Органолептична оцінка яблук сорту хонейкрісп із післязбиральною обробкою інгібітором етилену

Автор(и)

  • O. Melnyk Уманський національний університет садівництва image/svg+xml
  • O. Drozd Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.01.015

Ключові слова:

Хонейкрісп, 1-метилцтклопропен, строк збору врожаю, режим охолодження, зберігання, органолептична оцінка.

Анотація

В роботі наведено результати органолептичної оцінки яблук сорту Хонейкрісп з післязбиральною обробкою 1-метилциклопропеном (1-МЦП) після двомісячного холодильного зберігання, залежно від строку збирання і режиму охолодження. Дослідження в сезоні зберігання 2014/2015 рр. проводили на кафедрі плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва. Яблука відбирали і зберігали в фермерському господарстві «Яніс» Хотинського району Чернівецької області.Встановлено, що в зібраних у фазі збиральної стиглості яблук сорту Хонейкрісп після двомісячного зберігання на 1,1 бала вищий аромат, на 0,6 вищі щільність і хрусткість та на 0,7 бала – загальна оцінка (порівняно з плодами другого збору). Залежності рівня соковитості, солодкості та кислості від строку збору не виявлено. У традиційно охолоджених плодів на 1,0 бал вищий аромат, порівняно з повільним охолодженням. Щільність, хрусткість, соковитість, солодкість, кислість та загальна оцінка яблук від режиму охолодження не залежать. Оцінка аромату яблук з післязбиральною обробкою 1-МЦП на 3,1 бала нижча, на 0,7 бала вища кислість, а впливу обробки на щільність, хрусткість, соковитість, солодкість та загальну оцінку яблук не зафіксовано.

Посилання

Jungs, S., Watkins, C. B. (2011). Involvement of ethylene in browning development of controlled atmosphere-stored Empire apple fruit. Postharvest biology and technology, 59, 219-226.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2010.08.019

Rosenberger, D., Schupp, J., Watkins, C., Lungerman, K., Hoying, S., Straub, D., Cheng, L. (2001). Honeycrisp: promising profit maker or just another problem child?. New York state horticultural society, 9, 3, 4-8.

Watkins, C. B., Nock, J. F. (2012). Controlled-atmosphere storage of Honeycrisp apples. HortScience. 47, 7, 886-892.

https://doi.org/10.21273/HORTSCI.47.7.886

Harker, F. R., Kupferman, E. M., Marin, A. B., Gunson, F. A., Tiggs, C. M. (2008). Eating quality standards for apple based on consumers preferences. Postharvest biology and technology, 50, 1, 70-78.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2008.03.020

Peneau, S., Hoehn, H., Roth, H. R., Escher, F., Nuessli, J. (2006). Importance and consumer perception of freshness of apples. Food quality and preference, 17, 1-2, 9-19.

https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2005.05.002

Watkins, C. B., Nock, J. F., Weis, S. A., Jayanty, S., Beadry, R. M. (2004). Storage temperature, diphenylamine and pre-storage delay effects on soft scald, soggy breakdown and bitter pit of Honeycrisp apples. Postharvest biology and technology, 32, 2, 213-221.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.11.003

Dzheneev, S. Yu., Ivanchenko, V. I., Dzheneeva, E. L. (1998). Metodicheskie rekomendatsii po hraneniyu plodov, ovoschey i vinograda (organizatsiya i provedenie issledovaniy) [Guidelines for the storage of fruits, vegetables and grapes (organization and research)]. The Institute of Vine and Wine «Magarach », Yalta, 152.

DeELL, J. R., Ehsani-Moghaddam, B. E., Bowen, A. J., Lesschaeve, I. (2015). Effects of 1-Methylcyclopropene and controlled atmosphere storage on the quality of Honeycrisp apples. Acta Hortic, 1071, 483-488.

https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2015.1071.62

Завантаження

Опубліковано

2018-02-28

Номер

Розділ

Агрономія