Маса тіла Сherax Quadricarinatus та показники вмісту HS-груп у їх печінці за включення у раціони різних доз біомаси вермикультури

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi.1(107).2024.016

Ключові слова:

раки Сherax quadricarinatus, раціон, маса тіла, прирости, біомаса червоних каліфорнійських черв’яків

Анотація

Продукція ракоподібних має позитивний, динамічний попит серед населення країни. М'ясо раків є ефективним джерелом незамінних амінокислот та інших біологічно активних речовин для організму людини. Важливим елементом в технології вирощування раків є їх годівля. Інтенсивність росту раків Сherax quadricarinatus залежить від вмісту та походження білка у їх раціонах. Ефективним джерелом білка для раків може бути біомаса гібрида червоних каліфорнійських черв’яків. Проте невивченим залишається питання щодо встановлення ефективності використання у складі раціонів для раків біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду курчат-бройлерів ферментованого за активної аерації. Метою роботи є дослідження впливу оптимального вмісту біомаси вермикультури у раціонах на прирости раків та показники вмісту HS-груп у їх печінці. Для досягнення запланованої мети в умовах дослідного господарства Білоцерківського національного аграрного університету ракам із І, ІІ та ІІІ дослідної групи згодовували стандартні раціони із вмістом 10,0; 15,0 та 20,0 % біомаси каліфорнійських черв’яків. Ракам із контрольної групи давали стандартні раціони (повнораціонний комбікорм + листя дуба). Уміст сульфогідрильних груп у гомогенаті із печінки Сherax quadricarinatus визначали за допомогою методики Ellman G.L. Доведено, що за згодовування раціонів із вмістом 20,0 % біомаси вермикультури маса тіла раків збільшується на 7,0 % відносно контролю.  Найбільша маса тіла Сherax quadricarinatus на кінець досліду була встановлена у групі де використовувався раціон із вмістом 15,0 % біомаси каліфорнійських черв’яків. Різниця із контролем становила 8,2 %. Встановлено підвищення збереження раків на 8,0 % за згодовування їм 15,0 та 20,0 % біомаси вермикультури. Застосування біомаси черв’яків сприяє підвищенню середньодобових і абсолютних приростів раків та не викликає зниження вмісту сульфогідрильних груп у їх печінці. Перспективним для подальшого вивчення є дослідження хімічного складу м’язової тканини раків за згодовування їм раціонів із вмістом біомаси вермикультури.

Посилання

Jones, C.M. , & Valverde, C. (2020). Development of mass production hatchery technology for the red claw crayfish Cherax quadricarinatus. Freshwater Crayfish, 25(1), 1-6. doi: 10.5869/fc.2020.v25-1.001.

Zharchynska, V., & Hrynevych, N. (2023). Aquaculture indicators of young Cherax Quadricarinatus under various feeding plans. Scientific Horizons, 26(9), 61-69. doi: 10.48077/scihor9.2023.61.

Nanda, P.K. , Das, A.K. , Dandapat, P. , Dhar, P. , Bandyopadhyay, S. , Dib, A.L. , Lorenzo, J.M. , & Gagaoua, M. (2021). Nutritional aspects, flavour profile and health benefits of crab meat based novel food products and valorisation of processing waste to wealth: A review. Trends in Food Science & Technology, 112, 252-267. doi: 10.1016/j. tifs.2021.03.059.

Vecchioni, L. , Marrone, F. , Chirco, P. , Arizza, V. , Tricarico, E. , & Arculeo, M. (2022). An update of the known distribution and status of Cherax spp. in Italy (Crustacea, Parastacidae). BioInvasions Records, 11(4), 1045-1055.

Zharchynska V. S., HrynevychN. Ie. (2022). Udoskonalennia tekhnolohii pidroshchennia rakopodibnykh na prykladi chervono-kleshnevoho raka Cherax quadricarinatus. Naukovyi visnyk LNUVMB imeni S.Z. Gzhytskoho. Seriia: Silskohospodarski nauky. t. 24, № 96. S. 16-23. doi: 10.32718/nvlveta9603

Azhar M.H., Suciyono S., Budi D.S. et al. (2020). Biofloc-based co-culture systems of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and redclaw crayfish (Cherax quadricarinatus) z with different carbon–nitrogen ratios. Aquacult. Int. Vol. 28. pp. 1293–1304 Doi: https://doi.org/10.1007/s10499-020-00526-

Kukhtyn, M. , Salata, V. , Berhilevych, O. , Malimon, Z. , Tsvihun, A. , Gutyj, B. , & Horiuk, Y. (2020). Evaluation of storage methods of beef by microbiological and chemical indicators. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 602-611. doi: 10.5219/1381.

Crandall, K.A. , & Grave, S.D. (2017). An updated classification of the freshwater crayfishes (Decapoda: Astacidea) of the world, with a complete species list. Journal of Crustacean Biology, 37(5), 615-653. doi: 10.1093/jcbiol/rux070.

Sun, Y. , Shan, X. , Li, D. , Liu, X. , Han, Z. , Qin, J. , Guan, B. , Tan, L. , Zheng, J. , Wei, M. , & Jia, Y. (2023). Analysis of the differences in muscle nutrition among individuals of different sexes in redclaw crayfish, Cherax quadricarinatus. Metabolites, 13(2), article number 190. doi: 10.3390/metabo13020190.

Haubrock, P.J. , Oficialdegui, F.J. , Zeng, Y. , Patoka, J. , Yeo, D.C.J. , & Kouba, A. (2021). The redclaw crayfish: A prominent aquaculture species with invasive potential in tropical and subtropical biodiversity hotspots. Reviews in Aquaculture, 13(3), 1488-1530. doi: 10.1111/raq.12531.

Hou, S. , Li, J. , Zhang, Y. , Huang, J. , Wu, X. , & Cheng, Y. (2021). Effects of fish meal replacement with protein mixtures on growth, gonad development and amino acid composition of pre-adult red swamp crayfish, Procambarus clarkii (Girard, 1852) (Decapoda, Cambaridae). Crustaceana, 94(10), 1161-1186. doi: 10.1163/15685403-bja10150.

Hatti Shankerappa S. (2013). Chemical composition like protein, lipid and glycogen of local three species of earthworms of Gulbarga city, Karnataka- India. International Journal of Advancements in Research &Technology, 2(7), 73-97.

Kononenko V.K., Ibatullin I.I., PatrovV.S. (2000). Praktykum z osnov naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi. K., 96 s.

Hrynevych, N.E. , Zharchynska, V.S. , Svitelskyi, M.M. , Khomiak, O.A. , & Sliusarenko, A.O. (2022). Promising object of aquaculture of crustaceans Cherax quadricarinatus (Von Martens, 1868): Biology, technology (review). Aquatic Bioresources and Aquaculture, 1, 47-62. doi: 10.32851/wba.2022.1.4.

Ellman G.L. (1959). Tissue sulfhydryl groups. Arch. Biochem. Biophys. Vol. 82, № 1. P. 70–77.

Завантаження

Опубліковано

2024-02-29

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва