Ріст цьоголіток райдужної форелі за різних рівнів та співвідношень лізину і аргініну у комбікормі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.007

Ключові слова:

райдужна форель, комбікорм, лізин, аргінін, маса риби, приріст, витрата корму

Анотація

У статті висвітлено результати досліджень впливу різних рівнів та співвідношень амінокислот лізину та аргініну у комбікормі на ріст і витрати кормів у цьоголіток райдужної форелі. Для досліджень було сформовано 6 груп, 1 контрольна та 5 дослідних, по 500 екземплярів у кожній. Роздавали комбікорм, що відрізнявся лише вмістом лізину та аргініну, 4 рази на добу у розрахунку 3 % від маси риб. У основний період тривалістю 40 днів, у комбікормах на фоні 2 рівнів лізину 3,00 (1–3 групи) та 3,20 % (4–6 групи) змінювали рівень аргініну – від 2,00 до 3,60 %. Якщо вміст лізину у комбікормі прийняти за 100 % то вміст аргініну змінювався від 62,50 до 120,00 %. Визначали масу форелі, розраховували абсолютний, середньодобовий та відносний прирости, витрати корму на 1 кг приросту. За підвищення рівня аргініну від 2,00 до 3,60 % на фоні ефективного рівня лізину – 3,00 % у комбікормі цьоголіток райдужної форелі маса риби зростає на 2,47–2,71 % (р˂0,05), абсолютний, середньодобовий та відносний прирости, відповідно на 3,04–3,24 % (р˂0,05); 3,85 % (р˂0,05) та 14,52–15,62 (р˂0,05) %, витрати кормів на 1 кг приросту скоротились на 2,91–3,02 %. Підвищення рівня аргініну від 2,00 до 3,60 % на фоні підвищеного рівня лізину – 3,20% у комбікормі цьоголіток райдужної форелі зумовило збільшення маси риби на 2,71–4,30 % (р˂0,001), абсолютного приросту – на 3,14–5,14 % (р˂0,001), середньодобового приросту – на 3,85–7,69 % (р˂0,001), відносного приросту – на 12,69–26,49 (р˂0,001) %, витрати комбікорму на 1 кг приросту скоротились на 3,02–4,85 %. Збільшення рівня лізину у комбікормі від 3,00 до 3,20 % на фоні базового рівня аргініну – 2,00 % у комбікормі цьоголіток форелі вірогідно не вплинуло на масу та інтенсивність росту риби. У наших дослідженнях не встановлено явищ антагонізму між лізином та аргініном. Однобоке підвищення вмісту лізину у комбікормі не призвело до зниження росту цьоголіток райдужної форелі. Високий темп росту цьоголіток райдужної форелі отримано за співвідношення між лізином та аргініном у комбікормі 1,05–1,20 : 1. Найефективнішим співвідношенням виявилось – 1,13 : 1.

Посилання

Kondratiuk V. M. (2021). Efektyvnist vyroshchuvannia tsoholitok raiduzhnoi foreli (Oncorhynchus Mykiss) za riznoho vmistu lizynu ta metioninu u kormakh. [The efficiency of growing rainbow trout fingerling (Oncorhynchus Mykiss) with different contents of lysine and methionine in feed]. Agroecological journal. № 1. P. 173–181. https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2021.227260

Aren W. (1983). Aerobic and anaerobic ammonia production by fish. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry. V. 74, Issue 4, P. 675-684. https://doi.org/10.1016/0305-0491(83)90127-X

Aren W., Marianne H. (1982). Nitrogen metabolism in goldfish, Carassius auratus (L.). Pathway of aerobic and anaerobic glutamate oxidation in goldfish liver and muscle mitochondria. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry. V. 72, Issue 1. P. 133-136. https://doi.org/10.1016/0305-0491(82)90021-9

Borchel, A., Verleih, M., Rebl, A. et al. (2014)Creatine metabolism differs between mammals and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). SpringerPlus 3, 510. https://doi.org/10.1186/2193-1801-3-510

Green, J., Hardy, R. (2002). The optimum dietary essential amino acid pattern for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), to maximize nitrogen retention and minimize nitrogen excretion. Fish Physiology and Biochemistry 27, 97–108. https://doi.org/10.1023/B:FISH.0000021878.81647.6e

Kaushik S.J, Fauconneau B. (1984). Effects of lysine administration on plasma arginine and on some nitrogenous catabolites in rainbow trout.

Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology V. 79, Issue 3, P. 459-462. https://doi.org/10.1016/0300-9629(84)90546-2

Ketola H..G. (1982). Amino acid nutrition of fishes: Requirements and supplementation of diets. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry. V. 73, Issue 1. Pages 17-24. https://doi.org/10.1016/0305-0491(82)90197-3

Klein R.G., Halver J.E. (1970). Nutrition of Salmonoid Fishes: Arginine and Histidine Requirements of Chinook and Coho Salmon. The Journal of Nutrition. V. 100, Issue 9. P. 1105-1109. https://doi.org/10.1093/jn/100.9.1105

Kyu-Il K., Terrence B. K., Clyde H. A. (1992). Requirements for lysine and arginine by rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. V. 106, Issues 3–4. P. 333-344. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90265-M

NRC (National Research Council), 1993. Nutrient requirements of fish. National Academy of Sciences, Washington, DC, USA, 114 pp. https://doi.org/10.17226/2115

Robinson E. H., Wilson R. P., Poe W. E. (1981). Arginine Requirement and Apparent Absence of a Lysine-Arginine Antagonist in Fingerling Channel Catfish. The Journal of Nutrition. V. 111, Issue 1, P. 46-52. https://doi.org/10.1093/jn/111.1.46

Ronald G. Twibell, Paul B. Brown. (1997). Dietary Arginine Requirement of Juvenile Yellow Perch. The Journal of Nutrition. V.127, Issue 9, P. 1838-1841. https://doi.org/10.1093/jn/127.9.1838

Takeshi M. (1992). Protein nutrition of rainbow trout. Aquaculture. V. 100, Issues 1–3, P. 191-207. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90371-Q

Willard J. V. (1986). Arginine Needs, Physiological State and Usual Diets. A Reevaluation. The Journal of Nutrition. V. 116, Issue 1, P. 36-46. https://doi.org/10.1093/jn/116.1.36

Завантаження

Опубліковано

2023-04-28

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва