Оцінка стійкості ліній перцю солодкого (Capsicum Annuum L.) до фузаріозного в’янення на рівні культури in vitro та in vivo

Автор(и)

  • S. I. Kondratenko Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • O. Yu. Gart Institute of Vegetables and Melons of NAAS , Інститут овочівництва і баштанництва НААН
  • O. V. Chernenko , Інститут овочівництва і баштанництва НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.04.014

Ключові слова:

перець солодкий, фузаріозне в’янення, спорофіт, клітинна селекція in vitro, кореляційний аналіз

Анотація

Наведено результати досліджень із вивчення прояву ознаки стійкості у 10 селекційно-цінних ліній перцю солодкого до фузаріозного в’янення на рівні спорофітного потомства в культурі in vitro. Досліджено динаміку впливу на процес калюсогенезу колекції цінних генетично вирівняних лінії (колекція НЦГРРУ № 77) залежно від виду первинного експланту (сім’ядолі, гіпокотилі) перцю солодкого при залученні до складу індукційного поживного середовища МС селективного фактору добору – різних концентрацій (30 % і 50 %)фільтрату культуральної рідини (ФКР) комплексу збудників фузаріозного в’янення. В умовах природного провокаційного фону встановлений взаємозв’язок основних параметрів цих ліній за ознакою стійкості до фузаріозного в’янення та комплексом інших господарсько-цінні ознак (усього 19 показників), який дозволяє використати отримані результати для оптимізації селекційного процесу.

 

Посилання

Bosland, P. W., Votava, E. J. (2000). Peppers: vegetable and spice Capsicum. CABI Publishing, 199.

Plotnikova, L. Y. (2007). Immunitet rastenij i seletsija na ustojchivost k boleznjam i vrediteljam [Immunity of plants and breeding for resistance to diseases and pests]. Moscow, Russia: Kolos, 351.

Maksimova, N. I., Merzlyak, M. N., Gusev M. V. (1990). Kultura kletok i tkanej v izucheniji vzaimootnoshenij patogena i rastenija-hozjaina [Culture of cells and tissues in the study of the pathogen and host-plant relationships]. Biol. Science, 2, 6-21.

Zhuchenko, A. A. (1988). Adaptivnij potentsial kulturnih rastenij (ekologicheskije osnovi) [Potential Adaptive capacity of cultural plants (ecology bases)]. Chisinau, Moldova: Shtynytsa, 767.

Chernenko, V. L., Chernenko E. M., Kuraksa N. P. (2013). Osobennosti projavlenija ustojchivosti k fuzarioznomu uvjadaniju u gibridov F1 pertsa sladkogo (Capsicum annuum Linneus) [Peculiarities of the manifestation of resistance to fusarial wilt in pepper hybrids F1 (Capsicum annuum Linneus)]. Belarusian Journal of Vegetable Growing, 21, 309-318.

Kalashnikova, E. A. (2003). Kletochnaja selektcija rasteniy na ustoychivost k gribkovim bolezhjam [Cell breeding of plants for resistance to fungal diseases]. Moscow, 279.

Murashige, T., Skoog, F. (1962). Revised medium for rapid growt hand bioassay with tobacco tissue cultures. Plant Physiology, 15, 473-497. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1962.tb08052.x

Mіroshnichenko, V. P., Sergienko, O. F., Ivchenko, T. V., Goncharova, S. A., Kondratenko, S. I., Bashtan, N. О. (2004). Metodika doslidzhen v kulture izoljovanih tkanin ovochevih roslin [Research Methodology in isolated tissue culture of vegetables]. Merefa, Institute of Vegetable and Melon Growing: Agrarian Sciences, 25.

Іvchenko, T. V., Kornienko, S. І., Vitsenya, Т. І., Bashtan, N. О., Kondratenko, S. I., Sergienko, O. F., Chernenko, К. М., Mozgovskaya, G. V., Miroshnichenko, T. M., Gart, О. Y. (2013). Klitinni tehnologiji stvorennja vihidnogo seletsijnogo meterialu osnovnih ovochevih roslin u kulturi in vitro (Metodicheskije rekomendatsiji) [Cell technology of creating the source breeding material from major vegetables plants in culture in vitro (Methodical recommendations)]. Kharkiv, Pleiada, 48.

Bilay, V. I. (1977). Fuzaryy [Fusariums]. Naukova dumka, 443.

Metodicheskije ukazanija po izucheniju I podderzhaniju mirovoj kollektsiji ovoschnih pasljonovih kultur (tomati, pertsi, baklazhani) [Methodical recommendations for study and specified of the global collection vegetables Solonacea crops (tomato, pepper, eggplant)] (1977). Leningrad, N.I.Vavilov Research Institute of Plant Industry, 24.

Mezhdunarodnij klassifikator SEV vida Capsicum annuum L. [International classification SEV publishes Capsicum annuum L.] (1986).Leningrad, N.I.Vavilov Research Institute of Plant Industry, 40.

GOST 28561-90. Producti pererabotki plodov i ovoschej. Metodi opredelenija suhih veschestv i vlagi [GOST 28561-90. Products of converting of fruit and vegetables. Methods for determining moisture and dry substances] (1990). Moscow, USSR: Publishing of norms, 17.

Gorovaya, T. K., Barsukova, V. E. (2001). Producti pererabotki plodov i ovoschey. Metod opredelenija soderzhanija sahara [Products of converting fruit and vegetables. The method for determining content of sugar]. 31 0049712403, 7.

GOST 24556-89. Producti pererabotki plodov i ovoschej. Metodi opredelenija vitamina C [GOST 24556-89. Products of converting fruit and vegetables. Methods for determining vitamin C (1989)]. Moscow, USSR: Publishing of norms, 18.

Dospehov, B. A. (1985). Metodika polevogo opita (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezultatov issledovanij) [The methodic of field experience (with the fundamentals of statistical processing of the results of research)]. Moscow: USSR: Agropromizdat, 351.

Kuraksa, N. P., Sklyarevska, V. V., Chernenko, V. L., Chernenko, K. M. (2010). Certificate of Registration gene pool collections of plant Ukraine №77. Sweet Pepper Capsicum annuum L. Collection Type: Feature Working for resistance to disease and complex of attributes. Applicant: Institute of Vegetables and Melons NAAS. The priority date declared 06.06.2010, 24.

Завантаження

Опубліковано

2017-09-14

Номер

Розділ

Агрономія