Мікробіологічні препарати в технології вирощування баклажана у плівкових теплицях

Автор(и)

  • O. Y. Onyshchenko Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • K. N. Konovalenko Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.06.015

Ключові слова:

мікробні препарати, плівкова теплиця, баклажан, азотфіксація, урожайність, якість продукції

Анотація

Перехід овочівництва захищеного ґрунту на інтенсивні технології виробництва супроводжується високими антропогенними навантаженнями на тепличний ґрунт, що негативно впливає на його родючість, доступність основних біогенних елементів, продуктивність рослин і якість продукції.

Мета проведеної роботи полягала у дослідженні впливу мікроорганізмів на оптимізацію біологічних процесів азотфіксації в ґрунті та продуктивність рослин баклажана в умовах плівкових теплиць.

Дослідження проводилися на базі Інституту овочівництва і баштанництва НААН упродовж 2011 – 2014 рр. у плівковій теплиці без обігрівання на рослинах баклажана сорту Прем’єр.

Встановлено, що в період масового плодоношення рослин баклажана найбільш активно сприяють накопиченню корисної біоти мікробні препарати Екобацил і Бактопасльон (43,15 і 35,95 млн шт./г сухого ґрунту) що обумовлює зростання потенційної активності азотфіксації (35,71 і 33,36 нмоль/г грунту/год) та підвищення продуктивності рослин баклажана на 0,96 – 3,26 кг/м2.

Посилання

Gritsay A., Kaminsky V., Romaniuk P., ., Svydynyuk I.M. (1994). Is there an alternative technology intensive cultivation of crops. Agriculture. 69 (23).

Kozar S. (2005) Biological efficiency of complex use of the microbial preparations. Agricultural Microbiology. 1-2 (86-94).

Bondarenko G.L., Yakovenko K.I. ed. (2001) Method of research affairs in Vegetables and Melons. Kharkiv,369.

Egorov N.S. ed. (1995) Guidance for Virtually Classes in Microbiology: Tutorial. Moscow: Lomonosov Moscow State University, 224.

Volkogon V.V., Nadkernychna O.V. Tokmakova L.M (2010) Experimental soil microbiology. Kyiv, Ukraine: Agrar. Science, 464.

Labutova N.M. (2008) Methods of study of soil microorganisms. St. Petersburg State University, 13.

Churikova V.V., Grabovich M.Ju. (2003) Morphology and culturing microorganisms. Voronezh State University, 55.

Завантаження

Опубліковано

2016-11-24

Номер

Розділ

Агрономія