Мікробіологічні препарати в технології вирощування баклажана у плівкових теплицях
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.06.015Ключові слова:
мікробні препарати, плівкова теплиця, баклажан, азотфіксація, урожайність, якість продукціїАнотація
Перехід овочівництва захищеного ґрунту на інтенсивні технології виробництва супроводжується високими антропогенними навантаженнями на тепличний ґрунт, що негативно впливає на його родючість, доступність основних біогенних елементів, продуктивність рослин і якість продукції.
Мета проведеної роботи полягала у дослідженні впливу мікроорганізмів на оптимізацію біологічних процесів азотфіксації в ґрунті та продуктивність рослин баклажана в умовах плівкових теплиць.
Дослідження проводилися на базі Інституту овочівництва і баштанництва НААН упродовж 2011 – 2014 рр. у плівковій теплиці без обігрівання на рослинах баклажана сорту Прем’єр.
Встановлено, що в період масового плодоношення рослин баклажана найбільш активно сприяють накопиченню корисної біоти мікробні препарати Екобацил і Бактопасльон (43,15 і 35,95 млн шт./г сухого ґрунту) що обумовлює зростання потенційної активності азотфіксації (35,71 і 33,36 нмоль/г грунту/год) та підвищення продуктивності рослин баклажана на 0,96 – 3,26 кг/м2.
Посилання
Gritsay A., Kaminsky V., Romaniuk P., ., Svydynyuk I.M. (1994). Is there an alternative technology intensive cultivation of crops. Agriculture. 69 (23).
Kozar S. (2005) Biological efficiency of complex use of the microbial preparations. Agricultural Microbiology. 1-2 (86-94).
Bondarenko G.L., Yakovenko K.I. ed. (2001) Method of research affairs in Vegetables and Melons. Kharkiv,369.
Egorov N.S. ed. (1995) Guidance for Virtually Classes in Microbiology: Tutorial. Moscow: Lomonosov Moscow State University, 224.
Volkogon V.V., Nadkernychna O.V. Tokmakova L.M (2010) Experimental soil microbiology. Kyiv, Ukraine: Agrar. Science, 464.
Labutova N.M. (2008) Methods of study of soil microorganisms. St. Petersburg State University, 13.
Churikova V.V., Grabovich M.Ju. (2003) Morphology and culturing microorganisms. Voronezh State University, 55.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).