Чинники, що впливають на виявлення сальмонели із курячих яєць

Автор(и)

  • N. Mekh State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Expertise , Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.01.028

Анотація

У статті проаналізовано етапи дослідження курячих яєць на наявність сальмонели відповідно до чинних нормативних документів. Встановлено, що найважливішим етапом є пробопідготовка яєць. Рекомендовано для дослідження використовувати усі компоненти яйця, а також, проводити дослідження більшої кількості зразків від однієї партії продукції, щоб збільшити ймовірність виявлення сальмонели .

Ключові слова: Salmonella, етапи дослідження, пробопідготовка, курячі яйця, партія, мікробіологічне дослідження

Посилання

Koryst i shkoda kuriachykh yaiets. Skilky bilka v odnomu kuriachomu yaitsi? [Benefits and harms of eggs. How much protein in one chicken egg?]. (n.d.). diagnoz.net.ua Retrieved from http://diagnoz.net.ua/diagnoz/21685-korist-shkoda-kuryachih-yayec-sklki-blka-v-odnomu-kuryachomu-yayc.html.

Kiselev L. Yu., & Fateev V. N. (2005). Porody, linii i krosy selskokhoziaystvennoy ptitsy [Breed, and crosses the line of poultry]. Moscov: Kolos [in Russian].

Chugunova E. O. & Tatarnikova N. A, (2014). Salmonellez selskokhoziaystvennykh zhyvotnykh i ptits: kharakteristika vozbuditela, raspostranennost v Permskom krae I epidemiologicheskoe znachenie [Salmonellosis farm animals and birds characteristic of the pathogen prevalence in the Perm region and the epidemiological importance]. Perm: «Prokrost» [in Russian].

Stets V. V (2004). Mikrobiologichnyy monitoring salmoneloziv ptitsy [Microbiological monitoring of poultry salmonellosis]. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine Ukraine, 5, 10-11 [in Ukrainian].

Gorzheev V. (2014). Problemy zabezpechennia veterynarnogo blagopoluchia tvarynnytstva [The problems of veterinary welfare of livestock]. (n.d.). nbuv.gov.ua Retrieved from http://nbuv.gov.ua/j-pdf/nvvm_2014_13_3.pdf [in Ukrainian].

Harkavenko T. O., Mekh N. Ya. & Movchun O. M (2015) Faktory, shcho spryiaiut rozvytku salmonely v kuriachykh yaytsiakh za umov yikh ekzogennoi kontaminatsii [Factors contributing of salmonella in chicken eggs with their exogenie contamination]. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine Ukraine, 4, 9-12 [in Ukrainian].

Rovenshchinu mozhet nakryt epidemiia salmoneloza [Can Rovno region nakrыt эpydemyya salmonelleza]. (n.d.). lviv.depo.ua Retrieved from http://lviv.depo.ua/rus/rovno/rivnenshchinu-mozhe-nakriti-epidemiya-salmonelozu-22072016084500 [in Ukrainian].

Olіjnyk, L. V. (2002). Serologichna sporidnenist salmonel, vydilenykh vid liudei i tvaryn [Serological relationship Salmonella isolated from humans and animals]. Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine Ukraine, 4, 14-15 [in Ukrainian].

Kurylenco A. (2008). Profilaktika salmoneloza [Prevention salmonelleza]. Veterinariia selskokhoziaystvennykh zhyvotnykh – Veterinary farm animals, 11, 26-31 [in Ukrainian].

Zahgaevskiy I. S. (1997). Salmonelozy zhyvotnykh [Salmonellez animals]. Kyiv: Urozhay [in Ukrainian].

Laboratornaia diagnostika salmonellozov cheloveka i zhyvotnykh, obnaruzhenie salmonell v kormakh, produktakh pitaniia i obektakh vneshney sredy [Laboratory diagnosis of Salmonella infections of humans and animals, the detection of Salmonella in feed, food and environmental objects products] (1990) [in Russian].

Yaytsia kuriachi kharchovi. Tekhnichni umovy [Eggs food. Specifications]. (2009). DSTU 5028:2008. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].

Ivchenko V. M. & Kozak M. V. (2012). Dovidnyk sanitarno-mikrobiologichnykh metodiv doslidzhennia kharchovykh produktiv ta obektiv dovkilla [Reference sanitary microbiological methods for the study of food and environmental objects]. Bila tserkva [in Ukrainian].

ISO 6887-4:2003(E) Microbiology of food and animal feeding stuffs — Preparation of test samples, initiai suspension and decimal dilutions for microbiological examination – Part 4; Specific rules for the preparation of products other than milk and milk products, meat and meat products, and fish and fishery products.

IQS: 2270/16/2006 Microbiological Limits of Foods/Part 16 others/Assorted Foods.

Завантаження

Опубліковано

2018-02-28

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва