Адаптивна здатність генофонду салату листкового, одержаного на основі міжсортової гібридизації

Автор(и)

  • Yu. V. Tkalich Lighthouse Research Station of the Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Дослідна станція “Маяк” Інституту овочівництва і баштанництва НААН
  • S.I. Kondratenko Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.02.005

Ключові слова:

салат листковий, вихідний матеріал для селекції, адаптивність, міжсортова гібридизація

Анотація

Мінливість кількісних ознак, обумовлена умовами вирощування і взаємодією генотип-середовище, завжди має місце у процесі вирощування сільськогосподарських культур. Отже, для забезпечення сталих урожаїв вітчизняних сортів і гібридів F1 овочевих видів рослин важливо створювати вихідний матеріал для селекції не тільки з високим потенціалом продуктивності і якості овочевої продукції, але й стабільним проявом цінних ознак у мінливих стресових умовах, які мають місце у різних еколого-географічних зонах України. Висвітлено результати науково-дослідної роботи щодо вивчення вихідного матеріалу для сортової селекції салату посівного листкового різновиду на адаптивну здатність. В результаті проведених 3-річних досліджень (2013 –2015 рр.) виділено 5 перспективних гібридів покоління F7-F12, які за умов вирощування продемонстрували низьку реакцію на вплив умов вирощування та відзначалися високою стабільністю прояву ознаки “урожайність”. Дані зразки виявилися формами з низькою реакцією на умови вирощування на відміну від стандарту: сорту Сніжинка (К-7283). Серед дослідженої вибірки гібридних зразків салату виділилися два зразки (F7 (Шар малиновий / Risnusag) (К-7276) та F8 (Вагомий / Mya Hilde) (К-7286)), які статистично достовірно перевищили сорт-стандарт за урожайністю на 4,72-7,18 %.

Посилання

Kil'chevskij A. V., Hotyljova L. V. (1997). Jekologicheskaja selekcija rastenij [Environmental selection of plants]. Minsk: “Tjehnalogija” [in Belarus].

Zhuchenko A. A. (2003). Rol' adaptivnoj sistemy selekcii v rastenievodstve XXI veka [The role of adaptive selection system in crop farming of the XXI century]. Kommercheskie sorta polevyh kul'tur Rossijskoj Federacii – Commercial field crop varieties of Russian Federation. Moskva: IKAR [in Russian].

Leshhuk, N. V. (2007). Metodyka provedennja ekspertyzy sortiv salatu posivnogo (Lactuca sativa L.) na vidminnist', odnoridnist' i stabil'nist' [Methods of conduction of expertise of seed lettuce varieties (Lactuca sativa L.) for distinction, homogeneity and stability]. Ohorona prav na sorty roslyn: ofic. bjul.- Protection of rights on plants varieties: official bulletin. (3), 366-379 [in Ukrainian].

Komarova R. A., Muhanova Ju. I. (1987). Metodicheskie ukazanija po selekcii zelennyh, prjano-vkusovyh i mnogoletnih ovoshhnyh kul'tur [Methodical guidelines on the selection of leaf, spice and permanent vegetable crops]. Moskva: “VASHNIL” [in Russian].

Gorova T. K., & Jakovenko K. I. (2001). Suchasni metody selekcii' ovochevyh i bashtannyh kul'tur [Modern methods of selection of vegetables and gourds] – Kharkiv: “IOB UAAN” [in Ukrainian].

Litun P. P., Kirichenko V. V., Petrenkova V. P., & Kolomackaja V. P. (2007). Adaptivnaja selekcija. Teorija i tehnologija na sovremennom jetape [Adaptive selection. Theory and Technology at current stage]. Khar'kov [in Ukrainian].

Завантаження

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія