Фенологічні спостереження за фазами росту і розвитку сортів нуту

Автор(и)

  • Yu. M. Skatula ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ image/svg+xml
  • V. O. Votyk ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi1(101).2023.007

Ключові слова:

нут, агроценоз, технологія, фази росту, бур’яни, гербіциди, біопрепарати, урожайність

Анотація

Урожайність насіння нуту залежить від біологічних особливостей сорту та технології вирощування культури. Підвищення ефективності факторів інтенсифікації вирощування нуту повинне здійснюватися на основі сучасних вимог. Для формування продуктивності нуту

велике значення відіграє тривалість вегетації рослин нуту, яка становить 60-130 днів. На вегетаційний період впливають генетичні особливості сорту, ґрунтово-кліматичні умови регіону та застосування тих чи інших елементів технології вирощування нуту. Вивчення темпів росту і розвитку рослин нуту сприяє виявити найбільш критичні періоди та важливі ознаки які впливають на майбутню врожайність насіння нуту. В умовах Лісостепу Правобережного різниця між сортами в часі проходження міжфазних періодів була незначною і становила 2–3 дні, так тривалість вегетаційного періоду у сорту Тріумф становила 97 днів, у сорту Розанна – 100 днів. В інтенсивній технології вирощування нуту обов’язковим заходом є використання ґрунтових гербіцидів. Обробка біологічними препаратами насіння нуту перед посівом та внесення ґрунтових гербіцидів вплинули на проходження фаз росту і розвитку рослин нуту. Тривалість фази достигання сортів нуту залежало від обробки насіння біологічними препаратами та рівня забур’яненості даних ділянок. Встановлено, що тривалість вегетаційного періоду залежить від генетичних особливостей сорту та елементів технології вирощування. Тривалість вегетаційного періоду у сорту Тріумф становила 103-104 днів і сорту Розанна – 105-106 днів. Інокуляція насіння нуту перед посівом бактеріальними препаратами Ризобофіт і Біополіцид, а в подальшому внесення гербіциду Фронтьєр Оптима, в нормі 1,2 л/га дало можливість отримати врожайність насіння нуту сорту Тріумф в межах 2,20 т/га, що на 1,67 т/га вище порівняно з рівнем продуктивності на забур’яненому контролі. Урожайність насіння нуту сорту Разанна відповідно була вищою і становила 2,28 т/га, що більше ніж на контрольних ділянках на 1,73 т/га.

Посилання

Bushuljan O.V. (2011). Nut u sіvozmіnі [Chickpeas in crop rotation]. Nasіnnictvo. no.12. рр. 13-15 [in Ukrainian].

Bushuljan O.V., Sіchkar V.І. (2009). Nut: genetika, selekcіja, nasіnnictvo, tehnologіja viroshhuvannja [Chickpea: genetics, selection, seed production, growing technology]. Odesa, 248 р [in Ukrainian].

Bushuljan O.V., Sіchkar V.І. (2011). Suchasna tehnologіja viroshhuvannja nutu [Modern technology of growing chickpeas. Guidelines]. Metodichnі rekomendacії. SGІ – NCNS. 31 р [in Ukrainian].

Bushuljan O.V., Sіchkar V.І., Babajanc O.V. (2017). Suchasna іntegrovana sistema zahistu posіvіv nutu : metod. rek. [Modern integrated system of protection of chickpea crops: method. rec.]. Odesa, 26 р [in Ukrainian].

Volkogon V.V., Nadkernichna O.V., Kovalevs'ka T.M., ta іn. (2006). Mіkrobnі preparati u zemlerobstvі. Teorіja і praktika [Microbial preparations in agriculture. Theory and practice]. Kiїv : Agrarna nauka, 312 р. [in Ukrainian].

Dospehov B.A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij): 5-e izd., dop. i pererab [Field experience methodology (with the basics of statistical processing of research results): 5th ed., add. and processing]. Moskva: Agropromizdat, 351 р.

Dobrovol's'kij A.V., Kovalenko O.A., Andrіjchenko L.V. ta іn. (2020). Vpliv sposobіv sіvbi na trivalіst' vegetacіjnogo perіodu ta produktivnіst' sortіv nutu [The influence of sowing methods on the duration of the growing season and productivity of chickpea varieties]. Vіsnik agrarnoї nauki Prichornomor’ja. Vol. 4. рр. 54-61 [in Ukrainian].

Zadorozhnij V.S., Karasevich V.V, Movchan І.V., Kolodіj S.V. (2014). Shkіdlivіst' bur’janіv ta їh kontroljuvannja v posіvah nutu v umovah Pravoberezhnogo Lіsostepu Ukraїni [Harmfulness of weeds and their control in chickpea crops in the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine]. Naukovі pracі Іnstitutu bіoenergetichnih kul'tur і cukrovih burjakіv: zb. nauk. prac'. Vol. 20. рр. 31–37 [in Ukrainian].

Іvanjuk S.V., Temchenko І.V., Semcov A.V. Trivalіst' vegetacіjnogo perіodu soї – osnova formuvannja sortovih resursіv regіonu [The duration of the growing season of soybeans is the basis for the formation of varietal resources of the region]. Kormi і kormovirobnictvo. Vіnnicja, 2012. Vol. 73. рр. 67–71 [in Ukrainian].

Kalens'ka S.M., Netups'ka І.T., Novic'ka N.V. (2012). Formuvannja vrozhaju nutu pіd vplivom elementіv tehnologії viroshhuvannja [Formation of the chickpea crop under the influence of elements of growing technology]. Vіsnik Poltavs'koї derzhavnoї agrarnoї akademії. no. 2. рр. 21–25 [in Ukrainian].

