Польова схожість насіння та виживання рослин коріандру залежно від удобрення і норми висіву

Автор(и)

  • M. Zhovtun LLC "Markivka Agro-VT" , ТОВ «Марківка Агро-ВТ»

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi.2020.02.021

Ключові слова:

сорти, норми висіву, відсоток виживання рослин, система удобрення, польова схожість

Анотація

Основним показником якості насіннєвого матеріалу є лабораторна схожість насіння, яка впливає на польову, від якої, в свою чергу, залежить формування оптимальної густоти стояння рослин, що визначає кінцевий результат – урожайність. Тому, актуальним є дослідження польової схожості насіння і виживання рослин коріандру. Для визначення ефективності досліджених варіантів, точності та достовірності експериментальної інформації провідними методами цього дослідження стали: польовий, лабораторний та статистичний. Метою досліджень було виявлення впливу норми висіву насіння, удобрення та особливостей морфобіотипу сортів на польову схожість насіння та виживання рослин коріандру у центральному Лісостепу України. Дослідження проводили упродовж 2013–2016 рр. на чорноземі типовому малогумусному дослідного поля відокремленого підрозділу НУБіП України «Агрономічна дослідна станція». Досліджували три сорта коріандра Оксаніт, Нектар і Карібе, чотири норми висіву насіння 1,5, 2,0, 2,5 і 3,0 млн шт./га та три системи удобрення N45P20K40, N90P40K80,N135P60K120. Встановлено, що підвищення норми добрив обумовлює тенденцію до зниження польової схожості насіння. За внесення максимальної норми добрив N135P60K120 польова схожість насіння знижувалась порівняно з контрольним варіантом N45P20K40 на 1,5–3,3 % залежно від сорту. За збільшення норми висіву насіння з 1,5 до 3,0 млн шт./га польова схожість насіння коріандру посівного частково знижувалася на 0,5–2,8 %. Із зростанням норми висіву від 1,5 млн шт./га до 3,0 млн шт./га виживання рослин коріандру знижувалося у сорту Оксаніт від 1,4 до 5,6 %, Нектар – від 4,6 до 6,0 %, Карібе – 1,2 – 11 %. За внесення добрив у нормі N135P60K120сприяло зростанню виживанню рослин коріандру на 3,3–10,5 %.

Посилання

Bobrova V. I. (1999). Oxanit is a new variety of coriander. Agrarian Herald of the Black Sea Coast. 3. P. 208–209.

Kozelets, H. M. (2012). The influence of sowing time and varietal characteristics on the productivity of coriander in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Breeding and seed production. 102. P. 186–194.

Konopliov O. V. (2002). Agro-ecological basis of growing coriander in the northern subzone of the Steppe of Ukraine. Materials of the All-Ukrainian Scientific and Practical Conference of Young Scientists "Problems of Modern Land Use". Kyiv-Chabany, P. 85–86.

Konopliov O. V. (2004). The influence of mineral nutrition on the productivity of coriander varieties Yantar and Nectar. Bulletin of the Dnipropetrovsk State Agrarian University. 1. P. 53-55.

Pokotylo I. A. (2014). Field similarity of coriander fruits depending on the variety, sowing methods and sowing rates in the conditions of the Central Forest Steppe of Ukraine. Agrobiology, 1 (109). P. 119−121.

Pokotylo I. A., Tkachuk V. M., Panchenko T. V. (2013). Change in the survival rate of coriander plants depending on the variety, row width and sowing rates in the conditions of the Central Forest Steppe of Ukraine. Agrobiology. 10. P. 177–179.

Pokotylo I. A. (2011). Sowing qualities of coriander varieties depending on the width of the rows and sowing rates in the central forest-steppe. Collection of scientific works of the National Scientific Center "Institute of Agriculture of the National Academy of Sciences". Kyiv, 1–2. P. 165–169.

Pokotylo I. A. (2011). Coriander yield depending on variety, row width, sowing rates in the conditions of the central forest-steppe of Ukraine. Agrobiology: Collection of scientific works. Bila Tserkva, 5 (84). P. 37-40.

Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M., Puzik L. M., Popov S. I., Muzafarov N. M., Bukhalo V. Ya., Kryshtop E. A. (2016). Research business in agronomy: education. manual: in 2 books - Kn. 1. Theoretical aspects of the research case; under the editorship A. O. Rozhkova. Kh.: Maidan, 316.

Yurkevich Yu. (2007). Coriander - demand is increasing. Offer. 9. P. 66–68.

Завантаження

Номер

Розділ

Агрономія