Особливості формування висоти сортів сої різних груп стиглості
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi.3(109).2024.025Ключові слова:
соя, висота рослин, прикріплення нижніх бобів, група стиглості, маса рослинАнотація
У статті наведено результати аналізу формування висоти рослин сої їх маса, прикріплення нижніх бобів на рослині у різних груп стиглості сої. Дослідження проводили в 2022–2024 рр. в ТОВ «НАТАША АГРО» Чернігівської області. Сорти сої, ранньостиглі – Діадема Поділля, Тенор, Саталія; середньоранньостиглі – Чураївна, Сакуза, Ментор; середньостиглі – Палладор, Прескот, Азимут. Контролем слугував сорт сої Чураївна. Грунт дослідної ділянки – лучно-чорноземний пилувато-суглинковий. Площа посівної ділянки – 78 м2, облікової – 25 м2, повторність триразова. Попередник – кукурудза. Спосіб сівби – широкорядний на 35 см. Норма висіву сої 550 тис./га схожих насінин.
Встановлено, що на формування висоти рослин сої впливають сортові особливості. Максимальної висоти рослини сої досягають у фазу наливу бобів, водночас найвисокорослими вони були у середньостиглого сорту Палладор – 92,2 см, Прескот – 89,0 см та середньораннього – Сакуза – 90,4 см. Найнижча висота рослин сої зафіксована у ранньостиглих сортів сої Тенор – 77,1 см і Діадема Поділля – 73,6 см. У сортів Палладор, Прескот, Азимут середньостиглої групи, висота кріплення нижнього бобу становила від 15 до 16 см. Для цих сортів це є позитивним показником, що дозволить зменшити втрати при збиранні комбайном. Сорти Тенор, Саталія мали низьке кріплення бобу 11–11,8 см, як у сприятливі, так і несприятливі роки досліджень. Висота рослин різних сортів сої у фазі 2-го трійчастого листа біла майже однаковою. Відмінності в показниках спостерігаються у фазі початку бутонізації, найбільший приріст – у період цвітіння – налив бобів. Виділялись сорти Сакуза – 86,6 см, Палладор – 96,1 см, Прескот – 81,4 см.
Посилання
Babich, A. O., Moldovan, V. G., & Moldovan, Z. A. (2011). State and prospects of soybean cultivation in the conditions of the Volyn-Podilskyi Forest Steppe. Fodder and fodder production. Vinnytsia, 69, 108–112.
Bakhmat, O. M., Chinchyk, O. S. (2010). The influence of agrotechnical measures on soybean productivity in the conditions of the western region of Ukraine. Fodder and fodder production, 66, 103–108.
Grabovskyi, M. B., Nimenko, S. S. (2023). Peculiarities of height formation of soybean plants under organic growing technology. Taurian Scientific Herald, 129, 54–63.
Korobko, A. A. (2021). Dynamics of soybean production in Ukraine and the world. Balanced nature management 4, 125–134.
Lavrynenko, Y. O., Vozhegova, R. A., Klubuk, V. V., & Marchenko, T. Yu. (2013). Manifestation and variability of the traits "plant height" and "lower bean attachment height" in soybean varieties and hybrids of different maturity groups under irrigation. Taurian Scientific Herald, 83, 65–72.
Melnyk, A. V., Romanko, Yu. O., & Romanko A. Yu. (2020). Adaptive potential and stress resistance of modern soybean varieties. Taurian Scientific Herald, 113, 85–91.
Microbial preparations in agriculture: Theory and practice (2006). / [V. V. Volkogon, O. V. Nadkernychna, T. M. Kovalevska and others]. Kyiv: Agrarian science.
Fundamentals of scientific research in agronomy (2014). / Yeshchenko V. O. at. all., Vinnytsia: PP "TD "Edelweiss and K".
Tkachuk, O. P., Didur, I. M., & Pantsyreva, G. V. (2022). Ecological assessment of mid-ripening and mid-late-ripening soybean varieties. Agriculture and forestry, 24, 5–15.
Fahrizal, I., Rahayu, A., Rochman, N. (2017). The response of soybean plants of mycorrhizal abuscules and application of phosphorus fertilizers in acid soils. Journal Agronida. 3(2), 95–105.
Grabovska, T., Lavrov, V., Rozputnii, O., Grabovskyi, M., Mazur, T., Polishchuk, Z., Prisjazhnjuk, N., Bogatyr, L. (2020). Effect of organic farming on insect diversity. Ukrainian Journal of Ecology, 10(4). 96–101.
Novytska N., Gadzovskiy G., Mazurenko B., Svistunova I., Martynov, O. (2020). Effect of seed inoculation and foliar fertilizing on structure of soybean yield and yield structure in western Polissya of Ukraine. Agronomy Research, 18(4), 2512–2519.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).