Чинники, що впливають на виявлення сальмонели із курячих яєць
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.01.028Анотація
У статті проаналізовано етапи дослідження курячих яєць на наявність сальмонели відповідно до чинних нормативних документів. Встановлено, що найважливішим етапом є пробопідготовка яєць. Рекомендовано для дослідження використовувати усі компоненти яйця, а також, проводити дослідження більшої кількості зразків від однієї партії продукції, щоб збільшити ймовірність виявлення сальмонели .
Ключові слова: Salmonella, етапи дослідження, пробопідготовка, курячі яйця, партія, мікробіологічне дослідження
Посилання
Koryst i shkoda kuriachykh yaiets. Skilky bilka v odnomu kuriachomu yaitsi? [Benefits and harms of eggs. How much protein in one chicken egg?]. (n.d.). diagnoz.net.ua Retrieved from http://diagnoz.net.ua/diagnoz/21685-korist-shkoda-kuryachih-yayec-sklki-blka-v-odnomu-kuryachomu-yayc.html.
Kiselev L. Yu., & Fateev V. N. (2005). Porody, linii i krosy selskokhoziaystvennoy ptitsy [Breed, and crosses the line of poultry]. Moscov: Kolos [in Russian].
Chugunova E. O. & Tatarnikova N. A, (2014). Salmonellez selskokhoziaystvennykh zhyvotnykh i ptits: kharakteristika vozbuditela, raspostranennost v Permskom krae I epidemiologicheskoe znachenie [Salmonellosis farm animals and birds characteristic of the pathogen prevalence in the Perm region and the epidemiological importance]. Perm: «Prokrost» [in Russian].
Stets V. V (2004). Mikrobiologichnyy monitoring salmoneloziv ptitsy [Microbiological monitoring of poultry salmonellosis]. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine Ukraine, 5, 10-11 [in Ukrainian].
Gorzheev V. (2014). Problemy zabezpechennia veterynarnogo blagopoluchia tvarynnytstva [The problems of veterinary welfare of livestock]. (n.d.). nbuv.gov.ua Retrieved from http://nbuv.gov.ua/j-pdf/nvvm_2014_13_3.pdf [in Ukrainian].
Harkavenko T. O., Mekh N. Ya. & Movchun O. M (2015) Faktory, shcho spryiaiut rozvytku salmonely v kuriachykh yaytsiakh za umov yikh ekzogennoi kontaminatsii [Factors contributing of salmonella in chicken eggs with their exogenie contamination]. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine Ukraine, 4, 9-12 [in Ukrainian].
Rovenshchinu mozhet nakryt epidemiia salmoneloza [Can Rovno region nakrыt эpydemyya salmonelleza]. (n.d.). lviv.depo.ua Retrieved from http://lviv.depo.ua/rus/rovno/rivnenshchinu-mozhe-nakriti-epidemiya-salmonelozu-22072016084500 [in Ukrainian].
Olіjnyk, L. V. (2002). Serologichna sporidnenist salmonel, vydilenykh vid liudei i tvaryn [Serological relationship Salmonella isolated from humans and animals]. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine Ukraine, 4, 14-15 [in Ukrainian].
Kurylenco A. (2008). Profilaktika salmoneloza [Prevention salmonelleza]. Veterinariia selskokhoziaystvennykh zhyvotnykh – Veterinary farm animals, 11, 26-31 [in Ukrainian].
Zahgaevskiy I. S. (1997). Salmonelozy zhyvotnykh [Salmonellez animals]. Kyiv: Urozhay [in Ukrainian].
Laboratornaia diagnostika salmonellozov cheloveka i zhyvotnykh, obnaruzhenie salmonell v kormakh, produktakh pitaniia i obektakh vneshney sredy [Laboratory diagnosis of Salmonella infections of humans and animals, the detection of Salmonella in feed, food and environmental objects products] (1990) [in Russian].
Yaytsia kuriachi kharchovi. Tekhnichni umovy [Eggs food. Specifications]. (2009). DSTU 5028:2008. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].
Ivchenko V. M. & Kozak M. V. (2012). Dovidnyk sanitarno-mikrobiologichnykh metodiv doslidzhennia kharchovykh produktiv ta obektiv dovkilla [Reference sanitary microbiological methods for the study of food and environmental objects]. Bila tserkva [in Ukrainian].
ISO 6887-4:2003(E) Microbiology of food and animal feeding stuffs — Preparation of test samples, initiai suspension and decimal dilutions for microbiological examination – Part 4; Specific rules for the preparation of products other than milk and milk products, meat and meat products, and fish and fishery products.
IQS: 2270/16/2006 Microbiological Limits of Foods/Part 16 others/Assorted Foods.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).