Біосинтез етилового спирту різними расами дріжджів в умовах підвищеної концентрації сусла

Автор(и)

  • N. Sychevskiy NAAS Food Resources Institute , Інститут продовольчих ресурсів НААН
  • S. Oliynichuk NAAS Food Resources Institute , Інститут продовольчих ресурсів НААН
  • K. Danilova NAAS Food Resources Institute , Інститут продовольчих ресурсів НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.05.008

Ключові слова:

спирт, штам, дріжджі, підвищена концентрація, зброджування

Анотація

Сучасні напрями розвитку технології спирту вимагають підвищення концентрації сухих речовин сусла та вмісту спирту в бражці як одного із способів економії енергоресурсів та зменшення собівартості готової продукції. За таких умов необхідні високопродуктивні раси дріжджів із підвищеною осмофільністю, спиртотолерантністю та бродильною активністю. Метою роботи було дослідити продуктивність дріжджів української селекції в порівнянні з комерційними сухими дріжджами при зброджуванні сусла підвищеної концентрації. Здійснено порівняльну характеристику комерційних штамів дріжджів, що використовуються на підприємствах спиртової галузі України та експериментального штаму дріжджів ДС-02-Е. Встановлено, що експериментальний штам накопичує спирту на 0,66 дал/т сировини більше, має набуті осмофільні властивості і зброджує цукри з високою швидкістю навіть за меншої величини засіву.  Визначено оптимальну кількість засівних дріжджів під час зброджування сусла підвищеної концентрації. Доведено, що найбільш швидкий і економічний метаболізм вуглеводів досягається у разі збільшення об’єму засівних дріжджів пропорційно підвищенню концентрації сусла.

 

Біографії авторів

  • автор N. Sychevskiy, афіліація NAAS Food Resources Institute, Інститут продовольчих ресурсів НААН
    доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НААН України
  • автор S. Oliynichuk, афіліація NAAS Food Resources Institute, Інститут продовольчих ресурсів НААН
    доктор технічних наук, старший науковий співробітник
  • автор K. Danilova, афіліація NAAS Food Resources Institute, Інститут продовольчих ресурсів НААН
    кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Посилання

Mаrynchеnkо, V. О., Dоmаrеtskyi, V. А., Chyian, P. L. et all. (2003). Tecnnologiya spirta [Alcohol technology]. Vіnnytsia, Ukraine: Podillia-2000, 496.

Rukhliadeva, A. P. (1974) Technochimicheskiy control spirta [Technical-chemical control of alcohol production]. Moskow, Russia: Food technology, 208.

Tekhnologicheskiy reglament vyrobnytstva spyrtu z krokhmalevmisnoi syrovyny [Technological regulations of ethanol production from starch-containing raw materials]. (2000), TRU 18.8049-2000, Кyiv, Ukraine.

Chyian, P. L., Оlіynіchuk, S. T., Sоsnytskyi V. V. (2009) Innovatsiini tekhnologii spyrtovoi promyslovosti. Teoriya i praktika [Innovative technologies alcohol industry. Theory and Practice]. Kyiv, Ukraine: Askаnіya, 424.

Wu Deyi, Wang Xinze, Lin Yan. (2015). Substrate and product inhibition on yeast performance in ethanol fermentation. Energy and fuels, 1019-1027.

https://doi.org/10.1021/ef502349v

Оliynichuk, S. Т., Lysak, Т. I., Marynchenko, L. V. (2015). The Dependence Of Glycerol Accumulation And Starch Hydrolyzates Fermentation From Wort Concentration. Biotechnologia Acta, V. 8, 4, 128-134.

https://doi.org/10.15407/biotech8.04.128

Завантаження

Опубліковано

2016-09-14

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія