Вплив нової ресурсоощадної технології утримання на якість м’яса бугайців
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.016Ключові слова:
бугайці, маса туші, забійний вихід, відруби туші, найдовший м’яз спини, середня проба м’яса, волога, білок, жирАнотація
В матеріалах публікації відображаються результати досліджень забійних якостей, морфологічного складу туші, сортність відрубів м’яса бугайців віком 17 місяців чорно-рябої молочної, симентальської та волинської м'ясної порід, що утримувались в умовах нової ресурсоощадної технології виробництва яловичини за зонного розміщення тварин в реконструйованих приміщеннях.
Встановлено, що за однакових умов утримання бичків різних порідкращими забійними показниками характеризувались тварини волинської м'ясної породи. Вони мали забійний вихід 61,6 %, від яких було отримано масу парної туші 303,1 кг (Р≥0,999), що на 12 % (Р≥0,999) більше порівняно з бичками чорно-рябої молочної худоби і на 4 % із бичками симентальської породи.За хімічним складом середньої проби м’яса бугайці чорно-рябої молочної і волинської м'ясної порід переважали тварин, симентальськоїпороди,оскільки мали менший вміст жиру.
Посилання
Datsko, O. B. (2013) Analiz vyrobnytstva ta spozhyvannia miasa na odnu osobu v Ukraini [Analysis of production and consumption of meat per person in Ukraine]. Naukovyi visnyk NLTUU, 23, 212–217.
Markova, Y. V. (2013) Sravnytelnaia otsenka miasnoi produktyvnosty y kachestva miasa bychkov razlychnykh porod [Comparative evaluation of meat consumption and meat quality of calves of different breeds]. Miasnoe y molochnoe skotovodstvo, 5, 8–10.
Orkhidovska, O. A. (2015) Vyrobnytstvo yalovychyny za riznymy tekhnolohiiamy [Beef production by different technologies]. Naukovyi visnyk LNUVMBT im. S.Z. Hzhytskoho, 3, 255–261.
Pidpala, T. (2014) Intensyvna vidhodivlia buhaitsiv molochnykh porid [Intensive fattening of calves of dairy breeds]. Tvarynnytstvo Ukrainy, 12, 2–6.
Plokhynskyi, N.A. (1969) Rukovodstvo po byometryy dlia zootekhnykov [Guide to biometrics for livestock specialists]. Kolos, 256.
Pol'ova, O. L. (2009) Otsinka efektyvnosti vyrobnytstva za rivnem enerhooshchadnosti rekonstruktsiyi tvarynnyts'kykh budivel' [Evaluation of the efficiency of production on the level of energy saving reconstruction of livestock buildings]. Efektyvna ekonomika - Efficient economy. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua
Uhnivenko A. M., Kostenko V. I., Cherniavskyi Iu. I. (2006) Spetsializovane miasne skotarstvo [Specialized beef cattle] Kyiv, Vyshcha osvita, 303.
Uhnivenko, A. M. (2013) Shliakhy vyrishennia problem vyrobnytstva yalovychyny v Ukraini [Solutions to problems of beef production in Ukraine].Bioresursy i pryrodokorystuvannia, 5, 76–84.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).