Kamіns'kij V.F., Golodna A.V., Shljahturov D.S. (2008). Іntensifіkacіja virobnictva zernobobovih kul'tur v umovah Pіvnіchnogo Lіsostepu [Intensification of the production of legumes in the conditions of the Northern Forest Steppe]. Zemlerobstvo. issue. 80. рр. 109–115 [in Ukrainian].

Karpenko V.P., Korobko O.O. (2018). Produktivnіst' nutu za vplivu gerbіcidu і bіologіchnih preparatіv [Productivity of chickpea under the influence of herbicide and biological preparations]. Vіsnik Umans'kogo nacіonal'nogo unіversitetu sadіvnictva. no. 2. рр. 64–67 [in Ukrainian].

Karpenko V.P., Korobko O.O. (2019). Formuvannja produktivnostі nutu za dії gerbіcidu, reguljatora rostu roslin і mіkrobnogo preparatu [Formation of chickpea productivity under the action of herbicide, plant growth regulator and microbial preparation]. Zb. nauk. prac' Vseukraїns'koї nauk. konf. molodih uchenih, ChNU іm. B. Hmel'nic'kogo. "Aktual'nі problemi prirodnichih і gumanіtarnih nauk u doslіdzhennjah molodih vchenih" (m. Cherkasi, 16 travnja 2019 r.) Cherkasi. рр. 145–146 [in Ukrainian].

Meynez M., Moreno M.T., Desi G.I. (1993). Kabuli introgression for yield improment in chickpea (Cicer arietinum L.) [Kabuli introgression for ild improvement in chickpea (Cycer arietinum L.) ]. J. Genet. and Breed. 47, no. 1. рр. 61–64.

Pasіchnik S.M. (2018). Skrinіng zrazkіv nutu z kompleksom cіnnih gospodars'kih oznak [Screening of chickpea samples with a complex of valuable economic characteristics]. Selekcіja і nasіnnictvo. Vol. 113. рр. 125–134 [in Ukrainian].

Ploshhі, valovі zbori ta urozhajnіst' sіl's'kogospodars'kih kul'tur, plodіv, jagіd ta vinogradu (ostatochnі danі) (2019), (2018), (2017), (2016) rocі [Areas, gross harvests and yields of agricultural crops, fruits, berries and grapes (final data) in 2019, 2018, 2017, 2016]. Statistichnij bjuleten'. Kiїv [in Ukrainian].

Reddy M.V., Singh K.B. (1984). Evaluation of a world collection of chickpea germplasm accessions for resistance to ascochyta blight [Evaluation of a World Collection of Chickpea Germplasm Accessions for Resistance to Assochita Bligt ]. Plant Disease. Vol. 68, no. 10. рр. 900–901.

Rjabchenko M., Ul'janchenko K. (2008). Nut – cіnna zernobobova kul'tura harchovogo ta kormovogo priznachennja [Chickpea is a valuable leguminous crop for food and fodder purposes]. Bjul. Іn-tu zernovogo gospodarstva. no. 33-34. рр. 48-52 [in Ukrainian].

Sіchkar V.І., Bushuljan O.V. (2001). Tehnologіja viroshhuvannja nutu v Ukraїnі [Chickpea cultivation technology in Ukraine]. Propozicіja. no.10. рр. 42–43 [in Ukrainian].

Sіchkar V.І., Vedisheva R.G., Bushuljan O.V. (1999). Rezul'tati vnutrіshn'ovidovoї gіbridizacії nutu v zalezhnostі vіd umov viroshhuvannja [The results of intraspecific hybridization of chickpea depending on growing conditions]. Zb. nauk. pr. SGІ UAAN. Vol. 1 (41). рр. 51–55 [in Ukrainian].

Sokolov V.M., Sіchkar V.І. (2010). Stan naukovo-doslіdnih robіt іz selekcії zernobobovih kul'tur v Ukraїnі [The state of research works on the selection of grain legumes in Ukraine]. Zbіrnik naukovih prac' SGІ – NCNS. Vol. 15 (55). рр. 6–13 [in Ukrainian].

Holodova O.Ju. (2011). Harakteristika pozhivnih vlastivostej nutu ta suchasnij stan jogo vikoristannja u harchovіj promislovostі [Characterization of the nutritional properties of chickpeas and the current state of its use in the food industry]. Tovaroznavstvo ta іnnovacії. Vol. 3. рр. 165–170 [in Ukrainian].

Shkatula Ju.M., Votik V.O. (2020). Shljahi pіdvishhennja vrozhajnostі nutu [Ways to increase the yield of chickpeas]. Sіl's'ke gospodarstvo ta lіsіvnictvo. no. 2 (17). рр. 195-208 [in Ukrainian].

Shkatula Ju.M., Votik V.O. (2022). Vpliv gerbіcidіv і bіologіchnih preparatіv na rostovі procesi ta zernovu produktivnіst' nutu [The influence of herbicides and biological preparations on growth processes and grain productivity of chickpea]. Sіl's'ke gospodarstvo ta lіsіvnictvo. Vol. no. 2 (25). рр. 184-197 [in Ukrainian].

Shhigorcova O.L. (2005). Nut i china – cіnnі zernobobovі kul'turi dlja Stepovoї zoni Krimu [Chickpeas and chickpeas are valuable leguminous crops for the Steppe zone of the Crimea]. Zroshuvane zemlerobstvo: mezhvid. temat. nauk. zb. Herson: vol. 44. рр. 110-113 [in Ukrainian].

Завантаження

Опубліковано

2023-02-28

Номер

Розділ

Агрономія