Екологічна оцінка санітарно-хімічного стану відкритих водойм поблизу свинарських господарств
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.06.007Ключові слова:
відкриті водойми, екологічна оцінка, санітарно-хімічний аналіз, свинарські господарства, якість водиАнотація
Інтенсивний розвиток тваринницької галузі спричиняє посилення екологічних негараздів за потрапляння забруднюючих компонентів у навколишнє середовище. Особливе місце посідає проблема якісної води.
Метою нашого дослідження стала екологічна оцінка санітарно-хімічного стану відкритих водойм поблизу свинарських господарств. Санітарно-хімічний аналіз якості води проведений на основі наступних показників: прозорість, рН, завислі речовини і втрати при прокалюванні, розчинний кисень, ХПК та БПКповне.
На основі отриманих результатів виявлено, що діяльність свинарських господарств суттєво погіршує санітарно-хімічний стан відкритих водойм, які розташовані у санітарно-захисній зоні. Адже майже всі показники санітарно-хімічного аналізу води у досліджуваній водоймі значно (деякі показники у 2-3 рази) перевищують відповідні показники якості води контрольного ставка. Лише вміст розчинного кисню у воді повністю задовільняє гігієнічні вимоги.
Встановлено, що екологічний стан водойми свідчить про важливу роль у міграції забруднюючих речовин атмосферних опадів, оскільки пряме скидання стічних вод відсутнє. Це так само підтверджує гостру необхідність у забезпеченні свинарських господарств новітніми технологіями очищення, зберігання та утилізації відходів, а також бездоганного і своєчасного виконання кожного із цих етапів.
Посилання
Varhanova, A. D., Maksin, V. I., Arsan, V. O., Babenko, H. I.(2014). The ecological status of water objectsin Kyiv region [Ekolohichnyj stan vodnykh ob'iektiv Kyivs'koi oblasti]. Scientific Issues TNPU. Series: Biology, 4(61), 90-94.
Pork production in Ukraine increased by 4,5%. Available at: http://agravery.com/uk/posts/show/virobnictvo-svinini-v-ukraini-zroslo-na-45.
GOST2761-84.Sources of centralized drinking water supply. Hygienic, technical requirements and selection rules.
Demchuk, M. V., Chornyj, M. V., Vysokos, M. P., Pavliuk, Ya. S. (1996). Animals’ hygiene [Hihiiena tvaryn]. Kyiv, Ukraine: Urozhaj, 384.
Drozdova T. M.Sanitary and food hygiene. Available at:http://medbib.in.ua/sanitariya-gigiena-pitaniya261.html.
DSTU4077-2001. Water quality. Determination ofpH.
DSTUISO 5813:2004. Water quality. Determination of dissolved oxygen. Iodometric method.
DSTU ISO 5815-2:2009.Water quality. Determination of biochemical oxygen demand after n days (BODn). Part 2: Method for undiluted samples.
DSTU ISO 6060:2003. Water quality. Determination of the chemical oxygen demand.
DSTUISO 7027:2003. Waterquality. Determinationofturbidity.
Dubyn, O. M., Vasylenko, O. V. (2006). Environmental monitoring of water quality in non-centralized water supply sources in the area of influence of livestock breeding complex [Ekolohichnyj monitorynh iakosti vody dzherel netsentralizovanoho vodopostachannia u zoni vplyvu tvarynnyts'koho kompleksu]. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 1, 16-19.
Koval'chuk V. A.Sewage treatment [Ochystka stichnykh vod]. Rivne, Ukraine: VAT «Rivnens'ka drukarnia», 622.
Lectures on ecology. Available at : http://ecology-lectures.ru/dzherela-zabrudnennya-i-jxnij-vpliv-na-navkolishnye-prirodne-seredovishhe/ocenka-stanu-vodnih-objektiv.
Masberh, I. V. (2014). Environmental features of aquatic ecosystems and coastal areas of Western Crimea [Ekolohichni osoblyvosti stanu vodnykh ekosystem i pryberezhnykh terytorij zakhidnoho Krymu]. Institute of Agroecology and Environmental Management, National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine. Kyiv, 20.
MU #2289-81.Methodical recommendations for studying the impact of livestock farms on the environment.
Semenov, A. D. ed. (1977). Guide to chemical analysis of superficial land water [Rukovodstvo po himicheskomu analizu poverhnostnyh vod sushi]. Leningrad, Russia: Gidrometeoizdat, 542.
SanPiN #4630-88. Sanitary Rules and Norms for the protection of surface waters again stpollution.
Lur'e, Ju. Ju. ed. (1973). Uniform methods of analysis of water[Unificirovannye metody analiza vod]. Moskow, Russia: Himija, 376.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).