Вміст ефірної олії в насінні коріандру залежно від елементів технології вирощування
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi.2020.04.021Ключові слова:
ефірна олії, збір ефірної олії, коріандр, сорт, удобренняАнотація
Важливою особливістю ефіроолійних культур є нерівномірний розподіл фармакологічно активних речовин та локалізація їх в різних органах і тканинах рослинного організму. Метою досліджень було виявити вплив норм висіву насіння і системи мінерального удобрення на вміст ефірної олії та її збір у насінні коріандру. Для визначення достовірності та точності експериментальної інформації використовували методи досліджень: польовий, лабораторний і статистичний.
Встановлено, що в Лісостепу на чорноземах типових малогумусних вміст ефірної олії в насінні коріандру суттєво змінюється під впливом досліджуваних норм мінеральних добрив. Збільшення норми добрив її вміст збільшувався в середньому по сортах та нормах висіву на 4,6–7,7 %. Найбільший вміст ефірної олії у плодах коріандру виявлено у сортів Нектар та Оксаніт за внесення найбільшої в досліді норми добрив N135P60K120 – 2,20–2,29 % та 2,14–2,26 % залежно від норм висіву насіння. Сорт Карібе за даних умов формував вміст ефірної олії на рівні 1,96–2,10 %. Застосування добрив в нормах N90P40K80 та N135P60K120 забезпечує високий збір ефірної олії – 22,1−26,7 кг/га із вмістом ефірної олії в насінні на рівні 1,89−2,29 %, що перевищує контроль відповідно на 1,3−5,3 кг/га та 0,07−0,15 %. Подальші дослідження слід зосередити на вивченні різних норм висіву та рівня мінерального живлення на фотосинтетичній діяльності коріандру посівного.
Посилання
Ishchenko V., Kozelets G., Haydenko O. (2019). Coriander: fragrant, useful and profitable. Agribusiness today. https://agro-business.com.ua/agro/idei-trendy/item/13264-koriandr-dukhmianyi-korysnyi-ta-vyhidnyi.html
Kozelets G. M. (2013). Coriander productivity depending on sowing dates, sowing rate and row width in the Northern Steppe of Ukraine. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. 2. 45–48.
Kozelets G. M., Ishchenko V. A. (2013). Varietal and agrotechnical features of increasing the productivity of coriander in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine: Scientific reports of NUBIP. 1 (37). http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2013_1/13
Pokotylo I. A. (2011). The content of essential oil in coriander seeds and its collection depending on the variety, row spacing and sowing rates in the conditions of the central forest-steppe of Ukraine. Bulletin of the Institute of Grain Management of the National Academy of Sciences of Ukraine. 40. 101–104.
Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M., Puzik L. M., Popov S. I., Muzafarov N. M., Bukhalo V. Ya., Kryshtop E. A. (2016). Research business in agronomy: education. manual: in 2 books - Kn. 1. Theoretical aspects of the research case; under the editorship A. O. Rozhkova. Kh.: Maidan, 316.
Yurkevich Yu. (2007). Coriander - demand is increasing. Offer. 9. 66–68.
Aćimović M.G., Dolijanović Ž.K., Oljača S.I., Kovačević D.D., Oljača M.V. (2015). Effect of organic and mineral fertilizers on essential oil content in caraway, anise and coriander fruits. Acta Sci. Pol-Hortoru., 14(1): 95-103. http://www.hortorumcultus.actapol.net/pub/14_1_95.pdf
Burdock G.A., Carabin I.G. (2009). Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil as a food ingredient. Food Chem. Toxicol., 47(1): 22-34. https://doi.org/10.1016/j.fct. 2008.11.006
Kozera W., Majcherczak E., Barczak B. (2013). Effect of varied NPK fertilization on the yield size, content of essential oil and mineral composition of caraway fruit (Carum carvi L.). J. Elem., 18(2): 255-267. DOI: 10.5601/jelem.2013.18.2.05, http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/419/
Kozera Wojciech, Spychaj-Fabisiak Ewa, Majcherczak Edward, Barczak Bożena, Knapowski Tomasz. (2019). Response of coriander to fertilization qith nitrogen and boron. Journal of Elementology. 24(3) 897–909.
Mohammadi S., Saharkhiz M.J. (2011). Changes in essential oil content and composition of catnip (Nepetacataria L.) during different developmental stages. J. Essent. Oil Bear. Pl., 14(4): 396-400. https://doi.org/10.1080/0972060X.2011.10643592
Moosavi, G., Seghatoleslami, M., Ebrahimi, A., Fazeli, M., Jouban, Z. (2013). The effect of nitrogen rate and plant density on morphological traits and essential oil yield of coriander. J. Ornament. Hortic. Plants, 3(2): 95-103. http://jornamental.iaurasht.ac.ir/article_513405e472a1007db73a7e9e337bd1b8057c06.pdf
Sriti J., Wannes W.A., Talou T., Vilarem G., Marzouk B. (2011). Chemical composition and antioxidant activities of Tunisian and Canadian coriander (Coriandrum sativum L.) fruit. J. Essent. Oil Res., 23(4): 7-15. https://doi.org/10.1080/10412905.2011.9700462
Szempliński, W., Nowak, J. (2015). Nitrogen fertilization versus the yield and quality of coriander fruit (Coriandrum sativum L.). Acta Sci. Pol-Hortoru., 14(3): 37-50. http://www.hortorumcultus.actapol.net/pub/14_3_37.pdf
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).