Вплив хімічного складу субстрату на показники росту, врожайності та синтез летких органічних сполук при твердофазному культивуванні Pleurotus Ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.02.004Анотація
В якості субстратів для вирощування їстівних грибів використовуються різноманітні матеріали, які містять целюлозу, геміцелюлозу та лігнін, такі як сільськогосподарські відходи та відходи лісопереробної промисловості. Метою дослідження було визначення особливостей росту Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. та синтезу летких органічних сполук при твердофазному культивуванні на різних видах субстратів: соняшниковому лушпинні, соломі ячменю, відходах від переробки насіння кукурудзи та тирсі листяних порід дерев. Інтенсивність синтезу летких запашних сполук визначали спектрофотометричним методом. Примордії та плодові тіла швидше за все утворювалися на соняшниковому лушпинні. Врожай І хвилі плодоносіння був у 2-4 рази вищий для всіх штамів, вирощених на відходах кукурудзи. Гексанові екстракти висушених зразків плодових тіл P. ostreatus мали максимуми світлопоглинання у діапазоні 200-210 нм та 260-300 нм, які відповідають летким запашним сполукам грибів. На лушпинні соняшника у грибів формується більш виражений грибний аромат, що забезпечують речовини з максимумами світлопоглинання у діапазоні 200-210 нм (1-октен-3-ол), а на відходах кукурудзи та тирсі збільшується синтез насичених і ненасичених альдегідів та кетонів (максимуми світлопоглинання 260-300 нм), які привносять у аромат грибів солодкі та квіткові ноти запаху. Проведене дослідження показало, що підбираючи склад субстрату при твердофазному культивуванні Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. можливо впливати на синтез запашних сполук грибів, підвищуючи їх характерний смак та аромат та, відповідно, споживчу привабливість.
Ключові слова: Pleurotus ostreatus, твердофазне культивування, леткі органічні сполуки, спектрофотометричне дослідження, соняшникове лушпиння, солома ячменю, відходи кукурудзи, деревна тирса
Посилання
Chang, S. T. & Miles, P. G. (2004). Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact.CRC Press LLC, 451.
https://doi.org/10.1201/9780203492086
Hoa, H. T.,Wang, C.-L. &Wang, C.-H. (2015). The effects of different substrates on the growth, yield, and nutritional composition of two oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus and Pleurotus cystidiosus). Mycobiology, 43(4), 423-434.
https://doi.org/10.5941/MYCO.2015.43.4.423
Naraian, R., Sahu, K., Kumar, S., Garg, S. K., Singh, C. S. & Kanaujia, R. S. (2009). Influence of different nitrogen rich supplements during cultivation of Pleurotus florida on corn cob substrate. Environmentalist, 29, 1-7.
https://doi.org/10.1007/s10669-008-9174-4
Bhattacharjya, D. K., Paul, R. K., Miah, Md. N. & Ahmed, K. U. (2015). Comparative study on nutritional composition of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus Fr.) cultivated on different sawdust substrates. Bioresearch Communications, 1(2), 93-98.
Figlas, N. D., Matute, G. & Curvetto, N. (2016). Sunflower seed hull: its value as a broad mushroom substrate. Annals of Food Processing and Preservation, 1(1), 1002.
Ogundele, G. F., Abdulazeez, R. O. & Bamidele, O. P. (2014). Effect of pure and mixed substrate on oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) cultivation. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences. 2(2S). 215-219.
Silva, S. O. Costa, S. M. & Clemente, E. (2002). Chemical composition of Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel., substrates and residue after cultivation. Brazilian archives of biology and technology, 45(4), 531-535.
https://doi.org/10.1590/S1516-89132002000600018
Vetayasuporn, S. (2007). The feasibility of using coconut residue as a substrate for oyster mushroom cultivation. Biotechnology, 6(4), 578-582.
https://doi.org/10.3923/biotech.2007.578.582
Vanathi, P., Panneerselvam, A. & Senthil Kumar, R. (2016). Studies on cultivation and biochemical characterization of Pleurotus florida. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 5(10), 342- 347.
https://doi.org/10.20546/ijcmas.2016.510.038
Os'mak, O. O. & Ser'ogin, O. O. (2012). Roslynna biomasa - al'ternatyvnyj vyd palyva [Plant biomass is analternative kind of fuel]. Harchova promyslovist', 182-186 [In Ukrainian].
Geletuha, G. G. & Zheljezna, T. A. (2014). Perspektyvy vykorystannja vidhodiv sil's'kogo gospodarstva dlja vyrobnyctva energii' v Ukrai'ni [Prospects for using agricultural waste for energy production in Ukraine]. Analitychna zapyska BAU, 7, 1-31 [In Ukrainian].
Kislicyna, S. N. & Shitova, I. Ju. (2016). Sposoby pererabotki othodov derevoobrabatyvajushhej promyshlennosti [Waste processing methods for woodworking industry]. Penza: PGUAS, 140 [In Russian].
Cancalon, P. (1971). Chemical composition of sunflower seed hulls. Journal of the American Oil Chemists' Society, 48, 629-632.
https://doi.org/10.1007/BF02544577
Sinicyn, A. P. Gusakov, A. V. & Chernoglazov, V. M. (1995). Biokonversija lignocelljuloznyh materialov [Bioconversion of lignocellulosic materials]. M.: Izd-vo MGU, 224 [In Russian].
Cochran, V. L. (1991). Decomposition of barley straw in a subarctic soil in the field. Biology and Fertility of Soils, 10(4), 227-232.
https://doi.org/10.1007/BF00337372
Ovchinnikova, A. A., Aleksandrova, A. V., Shherbakov, V. G. & Aleshin, V. N. (2011). Analiticheskie, tehnologicheskie i regional'nye aspekty racional'nogo oborota vtorichnyh material'nyh resursov [Analytical, technological and regional aspects of rational turnover of secondary material resources]. Vektor nauki Tol'jattinskogo gosudarstvennogo universiteta, 4(18), 34-37 [In Russian].
Bisko, N. A., Lomberg, M. L., Mytropolska, N. Yu. & Mykchaylova, O. B. (2016). The IBK Mushroom Culture Collection. Kyiv, M. G. Kholodny Institute of Botany, National Academy of Sciences of the Ukraine: "Alterpres", 120.
Buhalo, A. S., Bis'ko, N. A., Solomko, E. F., Poedinok, N. L. & Mihajlova, O. B. (2004). Kul'tivirovanie s#edobnyh i lekarstvennyh gribov [The cultivation of edible and medicinal mushrooms]. К.: "Chernobyl'interinform", 127 [In Russian].
Vlasenko, K. M., Kuznecova, O. V. & Stepnevs'ka, Ja. V. (2017). Vpliv mіneral'nih rechovin na sintez letkih organіchnih spoluk gribami Pleurotus ostreatus u procesі tverdofaznogo kul'tivuvannja [Influence of mineral substances on the synthesis of volatile organic compounds by Pleurotus ostreatus in the process of solid phase cultivation]. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 8(4), 489-496 [In Ukrainian].
https://doi.org/10.15421/021775
Sil'verstejn, R., Bassler, G. & Morril, T. (1977). Spektrometricheskaja identifikacija organicheskih soedinenij [Spectrometric identification of organic compounds]. M.: «Mir», 590 [In Russian].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).