Екологічна оцінка санітарно-хімічного стану відкритих водойм поблизу свинарських господарств

Автор(и)

  • K. Kukurudziak Institute of Agroecology and Environmental Management of NAAS , Інститут агроекології та природокористування НААН
  • O. Bryhas Institute of Agroecology and Environmental Management of NAAS , Інститут агроекології та природокористування НААН
  • O. Tertychna Institute of Agroecology and Environmental Management of NAAS , Інститут агроекології та природокористування НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.06.007

Ключові слова:

відкриті водойми, екологічна оцінка, санітарно-хімічний аналіз, свинарські господарства, якість води

Анотація

Інтенсивний розвиток тваринницької галузі спричиняє посилення екологічних негараздів за потрапляння забруднюючих компонентів у навколишнє середовище. Особливе місце посідає проблема якісної води.

Метою нашого дослідження стала екологічна оцінка санітарно-хімічного стану відкритих водойм поблизу свинарських господарств. Санітарно-хімічний аналіз якості води проведений на основі наступних показників: прозорість, рН, завислі речовини і втрати при прокалюванні, розчинний кисень, ХПК та БПКповне.

На основі отриманих результатів виявлено, що діяльність свинарських господарств суттєво погіршує санітарно-хімічний стан відкритих водойм, які розташовані у санітарно-захисній зоні. Адже майже всі показники санітарно-хімічного аналізу води у досліджуваній водоймі значно (деякі показники у 2-3 рази) перевищують відповідні показники якості води контрольного ставка. Лише вміст розчинного кисню у воді повністю задовільняє гігієнічні вимоги.

Встановлено, що екологічний стан водойми свідчить про важливу роль у міграції забруднюючих речовин атмосферних опадів, оскільки пряме скидання стічних вод відсутнє. Це так само підтверджує гостру необхідність у забезпеченні свинарських господарств новітніми технологіями очищення, зберігання та утилізації відходів, а також бездоганного і своєчасного виконання кожного із цих етапів.

Посилання

Varhanova, A. D., Maksin, V. I., Arsan, V. O., Babenko, H. I.(2014). The ecological status of water objectsin Kyiv region [Ekolohichnyj stan vodnykh ob'iektiv Kyivs'koi oblasti]. Scientific Issues TNPU. Series: Biology, 4(61), 90-94.

Pork production in Ukraine increased by 4,5%. Available at: http://agravery.com/uk/posts/show/virobnictvo-svinini-v-ukraini-zroslo-na-45.

GOST2761-84.Sources of centralized drinking water supply. Hygienic, technical requirements and selection rules.

Demchuk, M. V., Chornyj, M. V., Vysokos, M. P., Pavliuk, Ya. S. (1996). Animals’ hygiene [Hihiiena tvaryn]. Kyiv, Ukraine: Urozhaj, 384.

Drozdova T. M.Sanitary and food hygiene. Available at:http://medbib.in.ua/sanitariya-gigiena-pitaniya261.html.

DSTU4077-2001. Water quality. Determination ofpH.

DSTUISO 5813:2004. Water quality. Determination of dissolved oxygen. Iodometric method.

DSTU ISO 5815-2:2009.Water quality. Determination of biochemical oxygen demand after n days (BODn). Part 2: Method for undiluted samples.

DSTU ISO 6060:2003. Water quality. Determination of the chemical oxygen demand.

DSTUISO 7027:2003. Waterquality. Determinationofturbidity.

Dubyn, O. M., Vasylenko, O. V. (2006). Environmental monitoring of water quality in non-centralized water supply sources in the area of influence of livestock breeding complex [Ekolohichnyj monitorynh iakosti vody dzherel netsentralizovanoho vodopostachannia u zoni vplyvu tvarynnyts'koho kompleksu]. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 1, 16-19.

Koval'chuk V. A.Sewage treatment [Ochystka stichnykh vod]. Rivne, Ukraine: VAT «Rivnens'ka drukarnia», 622.

Lectures on ecology. Available at : http://ecology-lectures.ru/dzherela-zabrudnennya-i-jxnij-vpliv-na-navkolishnye-prirodne-seredovishhe/ocenka-stanu-vodnih-objektiv.

Masberh, I. V. (2014). Environmental features of aquatic ecosystems and coastal areas of Western Crimea [Ekolohichni osoblyvosti stanu vodnykh ekosystem i pryberezhnykh terytorij zakhidnoho Krymu]. Institute of Agroecology and Environmental Management, National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine. Kyiv, 20.

MU #2289-81.Methodical recommendations for studying the impact of livestock farms on the environment.

Semenov, A. D. ed. (1977). Guide to chemical analysis of superficial land water [Rukovodstvo po himicheskomu analizu poverhnostnyh vod sushi]. Leningrad, Russia: Gidrometeoizdat, 542.

SanPiN #4630-88. Sanitary Rules and Norms for the protection of surface waters again stpollution.

Lur'e, Ju. Ju. ed. (1973). Uniform methods of analysis of water[Unificirovannye metody analiza vod]. Moskow, Russia: Himija, 376.

Завантаження

Опубліковано

2016-11-24

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія