Оцінка стійкості ліній перцю солодкого (Capsicum Annuum L.) до фузаріозного в’янення на рівні культури in vitro та in vivo
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.04.014Ключові слова:
перець солодкий, фузаріозне в’янення, спорофіт, клітинна селекція in vitro, кореляційний аналізАнотація
Наведено результати досліджень із вивчення прояву ознаки стійкості у 10 селекційно-цінних ліній перцю солодкого до фузаріозного в’янення на рівні спорофітного потомства в культурі in vitro. Досліджено динаміку впливу на процес калюсогенезу колекції цінних генетично вирівняних лінії (колекція НЦГРРУ № 77) залежно від виду первинного експланту (сім’ядолі, гіпокотилі) перцю солодкого при залученні до складу індукційного поживного середовища МС селективного фактору добору – різних концентрацій (30 % і 50 %)фільтрату культуральної рідини (ФКР) комплексу збудників фузаріозного в’янення. В умовах природного провокаційного фону встановлений взаємозв’язок основних параметрів цих ліній за ознакою стійкості до фузаріозного в’янення та комплексом інших господарсько-цінні ознак (усього 19 показників), який дозволяє використати отримані результати для оптимізації селекційного процесу.
Посилання
Bosland, P. W., Votava, E. J. (2000). Peppers: vegetable and spice Capsicum. CABI Publishing, 199.
Plotnikova, L. Y. (2007). Immunitet rastenij i seletsija na ustojchivost k boleznjam i vrediteljam [Immunity of plants and breeding for resistance to diseases and pests]. Moscow, Russia: Kolos, 351.
Maksimova, N. I., Merzlyak, M. N., Gusev M. V. (1990). Kultura kletok i tkanej v izucheniji vzaimootnoshenij patogena i rastenija-hozjaina [Culture of cells and tissues in the study of the pathogen and host-plant relationships]. Biol. Science, 2, 6-21.
Zhuchenko, A. A. (1988). Adaptivnij potentsial kulturnih rastenij (ekologicheskije osnovi) [Potential Adaptive capacity of cultural plants (ecology bases)]. Chisinau, Moldova: Shtynytsa, 767.
Chernenko, V. L., Chernenko E. M., Kuraksa N. P. (2013). Osobennosti projavlenija ustojchivosti k fuzarioznomu uvjadaniju u gibridov F1 pertsa sladkogo (Capsicum annuum Linneus) [Peculiarities of the manifestation of resistance to fusarial wilt in pepper hybrids F1 (Capsicum annuum Linneus)]. Belarusian Journal of Vegetable Growing, 21, 309-318.
Kalashnikova, E. A. (2003). Kletochnaja selektcija rasteniy na ustoychivost k gribkovim bolezhjam [Cell breeding of plants for resistance to fungal diseases]. Moscow, 279.
Murashige, T., Skoog, F. (1962). Revised medium for rapid growt hand bioassay with tobacco tissue cultures. Plant Physiology, 15, 473-497. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1962.tb08052.x
Mіroshnichenko, V. P., Sergienko, O. F., Ivchenko, T. V., Goncharova, S. A., Kondratenko, S. I., Bashtan, N. О. (2004). Metodika doslidzhen v kulture izoljovanih tkanin ovochevih roslin [Research Methodology in isolated tissue culture of vegetables]. Merefa, Institute of Vegetable and Melon Growing: Agrarian Sciences, 25.
Іvchenko, T. V., Kornienko, S. І., Vitsenya, Т. І., Bashtan, N. О., Kondratenko, S. I., Sergienko, O. F., Chernenko, К. М., Mozgovskaya, G. V., Miroshnichenko, T. M., Gart, О. Y. (2013). Klitinni tehnologiji stvorennja vihidnogo seletsijnogo meterialu osnovnih ovochevih roslin u kulturi in vitro (Metodicheskije rekomendatsiji) [Cell technology of creating the source breeding material from major vegetables plants in culture in vitro (Methodical recommendations)]. Kharkiv, Pleiada, 48.
Bilay, V. I. (1977). Fuzaryy [Fusariums]. Naukova dumka, 443.
Metodicheskije ukazanija po izucheniju I podderzhaniju mirovoj kollektsiji ovoschnih pasljonovih kultur (tomati, pertsi, baklazhani) [Methodical recommendations for study and specified of the global collection vegetables Solonacea crops (tomato, pepper, eggplant)] (1977). Leningrad, N.I.Vavilov Research Institute of Plant Industry, 24.
Mezhdunarodnij klassifikator SEV vida Capsicum annuum L. [International classification SEV publishes Capsicum annuum L.] (1986).Leningrad, N.I.Vavilov Research Institute of Plant Industry, 40.
GOST 28561-90. Producti pererabotki plodov i ovoschej. Metodi opredelenija suhih veschestv i vlagi [GOST 28561-90. Products of converting of fruit and vegetables. Methods for determining moisture and dry substances] (1990). Moscow, USSR: Publishing of norms, 17.
Gorovaya, T. K., Barsukova, V. E. (2001). Producti pererabotki plodov i ovoschey. Metod opredelenija soderzhanija sahara [Products of converting fruit and vegetables. The method for determining content of sugar]. 31 0049712403, 7.
GOST 24556-89. Producti pererabotki plodov i ovoschej. Metodi opredelenija vitamina C [GOST 24556-89. Products of converting fruit and vegetables. Methods for determining vitamin C (1989)]. Moscow, USSR: Publishing of norms, 18.
Dospehov, B. A. (1985). Metodika polevogo opita (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezultatov issledovanij) [The methodic of field experience (with the fundamentals of statistical processing of the results of research)]. Moscow: USSR: Agropromizdat, 351.
Kuraksa, N. P., Sklyarevska, V. V., Chernenko, V. L., Chernenko, K. M. (2010). Certificate of Registration gene pool collections of plant Ukraine №77. Sweet Pepper Capsicum annuum L. Collection Type: Feature Working for resistance to disease and complex of attributes. Applicant: Institute of Vegetables and Melons NAAS. The priority date declared 06.06.2010, 24.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).