Показники забою курчат-бройлерів за різних рівнів та співвідношень лізину і треоніну у комбікормі
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.009Ключові слова:
лізин, треонін, комбікорм, курчата-бройлери, забійна маса, забійний вихід, індекси м’ясностіАнотація
У статті висвітлено результати вивчення впливу різних рівнів та співвідношень між лізином та треоніном у комбікормі курчат-бройлерів на показники забою. Дослід був проведений методом груп на 600 головах курчат-бройлерів кросу «Кобб-500», яких розділили на 6 груп по 100 голів у кожній. У комбікормі курчат перших трьох груп на фоні базового рівня лізину підвищували рівень треоніну. У кормі птахів інших 3 груп рівень треоніну збільшували на фоні підвищеного рівня лізину. Найвищі показники м’ясної продуктивності курчат-бройлерів встановлені за вмісту лізину і треоніну у комбікормі, відповідно, у перший період вирощування (вік 1–10 діб) – 1,24 та 0,83 %; у другий період вирощування (вік 11–22 доби) – 1,14 та 0,78 % і у третій період вирощування (вік 23–42 доби) – 1,09 та 0,70%. За використання комбікорму з ефективним вмістом лізину та треоніну передзабійна жива маса зростає на 0,65 % (р<0,05); маса напівпатраної тушки – на 2,12 % (р<0,05); маса патраної тушки – на 3,85 %(р<0,05); маса грудних м’язів – на 12,27 % (р<0,05); маса м’язів тазових кінцівок – на 12,77 % (р<0,05); вихід напівпатраної тушки – на 1,25 % (р<0,05); вихід патраної тушки – на 2,50 % (р<0,05); вихід грудних м’язів – на 2,34 % (р<0,05) та вихід м’язів тазових кінцівок – на 1,93 % (р<0,05). Не встановлено антагонізму між лізином та треоніном. Ні зростання вмісту лізину, ні треоніну не зумовило зниження продуктивності чи інших негативних наслідків. Не встановлено впливу лізин-треонінового співвідношення на м’ясну продуктивність курчат. Продуктивність зростала незалежно від співвідношення, за збільшення вмісту обох амінокислот у комбікормі. Однак найвища м’ясна продуктивність відмічалась за відношення лізину до треоніну у комбікормі, у перший період вирощування – 0,67 : 1; у другий – 0,68 : 1 і у третій – 0,70 : 1.
Посилання
Aviagen. (2019). Ross Nutrition Specifications. All Plant Protein-Based Feeds. Aviagen. Retrieved September 16, 2022 from https://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/RossPlantProteinBasedBroilerNutritionSpecs2019-EN.pdf
Belloir P., Lessire M., Lambert W., Corrent E., Berri C., Tesseraud S. (2019). Changes in body composition and meat quality in response to dietary amino acid provision in finishing broilers. The Animal Consortium 2018, 13 (5), 1094–1102. https://doi.org/10.1017/S1751731118002306
Cobb-Vantress. (2018). Cobb 500 broiler performance and nutrition supplement. L-2114-08 EN: August 2018. Cobb-Vantress. Retrieved September 16, 2022 from. https://www.cobb-vantress.com/assets/5a88f2e793/Broiler-Performance-Nutrition-Supplement.pdf
Dozier W., Kidd M., Corzo A. (2008). Dietary amino acid responses of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 17 (1), 157–167. https://doi.org/10.3382/japr.2007-00071
Hickling D., Guenter W., Jackson M. (1990). The effects of dietary methionine and lysine on broiler chicken performance and breast meat yield. Canadian Journal of Animal Science 70, р. 673–678. https://doi.org/10.4141/cjas90-079
Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M.Ia. (2013). Produktyvnist kurchat broileriv za riznykh rivniv lizynu u kombikormiv [Productivity of broiler chickens at different levels of lysine in compound feed]. Kyiv: Animal husbandry of Ukraine. Vol. 11. p. 31–35 (in Ukrainian). from http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=TvUkr_2013_11_10
Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M.Ia. (2014). Efektyvnist vykorystannia kormiv kurchatamy-broileramy za riznykh rivniv treoninu u kombikormakh [Efficiency of feed utilization by broiler chickens at different levels of threonine in compound feed]. Kyiv: Biological resources and nature management. Vol. 5-6. р. 83–88 (in Ukrainian). from http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/viewFile/6411/6304
Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M.Ia. (2014). Peretravnist pozhyvnykh rechovyn u kurchat-broileriv za riznykh rivniv lizynu u kombikormi [Digestibility of nutrients in broiler chickens at different levels of lysine in compound feed]. Sumy: Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Vol. 2/1(24). р. 145–148 (in Ukrainian). from http://visnyk.snau.edu.ua/sample/files/snau_2014_2_1_24_tvar/JRN/36.pdf
Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M.Ia., Holota M.A. (2013). Treonin: efektyvnyi riven v ratsioni kurchat-broileriv [Threonine: an effective level in the diet of broiler chickens]. Kyiv: Animal husbandry of Ukraine. Vol. 12. p. 33–37 (in Ukrainian). from http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=TvUkr_2013_12_11
Ibatullin, I.; et al. (2022). Influence of Feeding Wormwood (Artemisia Capillaris) on Quail Meat Productivity. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 70(4-5), 307-316. http://dx.doi.org/10.11118/actaun.2022.023
Kerr B., Kidd M., Halpin K., McWard G., Quarles C. (1999). Lysine level increases live performance and breast yield in male broilers. Journal of Applied Poultry Research 8, р. 381–390. http://dx.doi.org/10.1093/japr/8.4.381
Kidd M., Corzo A., Hoehler D., Kerr B., Barber S., Branton S. (2004). Threonine needs of broiler chickens with different growth rates. Poultry Science 83, р. 1368–1375. https://doi.org/10.1093/ps/83.8.1368
Kidd M., Kerr B., Anthony N. (1997). Dietary interactions between lysine and threonine in broilers. Poultry Science 76, р. 608–614. https://doi.org/10.1093/ps/76.4.608
Mehri M., Bagherzadeh-Kasmani F., Rokouei M. (2016). Growth responses of breast and leg muscles to essential amino acids in broiler chicks. Animal. Vol. 10, 3. P. 390-395. https://doi.org/10.1017/S1751731115002128
National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition. National Academies Press; Washington DC, 176. https://doi.org/10.17226/2114
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).