Вплив гербіцидів на агрономічні показники сочевиці

Автор(и)

  • V. D. Orekhivsky Institute of Plant Physiology and Genetics of the National Academy of Sciences of Ukraine , Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
  • R. V. Solomonov Institute of Plant Physiology and Genetics of the National Academy of Sciences of Ukraine , Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
  • A. I. Kryvenko Odessa State Agrarian University , Одеській державний аграрний університет МОН України
  • V. M. Chepurnykh Odessa State Agrarian University , Одеській державний аграрний університет МОН України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi1(101).2023.004

Ключові слова:

сочевиця, ґрунтові та страхові гербіциди, продуктивність, посівні якості насіння

Анотація

Зернобобові культури набувають все більшого значення як в нашій країні, так і на планеті Земля в цілому. Така тенденція обумовлена високими якостями їх насіння, а також здатністю зв’язувати азот із атмосфери, в зв’язку з чим вони являються одними із найкращих попередників у сівозміні. Метою досліджень було виявлення ефективності внесення ґрунтових і страхових гербіцидів при вирощуванні насіння сочевиці, вплив комбінованого застосування препаратів на насіннєву продуктивність рослин сочевиці, післядія цих препаратів на посівні показники насіння сочевиці

У процесі досліджень були використані наступні методи: польовий одно факторний дослід - для проведення біометричних вимірів та обліку врожаю культури; лабораторний - аналіз структури рослин та якості врожаю насіння; розрахунковий - оцінка економічної та енергетичної ефективності вирощування культури, окупності матеріальних і природних ресурсів; статистичний - проведення дисперсійного аналізу та статистичного обробляння результатів досліджень. На основі проведених досліджень зроблений висновок, що за дії ґрунтових і страхових гербіцидів на посівах сочевиці можливість отримання кондиційного насіння культури збільшується. Аналіз даних показує ефективність застосування як ґрунтових, так і страхових гербіцидів, а також їх сумішей у різних дозах.

Посилання

Fratini R., Perez de la Vega M., Cubero J.I. (2011). Lentil origin and domestication. Grain Legumes. N 57. P. 5 – 9.

Rawal V., Navarro D.K. (2019). The global Economy of Pulses. Rome, FAO. 166 p.

Sichkar V.I., Kryvenko A.I., Solomonov R.V. The current state and prospects of leguminous crops in the world and in Ukraine. Ethnobotanical traditions in agronomy, pharmacy and garden design. Materials of the IV International Scientific Conference dedicated to the 30th anniversary of Ukraine's independence (July 5-8, 2021) Uman. Publisher "M.M. Sochinsky" 2021. P. 244‒251.

Sichkar V.I., Kryvenko A.I., Solomonov R.V. The use of effective strains of nitrogen-fixing bacteria to increase the yield of leguminous crops. Proceedings of the 10th International Scientific Conference "Selection and Genetic Science and Education" (Pariah readings). (March 19, 2021). Uman. 2021. P. 227-232.

Kyrychenko, V.V., Kobyzeva, L.N., Petrenkova, V.P., Ryabchun,V.K., Bezugla, O.M., Markova, T.Yu. (2009). Identification of traits of legumes (bean, chickpea, lentil). Kharkiv. Plant Production Institute n a. V. Ya. Yuriyev. 119 p. (In Ukrainian).

Завантаження

Опубліковано

2023-02-28

Номер

Розділ

Агрономія