Вплив рідких фосфорних добрив на показники якості бульб картоплі столової

Автор(и)

  • A. Bykin Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • I. Bordyuzha Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.02.011

Ключові слова:

картопля столова, РКД 11-37, оброблення бульб, Атонік Плюс, Босфоліар Келп, мінеральне живлення

Анотація

Картопля характеризується високими біологічними показниками та смаковими якостями, які мають важливе значення для харчування людини. Харчова цінність бульб зазнає значних змін під впливом безлічі факторів. Одним зі шляхів нівелювання зовнішніх стресів у період вегетації рослин є система та технології внесення добрив. Саме тому, метою наших досліджень було вивчення впливу рідких форм фосфорних добрив (РКД 11-37) на фоні N120K180 в комплексі з передпосадковим обробленням бульб та позакореневими підживленнями рістстимулюючими препаратами (Атонік Плюс і Босфоліар Келп) на біохімічні показники якості бульб картоплі столової в умовах Лівобережного Лісостепу України.

Дослідження проводились в польовому досліді кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна НУБіП України на полях ТОВ «Біотех ЛТД» в Бориспільському районі, Київської області протягом 2015-2017 рр. Площа облікової ділянки становила 40 м2, повторність досліду – 3-кратна. Розміщення варіантів систематичне.

У результаті проведених досліджень нами встановлено, що внесення РКД 11-37 у нормі Р105 на фоні оброблення бульб та позакореневих підживлень Атонік Плюс (0,2 % р-н) сприяло накопиченню сухих речовин на рівні 9,36 т/га та крохмалю 6,29 т/га. Вміст нітратів не перевищував ГДК.

Посилання

Shpaar D., Bykyn A., Dreher D. (2004). Kartofel [Potatoes]. Minsk: Orekh, 465.

Koshkyn E. Y. (2005). Chastnaia fyzyolohyia polevykh kultur [Private physiology of field crops]. Moscow: Kolos, 344.

Kuchko A. A. (1998). Fiziolohiia ta biokhimiia kartopli [Physiology and biochemistry of potatoes]. Kiev: Dovira, 335.

Bykina N. M. (2016). The yield and quality of potato dining for the use of fertilizers with the rusticating effect. Scientific researches and their practical application. Intellectual potential of the xxi century 2016: mizhnar. nauk-prakt. konf. 15-22 lyst. 2016: tezy dop., Odesa, Available at: http://www.sworld.com.ua/index.php/ru/agriculture-m216/agriculture-animal-husbandry-and-forestry-m216/28373-m216-109.

Kalenska S. M., Knap N. V. Stan ta perspektyvy vyrobnytstva kartopli v sviti ta Ukraini [The state and prospects of potato production in the world and Ukraine] (2012). Vinnitsa National Agrarian University. Vinnitsa: 4, 41-48.

M’ialkovskyi R. O. (2013). Fotosyntetychna diialnist roslyn rannoi kartopli zalezhno vid riznykh norm dobryv [Photosynthetic activity of plants of early potatoes depending on different standards of fertilizers]. Naukovi pratsi instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv, 17(1), 217-220.

Parkhuts I. M., Parkhuts B. I. (2009) Produktyvnist zalezhyt vid rivnia pidzhyvlennia [Performance depends on the level of nutrition]. Ahroperspektyva, 12, 40-42.

Bondarchuk A. A., Koltunov V. A. (2009). Kartoplia: vyroshchuvannia, yakist, zberezhennia [Potatoes: growing, quality, preservation]. Kyiv: KYT, 232.

Завантаження

Опубліковано

2018-05-14

Номер

Розділ

Агрономія