Продуктивність коріандру залежно від агротехнологічних заходів
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi.2021.02.012Ключові слова:
урожайність, структура врожаю, коріандр, кількість рослин і плодів, прирістАнотація
Інтегральним показником ефективності будь-якого агротехнічного заходу є урожайність сільськогосподарських культур. Метою досліджень було визначення впливу норм висіву насіння і удобрення на особливості росту і розвитку рослин та формування продуктивності агроценозів коріандру. Для визначення достовірності та точності експериментальної інформації використовували методи досліджень: польовий, лабораторний і статистичний.
Встановлено, що застосування удобрення в нормі N90P40K80 та норми висіву насіння 2,5 млн шт./га рослини коріандру формували найбільшу кількість зонтиків – 31,7 шт./рослину. Найменшу кількість зонтиків виявлено за норми висіву 1,5 млн шт./га з удобренням N45P20K40 (контроль). Кількість плодів на рослину варіювала у межах 215,2–339,5 шт./рослину. Найбільша кількість плодів формується за внесення N135P60K120 з нормою висіву 2,5 млн шт./га, яка становила 339,5 шт./рослину. За внесення мінеральних добрив N45P20K40 (контроль) з нормою висіву 1,5 млн шт./га формувалась найменша кількість плодів – 215,2 шт./рослину. Маса насіння з рослини набувала максимальних значень за удобрення в нормі N135P60K120 та норми висіву насіння 2,5 млн шт./га – 1,68−2,13 г/рослини. Мінімальні значення відмічались за норми внесення N45P20K40 (контроль) та норми висіву насіння 3 млн шт./га − 1,68–1,50 г. Найвищу врожайність коріандру посівного одержано на фоні внесення N90P40K80 за норми висіву 2,5 млн шт./га – 2,16 т/га. За внесення добрив у нормі N45P20K40 врожайність в розрізі норм висіву насіння знижується і коливається в межах 1,16–1,84 т/га.
Посилання
Dmytro M. (2010). Coriander seed. Ukrainian beekeeper. 8. 44–45.
Kozelets H. M. (2013). Coriander productivity depending on sowing dates, sowing rate and row spacing in the Northern Forest Steppe of Ukraine. Voucher of the Poltava State Agrarian Academy, 2. 45−48.
Pokotylo I. A. (2011). Optimizing agrotechnical measures for growing coriander in the conditions of the Central Forest-Steppe of Ukraine: autoref. thesis Ph.D. s.-g. Sciences: spec. Podilsk Agrarian Technical. Univ. Kamianets-Podilskyi, 20.
Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M., Puzik L. M., Popov S. I., Muzafarov N. M., Bukhalo V. Ya., Kryshtop E. A. (2016). Research business in agronomy: education. manual: in 2 books - Kn. 1. Theoretical aspects of the research case; under the editorship A. O. Rozhkova. Kh.: Maidan, 316.
1. Svidenko L. V. (2002). Biological features and economically valuable features of promising essential oil plants in the conditions of the Kherson region: dissertation. ... candidate biol. Sciences: 03.00.05. Yalta, 239.
Ulyanich O. I., Filonova O. M. (2011). Innovative elements of the cultivation technology of seed coriander [Electronic resource]. Scientific reports of NUBiP. 3 (25). Access mode: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_3/11uoi.pdf
Khomina V.Ya. (2015). Productivity of seed coriander depending on the influence of certain elements of cultivation technology in the conditions of the western forest-steppe. Taurian Scientific Bulletin. 90. 118–122.
Akbarinia A., Daneshian J. & Mohmmadbiegi F. (2007). Effect of nitrogen fertilizer and plant density on seed yield, essential oil and oil content of Coriandrum sativum L. (Persian) Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 22(4), 10–19.
Ali H., Ayub, G., Elahi E., Shahab M., Ahmed S. & Ahmed N. (2015). Response of coriander (Coriandrum sativum L.) to different nitrogen levels and sowing dates. Asian Journal of Agriculture and Biology. 3(4), 155–158.
Beyzi E., Karaman K., Gunes A., Buyukkilic Beyzi S. (2017). Change in some biochemical and bioactive properties and essential oil composition of coriander seed (Coriandrum sativum L.) varieties from Turkey, Ind. Crop. Prod. 109. 74–78. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.08.008
Carrubba A., la Torre R., Prima A.D., Saiano F. & Alonzo G. (2002). Statistical analyses on the essential oil of Italian coriander (Coriandrum sativum L.) fruits of different ages and origins. Journal of Essential Oil Research. 14(6), 389–396.
Erdogdu Y. & Esendal E. (2018). The Effects of Nitrogen Doses on the Seed Yield and Some Agronomic Characteristics of Coriander Cultivars. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 15(01). 95-101
Izgi M. (2020). Effects of Nitrogen fertilization on coriander (Coriandrum sativum L.): Yield and quality characteristics. Applied Ecology and Environmental Research. 18(5), 7323–7336. https://doi.org/10.15666/aeer/1805_73237336
Lokhande S., Jogdande N. & Thakare S. (2015). Effect of varying levels of nitrogen and hosphorus on growth and seed yield of coriander (Coriandrum sativum). Plant Archives. 15(1), 57–59.
Marschner H. (2011). Marschner's mineral nutrition of higher plants. Academic press. London, 651 pp.
Moosavi G., Seghatoleslami M., Ebrahimi A., Fazeli M. & Jouban Z. (2013). The effect of nitrogen rate and plant density on morphological traits and essential oil yield of coriander. Journal of Ornamental and Horticultural Plants. 3(2), 95–103.
Okut N. & Yildirim B. (2005). Effect of different row spacing and nitrogen doses on certain agronomic characteristics of Coriander (Coriandrum sativum L.). Pakistan Journal of Biological Sciences. 8(6), 901–904. https://doi.org/10.3923/pjbs.2005.901.904
Rahimi A., Mashayeki K., Hemati K. & Dordipoor A. (2009). Effect of salicylic acid and mineral nutrition on fruit yield and yield components of coriander (Coriandrum sativum L.). Journal of Plant Production. 16(4), 149–156.
Skudra I. & Ruza A. (2019). Effect of nitrogen fertilization management on mineral nitrogen content in soil and winter wheat productivity. Agronomy Research. 17(3), 822–832.
Szempliński W. & Nowak J. (2015). Nitrogen fertilization versus the yield and quality of coriander fruit (Coriandrum sativum L.). Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus. 14(3).
Weiss E.A. (2002). Coriander. In Weiss, E.A. (eds). Spice Crops, CABI Publishing, Wallingford, 243–261.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).