, Iss. 34. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/app.48980

Ziaolhagh S. H., Kanani S. (2021). Extending the shelf life of apricots by using gum tragacanth-chitosan edible coating. Journal of Agricultural Science and Technology, № 23 (2), Р. 319–331.

Завантаження

Опубліковано

2023-02-28

Номер

Розділ

Харчові Технології