Вміст ефірної олії в насінні коріандру залежно від елементів технології вирощування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi.2020.04.021

Ключові слова:

ефірна олії, збір ефірної олії, коріандр, сорт, удобрення

Анотація

Важливою особливістю ефіроолійних культур є нерівномірний розподіл фармакологічно активних речовин та локалізація їх в різних органах і тканинах рослинного організму. Метою досліджень було виявити вплив норм висіву насіння і системи мінерального удобрення на вміст ефірної олії та її збір у насінні коріандру. Для визначення достовірності та точності експериментальної інформації використовували методи досліджень: польовий, лабораторний і статистичний.

Встановлено, що в Лісостепу на чорноземах типових малогумусних вміст ефірної олії в насінні коріандру суттєво змінюється під впливом досліджуваних норм мінеральних добрив. Збільшення норми добрив її вміст збільшувався в середньому по сортах та нормах висіву на 4,6–7,7 %. Найбільший вміст ефірної олії у плодах коріандру виявлено у сортів Нектар та Оксаніт за внесення найбільшої в досліді норми добрив N135P60K120 – 2,20–2,29 % та 2,14–2,26 % залежно від норм висіву насіння. Сорт Карібе за даних умов формував вміст ефірної олії на рівні 1,96–2,10 %. Застосування добрив в нормах N90P40K80 та N135P60K120 забезпечує високий збір ефірної олії – 22,1−26,7 кг/га із вмістом ефірної олії в насінні на рівні 1,89−2,29 %, що перевищує контроль відповідно на 1,3−5,3 кг/га та 0,07−0,15 %. Подальші дослідження слід зосередити на вивченні різних норм висіву та рівня мінерального живлення на фотосинтетичній діяльності коріандру посівного.

Посилання

Ishchenko V., Kozelets G., Haydenko O. (2019). Coriander: fragrant, useful and profitable. Agribusiness today. https://agro-business.com.ua/agro/idei-trendy/item/13264-koriandr-dukhmianyi-korysnyi-ta-vyhidnyi.html

Kozelets G. M. (2013). Coriander productivity depending on sowing dates, sowing rate and row width in the Northern Steppe of Ukraine. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. 2. 45–48.

Kozelets G. M., Ishchenko V. A. (2013). Varietal and agrotechnical features of increasing the productivity of coriander in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine: Scientific reports of NUBIP. 1 (37). http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2013_1/13

Pokotylo I. A. (2011). The content of essential oil in coriander seeds and its collection depending on the variety, row spacing and sowing rates in the conditions of the central forest-steppe of Ukraine. Bulletin of the Institute of Grain Management of the National Academy of Sciences of Ukraine. 40. 101–104.

Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M., Puzik L. M., Popov S. I., Muzafarov N. M., Bukhalo V. Ya., Kryshtop E. A. (2016). Research business in agronomy: education. manual: in 2 books - Kn. 1. Theoretical aspects of the research case; under the editorship A. O. Rozhkova. Kh.: Maidan, 316.

Yurkevich Yu. (2007). Coriander - demand is increasing. Offer. 9. 66–68.

Aćimović M.G., Dolijanović Ž.K., Oljača S.I., Kovačević D.D., Oljača M.V. (2015). Effect of organic and mineral fertilizers on essential oil content in caraway, anise and coriander fruits. Acta Sci. Pol-Hortoru., 14(1): 95-103. http://www.hortorumcultus.actapol.net/pub/14_1_95.pdf

Burdock G.A., Carabin I.G. (2009). Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil as a food ingredient. Food Chem. Toxicol., 47(1): 22-34. https://doi.org/10.1016/j.fct. 2008.11.006

Kozera W., Majcherczak E., Barczak B. (2013). Effect of varied NPK fertilization on the yield size, content of essential oil and mineral composition of caraway fruit (Carum carvi L.). J. Elem., 18(2): 255-267. DOI: 10.5601/jelem.2013.18.2.05, http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/419/

Kozera Wojciech, Spychaj-Fabisiak Ewa, Majcherczak Edward, Barczak Bożena, Knapowski Tomasz. (2019). Response of coriander to fertilization qith nitrogen and boron. Journal of Elementology. 24(3) 897–909.

Mohammadi S., Saharkhiz M.J. (2011). Changes in essential oil content and composition of catnip (Nepetacataria L.) during different developmental stages. J. Essent. Oil Bear. Pl., 14(4): 396-400. https://doi.org/10.1080/0972060X.2011.10643592

Moosavi, G., Seghatoleslami, M., Ebrahimi, A., Fazeli, M., Jouban, Z. (2013). The effect of nitrogen rate and plant density on morphological traits and essential oil yield of coriander. J. Ornament. Hortic. Plants, 3(2): 95-103. http://jornamental.iaurasht.ac.ir/article_513405e472a1007db73a7e9e337bd1b8057c06.pdf

Sriti J., Wannes W.A., Talou T., Vilarem G., Marzouk B. (2011). Chemical composition and antioxidant activities of Tunisian and Canadian coriander (Coriandrum sativum L.) fruit. J. Essent. Oil Res., 23(4): 7-15. https://doi.org/10.1080/10412905.2011.9700462

Szempliński, W., Nowak, J. (2015). Nitrogen fertilization versus the yield and quality of coriander fruit (Coriandrum sativum L.). Acta Sci. Pol-Hortoru., 14(3): 37-50. http://www.hortorumcultus.actapol.net/pub/14_3_37.pdf

Завантаження

Номер

Розділ

Агрономія