Відгодівельні якості свиней породи велика біла за впливу технологічного температурного стресу

Автор(и)

  • Y. O. Remizova Institute of Pig Breeding and Agricultural Production Institute of NAAS , Інститут свинарства і АПВ НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.01.014

Ключові слова:

відгодівля, середньодобові прирости, витрати корму, продуктивність, стрес, резистентність, економічна ефективність

Анотація

Живий організм тварини знаходиться в постійній взаємодії з найрізноманітнішими факторами навколишнього середовища (приміщенням). Ця взаємодія проявляється в глибоких змінах фізіологічних процесів, таких як кровообіг, дихання, газообмін, обмін речовин, терморегуляція, споживання корму та води, що в кінцевому результаті впливає на продуктивність тварин та якість отриманої продукції. Вони почувають себе комфортно лише у вузькому діапазоні мікрокліматичних параметрів. Свині мають легко збуджувану нервову систему. Для свиней стрес, який відбувається на тлі теплового, характеризується збільшенням частоти дихання, воно стає поверхневим, можлива поява тремору, у більшості випадків спостерігається різкий спад приростів живої ваги, значним зниженням якості м’яса, що є небажаним, завдає збитків господарствам та в кінцевому випадку знижує ефективність ведення галузі. Відгодівельні якості молодняку свиней являються ключовими показниками економічної ефективності ведення галузі. У статті викладені результати дослідження зміни відгодівельних якостей свиней породи Велика біла за впливу довготривалих прижиттєвих технологічних температурних стресів на заключному етапі відгодівлі.

Посилання

Bankovskaya, I. (1994) Kachestvo myasa sviney novyih porod [The quality of new breeds of pig meat]. Svinovodstvo, 9, 15.

Baranikov, A., Mihaylov N. (2006) 14 mezhvuzovskiy koordinatsionnyiy sovet po svinovodstvu [14 Interuniversity Coordinating Council on pig production]. Svinovodstvo, 1, 2 – 5.

Birta, G.O., Burgu, Yu.G, Floka, L.V. (2012) Tovaroznavchi aspekti myasa svinini [Commodity aspects pork meat]. Journal Podolsky State Agricultural University, 20, 20 – 23.

Lupandina, N.D. [2007] Sovershenstvovanie tehnologiy varenyih kolbas iz syirya so svoystvami PSE [Perfection of technology of cooked sausages from the raw materials with the properties of PSE]. Kuban State University of Technology. Stavropol , 16.

Mazanko M.O. Rozrobka tehnologIYi virobnitstva svinini pIdvischenoYi harchovoYi tsInnostI z zastosuvannyam oschadnih ekologIchno bezpechnih resursIv [Tekst]: dis. kand. s/g nauk 06.02.04 / M.O. Mazanko; Institut svinarstva I APV NAAN. – Poltava, 2015. – 167 s.

Mazurenko, O.V. (2008) Prodovolcha bezpeka ta potochna situatsiya z pozitsiyi virobnitstva i spozhivannya m’yasa [Food security and the current situation of production and consumption of meat]. Journal Uman National University of Horticulture, 70, 105 – 111.

Ostapchuk, P.P., (1979) Spravochnik po kachestvu produktov zhivotnovodstva [Reference quality of animal products]. Urozhay, 275.

Tsigura, V.V. (2014) Faktori, yaki vplivayut na yakist m’yasa [Factors that affect the quality of meat] Available at : http://repo.sau.sumy.ua/bitstream/.pdf

Yancheva, N.O., Petrushak, L.V., Doromenko, O.B. (2009) Fiziko – himichni ta biohimichni osnovi tehnologiyi m’yasa ta m’yasoproduktiv [Physical - chemical and biochemical bases of technology of meat and meat products]. Kiev: Naukova dumka, 304.

Завантаження

Опубліковано

2017-02-28

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва