Зміни біологічної цінності м’яса курчат-бройлерів під впливом гамма-ГХЦГ

Автор(и)

  • O. N. Yakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • P. P. Pochtarenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • T. V. Taran Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V. V. Boiko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.04.022

Ключові слова:

пестицид гамма-ГХЦГ, м'ясо курчат-бройлерів, амінокислоти .

Анотація

Наведено дані про амінокислотний склад білих та червоних м’язівкурчат-бройлерів за умови надходження з кормом пестициду гамма-ГХЦГ. Встановлено, що гамма-ГХЦГ негативно впливає на біологічнуцінність як червоних, так і білих м’язів курчат-бройлерів. Наявність у кормі для курчат-бройлерів гамма-ГХЦГ у дозах 0,1 (перша дослідна група) та 0,3 мг/кг корму (друга дослідна група)(МДР) змінює амінокислотний склад м’яса. У білих м’язах курчат-бройлерів першої дослідної групи вміст замінних амінокислот був на 3,38 %, а другої - на 6,2 % нижчим, ніж у м’язах птиці контрольної групи. У червоних м’язах цей показник був нижчим на 5,8 % у першій дослідній групі та на 11,6 % – у другій, порівняно з контрольною. Зниження рівнів амінокислот у білих та червоних м’язах курчат-бройлерів відбувається прямо пропорційно зі збільшенням дози. У другій дослідній групі значно знижені показники валіну, ізолейцину, лейцину та лізину у червоних м’язових волокнах.

Навпаки, тенденція до зниження була менш стрімкою у показниках метионіну, треоніну, фенілаланіну та триптофану у білих м’язових волокнах..

Посилання

Mazurenko O.V. (2008). Prodovolcha bezpeka ta potochna sytuatsiia z pozytsii vyrobnytstva ta spozhyvannia m’iasa [Food security and the current situation from the standpoint of production and consumption of meat].Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 70 (2), 105–111.

Fotyna T. Y. (2011). Byobezopasnost': zaloh zdorov'ya ptytsy [Biosafety: a pledge of poultry health]. Efektyvneptakhivnytstvo,7, 27–31.

Zabarna I. V. (2014).Problemni aspekty doslidzhennia antybakterialnykh preparativ v produktakh ptakhivnytstva [Problematic aspects of research antibiotics in poultry products]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. Seriia: Veterynarna medytsyna, yakist i bezpeka produktsii tvarynnytstva, 201/1, 69–73.

Serhyevskaya Y. A. (2009). Produktyvnost' tsyplyat-broylerov dvukh-, trekh- y chetyrekhlyneynykhkrossov pry dvukh- y trekhfazovom kormlenyy [Productivity of broiler chickens of two-, three- and four-line crosses with two- and three-phase feeding]. RHAU. Zahorsk, 23.

Lemesheva M. M. (2008). Ptytsevodstvo – razvyvayushchayasya otrasl' [Poultry farming - developing industry]. Suchasneptakhivnytstvo, 6(67), 2–4.

Shchetinina I. O. (2008). Znachennia innovatsiinoho rozvytku dlia ptakhivnytstva. Suchasnyi stan vyrobnytstva m’iasa ptytsi v Ukraini ta perspektyvy rozvytku [The value of innovation for poultry. Current status of poultry in Ukraine and prospects of development]. Ptakhivnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. IP UAAN,Kharkiv, 61, 123–125.

Iakubchak O.M., Pochtarenko P.P., Taran T.V. (2016).Vplyv hamma-hkhtsh na zhyrnokyslotnyi sklad m’iasa kurchat-broileriv [Impactof gamma-HCH infatty acid composition of broiler meat]. Myrnauky y ynnovatsyy, 1 (3), 10, 24–29.

Iakubchak O. M., Pochtarenko P. P., Taran T. V. (2016).Deiaki osoblyvosti khimichnykh i bakteriolohichnykh pokaznykiv produktiv zaboiu kurchat-broileriv zavplyvu HAMMA-HKhTsH [Some features of chemical and bacteriological parameterssla ughter products of broiler chickens under the influence of GAMMA-HCH]. Nauchno-ynformatsyonnyy tsentr «Znanye». «Razvytyenauky v XXI veke», 1, 112–115.

Iakubchak O. M., Taran T. V., Pochtarenko P. P., Baranchuk V. S. (2016). Osoblyvosti veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy produktiv zaboiu kurchat-broileriv za vplyvu HAMMA-HKhTsH [Features of veterinary-sanitary examination of products of slaughter of broiler chickens underthein fluence of gamma-HCH]. Nauchno-ynformatsyonnyy tsentr «Znanye». – Ch. 4. «Razvytyenauky v XXI veke», 4, 113–118.

Завантаження

Опубліковано

2017-09-14

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва