Збереженість яблук сорту Ренет Симиренка, оброблених інгібітором етилену після збирання, залежно від типу саду і строку збору

Автор(и)

  • O. Melnyk Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • O. Drozd Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • I. Melnyk Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.01.006

Ключові слова:

Ренет Симиренка, 1-метилциклопропен, Смарт Фреш, підщепа, строк збору врожаю, зберігання, товарна якість

Анотація

Досліджено вплив післязбиральної обробки 1-метилциклопропеном на зміну товарної якості і природні втрати під час холодильного зберігання яблук сорту Ренет Симиренка з масового і запізнілого збору врожаю з насаджень на карликовій (М.9) і середньорослій (ММ.106) підщепах. Встановлено, що раціональна тривалість холодильного зберігання яблук сорту Ренет Симиренка за температури 2 ± 1 °С з 90 % виходом стандартної продукції не перевищує шести місяців незалежно від типу саду і строку збору врожаю. Післязбиральна обробка 1-МЦП забезпечує високий 94,9-97,0 % вихід стандартних плодів упродовж семимісячного зберігання з більш позитивним впливом на продукцію з інтенсивного насадження на підщепі М.9. Під час зберігання плодів із традиційного насадження на підщепі ММ.106 вищий рівень природних втрат. Післязбиральна обробка плодів 1-МЦП уповільнює природні втрати протягом семимісячного зберігання в 1,3-1,5 рази. Незалежно від типу саду, необроблені 1-МЦП яблука запізнілого збору, уражуються побурінням м'якуша в 1,6-1,7 рази сильніше. Післязбиральна обробка 1-МЦП забезпечує відсутність побуріння м’якуша яблук, загару та вповільнює ураження плодовою гниллю.

Посилання

Tomala K. (2002). Przygotowac jablka do przechowywania [Prepare apples for storage]. The password horticultural, 9, 32-36.

Tomala K. (2011). Jakosc owocow po zbioze [Quality of fruit after harvest]. Newsletter WMP Warka. The latest technologies і fruit growing consultants, 4, 2-5.

Olefir, E. A. (2010). Vliyanie srokov syoma plodov yabloni na dlitelnost hraneniya [Effect of timing of removal rate of apple fruits on the duration of storage]. Multidisciplinary network electronic scientific journal of the Kuban State Agrarian University. Krasnodar, 58 (58), 252-261. Available at: http://sm.kubsau.ru/2010/04/15.pdf.

Magazin, N., Grozdenovic, D., Keserovic, Z., Milic, B. (2010). Fruit quality of Granny Smith apples picked at different harvest times and treated with 1-MCP. Fruits, 65 (3), 191-197.

https://doi.org/10.1051/fruits/2010013

Jung, S. K., James, H., Lee, J., Nock, J. F., Watkins, C. B. (2010). Effects of ethylene inhibition on development of flesh browning in apple fruit. Acta hort, 877, 549-554.

https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2010.877.71

Rutkowski, K. (2005). The problem of storing apples in recent years. Proc. X National Meeting of Horticulture in Grojec, 140-143.

Gudkovskiy, V. A., Kozhina L. V., Balakirev, A. E., Nazarov, Yu. B. (2010). Innovatsionnyie tehnologii hraneniya plodov, yagod i ovoschey [Innovative storage technology of fruits, berries and vegetables]. AIC development problems of the region, 3 (3), 78-83.

Blaszczyk, J., Porebski, S. (2008). Wplyw podkladek na wlasciwosci przechowalnicze jablek odmiany Rubin [Effect rootstocks on storage properties of apples varieties Rubin]. Exercise Research Institute of horticulture and floriculture, 16, 145-151.

Dzheneev, S. Yu., Ivanchenko, V. I., Dzheneeva, E. L. (1998). Metodicheskie rekomendatsii po hraneniyu plodov, ovoschey i vinograda (organizatsiya i provedenie issledovaniy) [Guidelines for the storage of fruits, vegetables and grapes (organization and research)]. The Institute of Vine and Wine «Magarach », Yalta, 152.

Streif, J. (1994). Optimum harvest date for different apple cultivars in the Bodensee area. Proc. meeting working group optimum harvest date. Lofthus, 178-183.

Завантаження

Опубліковано

2017-02-28

Номер

Розділ

Агрономія