Використання поживних речовин у організмі перепелів за різного співвідношення аргініну до лізину у комбікормах
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.05.024Ключові слова:
перепели, аргінін, лізин, комбікорм, перетравність, баланс НітрогенуАнотація
Дослідження проведено в умовах експериментальної бази проблемної науково-дослідної лабораторії кормових добавок кафедри годівлі тварин і технології кормів ім. П. Д. Пшеничного НУБіП України на перепелах породи фараон. Дослід проводився за методом груп-аналогів. У добовому віці було відібрано по 100 голів перепелів у кожну групу з однаковим співвідношенням самців і самок. Було сформовано 3 групи – одну контрольну і дві дослідні. При підборі аналогів враховувалися порода, вік і жива маса.
Встановлено, що використання комбікорму з оптимальними рівнями та співвідношенням лізину й аргініну сприяє підвищенню перетравності поживних речовин та балансу Нітрогену.
Введення до складу комбікорму 1,66 % аргініну та 1,7 % лізину з їх співвідношенням 1:0,98 сприяло підвищенню перетравності органічної речовини, у тому числі протеїну на 0,7 %, жиру – 0,6 %, клітковини – 0,4 % та БЕР на 1,4 %.
Утримання Нітрогену було вище у перепелів, у раціонах яких протягом усього періоду вирощування рівень аргініну становив 1,66 %, лізину – 1,7 %, а співвідношення цих амінокислот – 1:0,98.
Посилання
Varygyna, E.S. (2009). Energo-amynokyslotnoe pytanje prepelov mjasnogo napravlenyja produktyvnosty: dys. kand. byolog. Nauk. M., 214 (in Russian).
Production of quail meat. Technological process. Basic parameters. (2006). SOU 01.24-37-537:2006. from 25th December 2006. Kyiv: Standard of organizations of Ukraine (in Ukrainian).
D'yakov, M.Y. (1949). Metody issledovaniya obmena veshchestv i energii v organizme zhivotnykh. M.: Selkhozizdat (in Russian).
Bratyshko, N.I., Ionov, I.A., Ibatullin, I.I. (2013). Efektyvna godivlja sil's'kogospodars'koi' ptyci. K.: Agrarna nauka (in Ukrainian).
Ibatullin, I. I., Omelian, A. M., Sychov, M. Iu. (2017). Vplyv riznykh rivniv arhininu na zotekhnichni ta zabiini pokaznyky molodniaku perepeliv [Impact of different levels of arginine on zootechnical indices and slaughter characteristics of young quails]. Ukrainian Journal of Ecology, 7(1), 37-45 (in Ukrainian).
https://doi.org/10.15421/20174
Kononenko, V.K., Ibatullin, I.I., Patrov, V.S. (2000). Praktykum z osnov naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi. K.: Irena (in Ukrainian).
Metodika provedenija balansovyh opytov. (2002). Art-pres, Dnepropetrovsk (in Russian).
Ibatullin, I.I., Otchenashko, V.V., Slobodianiuk, N.M. (2006). Naukovo-praktychni rekomendatsii z hodivli perepeliv. Kyiv: Natsionalnyi ahrarnyi universytet (in Ukrainian).
Omelian, A. M., Pozniakovskyi, Iu. V. (2017). Arhinin i lizyn: vplyv yikh spivvidnoshennia na produktyvnist molodniaku perepeliv. [Arginine and lysine: the impact of their correlation on the productivity of young quails]. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(74), 44-47 (in Ukrainian).
https://doi.org/10.15421/nvlvet7410
Omelian, A. M. (2016). Pokaznyky zaboiu molodniaku perepeliv pry vykorystanni kombikormu z riznymy rivniamy Arhininu. [Indices of slaughter youngsters quails on condition of use feed with different levels of arginine]. Messenger of the Agrarian Science of the Black Sea Region, 2, 71-77 (in Ukrainian).
Omelian, A. M., Pozniakovskyi, Iu. V. (2016). Produktyvnist perepeliv za riznykh rivniv arhininu u kombikormi. [Productivity of quails by different levels of arginine in mixed fodders]. Scientific and technical bulletin of the scientific and research center of biosafety and ecological control of resources of the agro-industrial complex, 1, 155-159 (in Ukrainian).
Poroshyns'ka, O.A. (2013). Fiziologichne obg'runtuvannja zastosuvannja lizynu, metioninu ta treoninu dlja perepeliv m'jasnogo naprjamku produktyvnosti: dys. kand. vet. Nauk. Bila Cerkva, 169 (in Ukrainian).
Ibatullin, I. I., Chyhryn, A. I., Melnyk, Yu. F., Otchenashko, V.V., Sychov, M. Iu., Kryvenok, M.Ia., Chyhryn, A.I., Kondratiuk, V.M., Ilchuk, I.I., Umanets, D.P., Yatsenko, O.V., Balanchuk, I.M., Holubiev, M.I., Kononenko, V.K., Stoliuk, V.D., Panasenko, Iu.O. (2015). Praktykum z hodivli silskohospodarskykh tvaryn. PP «Ruta», Zhytomyr (in Ukrainian).
Bratyshko, N.I., Gorobec', A.I., Prytulenko, O.V. (2005). Rekomendacii' z normuvannja godivli sil's'kogospodars'koi' ptyci. Birky: Instytut ptahivnyctva UAAN (in Ukrainian).
Sychov M. (2011). Teoretychni aspekty ta eksperymentalne obgruntuvannia lipidnoho zhyvlennia silskohospodarskoi ptytsi (Doctoral dissertation) (in Ukrainian).
Tavaniello, S. (2014). Effect of cross-breed of meat and egg line on productive performance and meat shhuality in Japanese shhuail (Coturnih japonica) from different generations: Rh.D.: 07/G1. University of Molise, 29
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).