Збагачення генетичного різноманіття вихідного матеріалу для селекції пшениці м’якої ярої шляхом залучення озимої

Автор(и)

  • S. O. Khomenko THE V.M. REMESLO MYRONIVKA INSTITUTE OF WHEAT NATIONAL ACADEMY OF AGRARIAN SCIENCES OF UKRAINE , Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН України
  • I. V. Fedorenko THE V.M. REMESLO MYRONIVKA INSTITUTE OF WHEAT NATIONAL ACADEMY OF AGRARIAN SCIENCES OF UKRAINE , Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.02.017

Ключові слова:

пшениця м’яка яра, вихідний матеріал, схрещування, лінії, сорт

Анотація

Розширення генетичного різноманіття на основі яро-озимих та озимо-ярих гібридів розкриває можливості одержання генотипів, найбільш пристосованих до несприятливих чинників довкілля в Лісостепу України, що особливо актуально у селекції даної культури. Мета дослідження передбачала створення нового вихідного матеріалу пшениці м’якої ярої з використанням схрещувань зразків з різним типом розвитку. За результатами досліджень встановлено ефективність використання озимих форм з ярими. Визначено, що у простих гібридів F1 здебільшого домінує ярий тип розвитку. Розщеплення на ярі і озимі форми в F3–F4 спостерігали у 3–58 % індивідуальних доборів, залежно від походження. У послідуючих поколіннях не спостерігали появу озимих форм. Виділено високопродуктивні, стійкі до вилягання і основних грибних хвороб, з високою хлібопекарською якістю зерна лінії пшениці м’якої ярої, що свідчить про перспективність використовування озимих форм у селекції пшениці ярої. Створено сорти (Сімкода миронівська, МІП Злата, Дубравка, МІП Світлана, МІП Дана) та різноманітний вихідний матеріал пшениці м’якої ярої, який залучено до селекційного процесу лабораторії селекції ярої пшениці МІП, що забезпечує широке формотворення у наступних поколіннях.

 

Посилання

Dzyubenko, N. I. (2008). Upravlenie i ispol’zovanie adaptivnogo potentsiala zernovykh kul’tur [Management and use of the adaptive potential of cereals]. Scientific-technical Bulletin of the V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of UAAN. 8, 59–74.

Vlasenko, V. A., Kolomiets, L. A., Shelepov, V. V. (2002). Use of the gene pool of spring varieties in winter wheat breeding [Ispol’zovanie genofonda yarovykh sortov v selektsii ozimoy pshenitsy]. Materials of the 11-th International Symposium «Unconventional plant growing. Eniology, ecology and health». 314–321.

Vlasenko, V. A., Kolomiiets, L. A., Marynka, S. M. (2003). Vykorystannia vykhidnoho materialu riznoho typu rozvytku v selektsii ozymoi pshenytsi [Use of the source material of different growth habit in winter wheat breeding]. Factors in Experimental Evolution of Organisms. 245–249.

Vlasenko, V. A., Kochmarskyi, V. S., Koluichyi, V. T., Kolomiets, L. A., Khomenko, S. O., Solona, V. Yo. (2012). Selektsiina evoliutsiia myronivskykh pshenyts [Breeding Evolution of Myronivka Wheats. Ed. by Vlasenko, V. A.]. Myronivka, 330.

Briggs, F., Knowles, P. (1972). Nauchnye osnovy sekektsii rasteniy [Introduction to plant breeding]. Moscow, 399.

Boroievich, S. (1984). Printsipy i metody selektsii rasteniy [Principle and Methods of Plant Breeding. Ed. by Fedorov, I. K.]. Moscow, 344.

Volkodav, V. V. (Ed.) (2003). Metodyka provedennia ekspertyzy ta derzhavnoho vyprobuvannia sortiv roslyn zernovykh, krupianykh ta zernobobovykh kultur [Methods on Examination and State Testing Plant Varieties of Cereals, Grains and Legumes]. Okhorona prav na sortu roslyn: Ofitsiinyi biuleten. Kyiv: Alefa, 2 (3). 241.

Dospekhov, B. A (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul’tatov issledovaniy) [Methods of Field Experiment (with the Basics of Statistical Processing of Research Results)]. (5th ed., rev.). Moscow: Agropromizdat, 351.

Завантаження

Опубліковано

2018-05-14

Номер

Розділ

Агрономія