Зміни біологічної цінності м’яса курчат-бройлерів під впливом гамма-ГХЦГ
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.04.022Ключові слова:
пестицид гамма-ГХЦГ, м'ясо курчат-бройлерів, амінокислоти .Анотація
Наведено дані про амінокислотний склад білих та червоних м’язівкурчат-бройлерів за умови надходження з кормом пестициду гамма-ГХЦГ. Встановлено, що гамма-ГХЦГ негативно впливає на біологічнуцінність як червоних, так і білих м’язів курчат-бройлерів. Наявність у кормі для курчат-бройлерів гамма-ГХЦГ у дозах 0,1 (перша дослідна група) та 0,3 мг/кг корму (друга дослідна група)(МДР) змінює амінокислотний склад м’яса. У білих м’язах курчат-бройлерів першої дослідної групи вміст замінних амінокислот був на 3,38 %, а другої - на 6,2 % нижчим, ніж у м’язах птиці контрольної групи. У червоних м’язах цей показник був нижчим на 5,8 % у першій дослідній групі та на 11,6 % – у другій, порівняно з контрольною. Зниження рівнів амінокислот у білих та червоних м’язах курчат-бройлерів відбувається прямо пропорційно зі збільшенням дози. У другій дослідній групі значно знижені показники валіну, ізолейцину, лейцину та лізину у червоних м’язових волокнах.
Навпаки, тенденція до зниження була менш стрімкою у показниках метионіну, треоніну, фенілаланіну та триптофану у білих м’язових волокнах..
Посилання
Mazurenko O.V. (2008). Prodovolcha bezpeka ta potochna sytuatsiia z pozytsii vyrobnytstva ta spozhyvannia m’iasa [Food security and the current situation from the standpoint of production and consumption of meat].Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 70 (2), 105–111.
Fotyna T. Y. (2011). Byobezopasnost': zaloh zdorov'ya ptytsy [Biosafety: a pledge of poultry health]. Efektyvneptakhivnytstvo,7, 27–31.
Zabarna I. V. (2014).Problemni aspekty doslidzhennia antybakterialnykh preparativ v produktakh ptakhivnytstva [Problematic aspects of research antibiotics in poultry products]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. Seriia: Veterynarna medytsyna, yakist i bezpeka produktsii tvarynnytstva, 201/1, 69–73.
Serhyevskaya Y. A. (2009). Produktyvnost' tsyplyat-broylerov dvukh-, trekh- y chetyrekhlyneynykhkrossov pry dvukh- y trekhfazovom kormlenyy [Productivity of broiler chickens of two-, three- and four-line crosses with two- and three-phase feeding]. RHAU. Zahorsk, 23.
Lemesheva M. M. (2008). Ptytsevodstvo – razvyvayushchayasya otrasl' [Poultry farming - developing industry]. Suchasneptakhivnytstvo, 6(67), 2–4.
Shchetinina I. O. (2008). Znachennia innovatsiinoho rozvytku dlia ptakhivnytstva. Suchasnyi stan vyrobnytstva m’iasa ptytsi v Ukraini ta perspektyvy rozvytku [The value of innovation for poultry. Current status of poultry in Ukraine and prospects of development]. Ptakhivnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. IP UAAN,Kharkiv, 61, 123–125.
Iakubchak O.M., Pochtarenko P.P., Taran T.V. (2016).Vplyv hamma-hkhtsh na zhyrnokyslotnyi sklad m’iasa kurchat-broileriv [Impactof gamma-HCH infatty acid composition of broiler meat]. Myrnauky y ynnovatsyy, 1 (3), 10, 24–29.
Iakubchak O. M., Pochtarenko P. P., Taran T. V. (2016).Deiaki osoblyvosti khimichnykh i bakteriolohichnykh pokaznykiv produktiv zaboiu kurchat-broileriv zavplyvu HAMMA-HKhTsH [Some features of chemical and bacteriological parameterssla ughter products of broiler chickens under the influence of GAMMA-HCH]. Nauchno-ynformatsyonnyy tsentr «Znanye». «Razvytyenauky v XXI veke», 1, 112–115.
Iakubchak O. M., Taran T. V., Pochtarenko P. P., Baranchuk V. S. (2016). Osoblyvosti veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy produktiv zaboiu kurchat-broileriv za vplyvu HAMMA-HKhTsH [Features of veterinary-sanitary examination of products of slaughter of broiler chickens underthein fluence of gamma-HCH]. Nauchno-ynformatsyonnyy tsentr «Znanye». – Ch. 4. «Razvytyenauky v XXI veke», 4, 113–118.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).