Біосинтез етилового спирту різними расами дріжджів в умовах підвищеної концентрації сусла
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.05.008Ключові слова:
спирт, штам, дріжджі, підвищена концентрація, зброджуванняАнотація
Сучасні напрями розвитку технології спирту вимагають підвищення концентрації сухих речовин сусла та вмісту спирту в бражці як одного із способів економії енергоресурсів та зменшення собівартості готової продукції. За таких умов необхідні високопродуктивні раси дріжджів із підвищеною осмофільністю, спиртотолерантністю та бродильною активністю. Метою роботи було дослідити продуктивність дріжджів української селекції в порівнянні з комерційними сухими дріжджами при зброджуванні сусла підвищеної концентрації. Здійснено порівняльну характеристику комерційних штамів дріжджів, що використовуються на підприємствах спиртової галузі України та експериментального штаму дріжджів ДС-02-Е. Встановлено, що експериментальний штам накопичує спирту на 0,66 дал/т сировини більше, має набуті осмофільні властивості і зброджує цукри з високою швидкістю навіть за меншої величини засіву. Визначено оптимальну кількість засівних дріжджів під час зброджування сусла підвищеної концентрації. Доведено, що найбільш швидкий і економічний метаболізм вуглеводів досягається у разі збільшення об’єму засівних дріжджів пропорційно підвищенню концентрації сусла.
Посилання
Mаrynchеnkо, V. О., Dоmаrеtskyi, V. А., Chyian, P. L. et all. (2003). Tecnnologiya spirta [Alcohol technology]. Vіnnytsia, Ukraine: Podillia-2000, 496.
Rukhliadeva, A. P. (1974) Technochimicheskiy control spirta [Technical-chemical control of alcohol production]. Moskow, Russia: Food technology, 208.
Tekhnologicheskiy reglament vyrobnytstva spyrtu z krokhmalevmisnoi syrovyny [Technological regulations of ethanol production from starch-containing raw materials]. (2000), TRU 18.8049-2000, Кyiv, Ukraine.
Chyian, P. L., Оlіynіchuk, S. T., Sоsnytskyi V. V. (2009) Innovatsiini tekhnologii spyrtovoi promyslovosti. Teoriya i praktika [Innovative technologies alcohol industry. Theory and Practice]. Kyiv, Ukraine: Askаnіya, 424.
Wu Deyi, Wang Xinze, Lin Yan. (2015). Substrate and product inhibition on yeast performance in ethanol fermentation. Energy and fuels, 1019-1027.
https://doi.org/10.1021/ef502349v
Оliynichuk, S. Т., Lysak, Т. I., Marynchenko, L. V. (2015). The Dependence Of Glycerol Accumulation And Starch Hydrolyzates Fermentation From Wort Concentration. Biotechnologia Acta, V. 8, 4, 128-134.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).